Me­ri­ka­dun ysit tai­tei­li­vat Ruonan kun­niak­si

Leevi Myllymäki, Heikki Haapakoski ja Anni Kettunen tekivät kukin osansa konepajahistoriaa juhlistavaan teokseen. – Oli siistiä nähdä valmis työ Miilukankaalla, Leevi toteaa muiden ollessa samaa mieltä. Osa tekijäjoukosta valmiin teoksen alla Miilukangas Oy:n parkkipaikalla. Kuvataiteen lehtori Johanna Tausta pitää yritysyhteistyötä erinomaisena kokemuksena sekä opettajalle että oppilaille.
Leevi Myllymäki, Heikki Haapakoski ja Anni Kettunen tekivät kukin osansa konepajahistoriaa juhlistavaan teokseen. – Oli siistiä nähdä valmis työ Miilukankaalla, Leevi toteaa muiden ollessa samaa mieltä.
Leevi Myllymäki, Heikki Haapakoski ja Anni Kettunen tekivät kukin osansa konepajahistoriaa juhlistavaan teokseen. – Oli siistiä nähdä valmis työ Miilukankaalla, Leevi toteaa muiden ollessa samaa mieltä.
Kuva: Sari Jaatinen

Raahen Merikadun koulussa kuvataidetta valinnaisena opiskelevat yhdeksäsluokkalaiset ovat jälleen koristaneet yhteistyöyrityksensä Miilukankaan seinää.

Tämänvuotinen seinämaalaus, joka on kankaalle painettu valokuva maalauksesta, juhlistaa 100 vuotta sitten perustettua Ruona Oy:tä. Samassa yhteydessä toki mainitaan myös 370 vuotta täyttävä Raahen kaupunki.

Miilukangas-konserni voidaan nähdä suorana jatkumona ketjussa, jonka aloitti Ruona ja jatkoi vuonna 1953 perustettu Raahe Oy ja 1972 perustettu Kone Oy. Nykyaikaan robotiikka-aiheellaan kurkottava teos tekee kunniaa vanhoja konepajasukupolvia kohtaan ja yhdistelee sujuvasti historiaa ja nykypäivää.

– Haluamme kunnioittaa Ruonan alueen satavuotista konepaja- ja valimoteollisuuden perinnettä, joten teimme tästä juhlavuoden. Juhlavuoden ensimmäinen suuri ponnistus oli Temmes-kaivurin kirjan julkaisu ja tämä koululaisten teos on toinen merkittävä juhlavuoden tuotos, sanoo toimitusjohtaja Pekka Miilukangas.

Kolmas iso asia on avoimet ovet Pekanpäivien aikaan. Sinne yritys on tehnyt aineistoa merikatulaisten kanssa eri vuosikymmeniltä Raahen museon avustuksella.

Kuvataiteen lehtori Johanna Tausta kertoo "Ruona-teoksen" olevan 14 opiskelijan yhteistyön tulos.

– Yhteistyö Miilukankaan kanssa on erinomaista, koska tässä saadaan kokemusta oikeasta työelämästä. Tämä on aito asiakastyö, mutta Miilukankaalla otetaan työ aina vastaan nimenomaan oppilastyönä, Tausta sanoo.

Teoksen piirsi jo viime vuoden aikana nyt jo lukiossa opiskeleva Marko Rahko, mutta yhdeksäsluokkalaiset maalasivat sen valmiiksi.

Oppilaat ovat tehneet työtä hartaasti ja yhteisvoimin.

Anni Kettunen 9J-luokalta, Leevi Myllymäki 9C-luokalta ja Heikki Haapakoski 9B-luokalta ovat jokainen tehneet 11 muun oppilaan kanssa osansa maalaukseen.

Maalausta tehtiin moneen kertaan uusiksi ja robottihahmolle yritettiin saada hohtavaa pintaa monin konstein.

– Aihe on aika siisti. Kivalta tuntui nähdä se valmiina. Ei ole tullut toista tämmöistä vastaan. Värit ovat maalauksessa hyvät, hymyilee Anni.

Leevi ja Heikki ovat kokeneet Ruona-projektin mukavana ja erilaisena kuvataidetyönä kuin mitä koulussa tavallisesti tehdään.

– Tällaista saattaa päästä vain kerran tekemään. Oli hienoa nähdä oma kädenjälki valmiissa työssä, Heikki toteaa.