Met­sä­pa­lo jätti mustan arven

Balkintiellä riehuneessa metsäpalossa oli ainekset suurempaan katastrofiin.

Maastoa paloi kaikkiaan noin viiden hehtaarin alueelta.
Maastoa paloi kaikkiaan noin viiden hehtaarin alueelta.
Maastoa paloi kaikkiaan noin viiden hehtaarin alueelta.
Kuva: Vesa Joensuu

Päivystävä palomestari Petri Lehkonen kertoo, että maastopalon alulle on löytynyt selvä paikka. Löydökset viittaavat tässä vaiheessa siihen, että paikalla olisi pidetty jonkinlaista leiriä, jossa olisi tupakoitu ja heitetty tumppeja kuivaan maastoon.

– Näyttää siltä, että maastoon olisi jäänyt kytevä tupakan natsa, Lehkonen kertoo.

Poliisi ei ole toistaiseksi aloittanut asiasta esitutkintaa.

Video: Miia Lahti

Viisi hehtaaria metsää tuhonnut maastopalo oli Lehkosen mukaan erityisen haastava. Maastopalo rajoittui aluksi vain yhteen alueeseen. Hyvin nopeasti ensimmäisestä paloalueesta lentäneet kipinät sytyttivät uusia paloja. Ensimmäisen ja toisen paloalueen välissä oli noin 400 metriä, mikä teki sammutustyöstä työlään.

Kuiva kangasmaa oli kivikkoista ja alueella oli paljon vanhoja naavan peittämiä kuusia. Maastopalo levisi latvapaloksi yhdestä kohtaa metsää. Maastopalossa oli ainekset levitä Kasitielle saakka. Metsän muuttui kuitenkin palon edetessä alavammaksi ja sen pohja kosteammaksi.

– Alueella ei ole metsäautoverkostoa. Alussa sammutustöissä oli mukana Rajavartiostolaitoksen helikopteri. Sen avulla palo saatiin hidastumaan merkittävästi, vaikka koko paloa helikopterilla ei voi sammuttaa.

Palo saatiin hallintaan lauantaina noin puoli yhdeksän aikaan illalla.

– Kastelimme palanutta aluetta koko yön otsalamppujen valossa. Lisäsimme voimavaroja yövuoroon, vaikka palo oli jo sammutettu. Palanut, musta metsänpohja imee auringon lämpöä itseensä tehokkaasti. Lämpö aiheuttaa lämpimän ilmavirtaukseen, joka leviää tuulen mukana. Pahimmassa tapauksessa huonosti sammutetussa maastossa on kohta käsissä kymmeniä pieniä syttymiä ja uusi metsäpalo.