Tilaajille

Mie­hem­me Pra­has­sa: Marko Pyhtilä alkoi kir­joit­taa jän­nä­riä, mutta lop­pu­tu­los on myös po­liit­ti­nen satiiri aikamme öy­höt­tä­jis­tä

Marko Pyhtilä vietti mummolalapsuuttaan Paavo Pyhtilän pysyvässä taidenäyttelyssä. Alkuelämä menikin taiteen parissa. Pyhtilän vastikään julkaisema poliittinen satiiri syntyi Prahassa, jonne hän vei mennessään vain matkalaukun. Hänestä oli virkistävää asua maassa, jossa ei ymmärtänyt mitään.

Vappu Kallio

Marko Pyhtilä on kirjoittanut esikoisromaanin ”Kadonneen mestarin tapaus”, jota hän luonnehtii poliittiseksi satiiriksi. Tarinaan mahtuu ripaus realismiakin, sillä Prahassa on eletty jännityksessä, kun brittituristi katosi polttariseurueesta.

– Aloitin tarinan suunnittelemisen jännärinä, mutta huomasin, että tekstiin tuli väkisinkin vinoilua öyhöttäjien kustannuksella. Yksi esikuvistani on Stewart Home, joka oli yksi pro gradu -kirjani päähenkilöistä. Hänellä on mainio tapa laittaa tarinoidensa henkilöt suoltamaan suu vaahdossa yhteiskuntafilosofista puppua. Kirjailijana haluan lukijan viihtyvän ja mieluiten nauravan ääneen.