Mie­li­pi­de: Il­mas­ton­muu­tok­ses­ta Suo­mes­sa

Johannes Kailasuon kirjoitus Raahen Seutu 5.5.2018 oli ihan asiaa. Ilmastonmuutoskeskustelu käy kiivaana Suomessa erityisesti näin vaalien alla. Kansalaisia pelotellaan ilmastonmuutoksella ja jonkinlaista joukkohysteriaakin on havaittavissa. Nuoretkin kokevat pelkoa ja ahdistusta ilmaston vuoksi. Poliitikot ja media toistaa samaa kaavaa: Suomen on vähennettävä hiilidioksidipäästöjä, vaikka ne ovat jo nyt hyvin alhaiset.

Kansalaisia kehotetaan ilmastotalkoisiin ja jonkinlainen syyllistämisen ja pelottelun ilmapiirikin on läsnä. Onko Suomen hiilidioksidipäästöillä merkitystä ilmastoon? No eipä tosiaan ole, kun tutkii tilastoja. Suomen kohdalla päästövähennystavoitteet eivät ole varsinaisesti ilmastoperusteisia, vaan perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin ja niiden tuomiin velvoitteisiin. Siis ilmasto sinänsä ei vaadi suomen vähentävän päästöjä tämän hetkisestä tasosta, vaan sopimukset, eli mennään politiikka edellä.

Olen käynyt useissa ilmastonmuutos (vaali)keskustelutilaisuuksissa. Missään ei ole esitetty, mitkä ovat Suomen hiilidioksidipäästöt tai mikä on se lähtötaso, mistä pitäisi lähteä laskemaan. Hoetaan vaan, että päästöt alas ja heti! On kiire, aika loppuu. Miksi realiteetteja ei esitetä? Ehkä siksi, että kansalaiset hoksaisivat, että ei suomalaisilla ole oikein osaa eikä arpaa ilmastonmuutokseen, jolloin ilmastokeskustelulta putoaisi pohja pois.

Tuoreimpien saatavilla olevien tilastojen mukaan Suomen hiilidioksidipäästöt olivat v 2018 n 55 miljoonaa tonnia. Maailman kokonaispäästöt olivat n 37 miljardia tonnia, josta Suomen osuus on vaatimattomat runsas promille, eli noin tuhannesosa maailman hiilidioksidipäästöistä. Euroopan päästöistä suomen osuus 1.3 prosenttia. Suomen päästöt laskivat -5.4 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017.

Suomi on yksi muutamista harvoista maailman maista, jotka ovat vähentäneet päästöjään. Euroopassa 7 maata ovat laskeneet päästöjään 2016-2017, Suomi kärjessä. Samaan aikaan 20 Euroopan maata ovat lisänneet päästöjään merkittävästi, mm viro +11 prosenttia, Malta +12,8 prosenttia, Bulgaria +8,3 prosenttia, Espanja +7,4 prosenttia jne jne. Puhumattakaan muista maailman maista.

Ei piskuinen Suomi voi ratkaista ilmastonmuutoskysymystä, ei edes koko Eurooppa. Ongelmat pitää ratkoa siellä, missä ne syntyvät. Esimerkiksi Kiinakin on aloittanut tänä vuonna uudelleen kymmenien lakkautettujen hiilivoimalahankkeiden rakentamisen. Mutta totta kai Suomi voi toimia ilmastonmuutoskysymyksissä mallimaana, mutta kun maailmalla eivät oikein välitä, mitä piskuinen Suomi puuhaa. Suomi on tehnyt jo paljon hyvää ilmaston hyödyksi ja on osuutensa hyvin hoitanut.

Ilmastonmuutoskeskustelussa ammutaan kärpästä tykillä.

Tapani M