Mie­li­pi­de: Kemin sel­lu­teh­das ei hei­ken­nä Suomen hii­li­nie­lu­ja

Kuulimme vapun alla hyviä uutisia Kemiin kaavaillusta sellutehtaasta, jonka työllisyysvaikutukset tulevat toteutuessaan olemaan merkittävät koko Pohjois-Suomessa. Tehtaan on arvioitu työllistävän jopa 3000 henkilöä. Metsä Groupin investointi on kaikkiaan 1,5 miljardia euroa. Lopullinen päätös investoinnista tehdään ensi vuonna.

Kemin biotuotetehdas kasvattaisi vuotuisia hakkuita Suomessa 4,5 miljoonaa kuutiota. Vuotuinen kasvu on Suomessa noin 110 miljoonaa kuutiota ja vuotuinen hakkuu noin 72 miljoonaa kuutiota.

Kun muut puolueet erityisesti täällä Pohjois-Suomessa ottivat Metsä Groupin investointi-ilmoituksen ilolla vastaan, vihreiden pätkäpuheenjohtaja Haavisto ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Andersson näkivät sen vaikeana sovittaa yhteen hiilinielupolitiikkansa kanssa vaikka eivät uskoneetkaan sen nousevan kynnyskysymykseksi hallitukseen menolle.

Kuten edellä olevista luvuista on pääteltävissä, Suomessa pystytään lisäämään hyvin vielä hakkuita. Parhaita hiilinieluja ovat kasvavat metsät, ja kestävää metsänhoitoa on istuttaa kaadettujen puiden tilalle uusia.

Haavisto voisi helsinkiläisenä olla enemmän huolissaan kivihiilen tuonnista, joka rahtitavarana jättää suuremman hiilijalanjäljen kuin vaikka kotimainen turve. Haaviston päällimmäisenä tavoitteena on muumioida suomalaiset metsät sen sijaan, että niitä hyödynnettäisiin aktiivisesti ilmastonmuutoksen hillinnässä. Myös vasemmistoliiton soisi palaavan juurilleen suomalaisen työväestön edunajajana. Työ on aidosti parasta sosiaaliturvaa.

Hanna-Leena Mattilakansanedustaja, Raahe