Mie­li­pi­de: Raahen Ran­ta­to­ris­ta ja sen käy­tös­tä

Markkinakojut pystytettiin ensi kerran kesällä 2014 ensimmäisille Komerssin markkinoille.
Markkinakojut pystytettiin ensi kerran kesällä 2014 ensimmäisille Komerssin markkinoille.

Raahe on kaunis merenrantakaupunki ja sen vetovoima on lisääntynyt parin viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Sen osoittavat jo lisääntyneet yöpymismäärätkin.

Suurin vetonaula lienee meri ja sen läheisyys, ranta-alueet ja saaristo. Raahen Rantatori on Suomen kaupunkien toreista jos ei lähimpänä, niin lähestulkoon lähimpänä merta. Tori on kaunis ja siihen on panostettu kauniin kivetyksen verran.

Läheltä olen voinut seurata, miten torille tuodaan maisemaan sopivat, vanhahtavat puiset myyntikojut silloin, kun jotain tapahtuu. Kesäisin ne tuodaan torille ainakin Merikaupunkimessujen, Komerssin-markkinoiden ja myöhemmin sitten Rompetorin aikaan.

Kojut sopivat maisemaan, toisin kuin monena vuonna torin laitaan tuotu jäätelökioski kaikessa kirjavuudessaan. Kirjava jäätelökioski pilaa maiseman. Jäätelönmyynti tällä paikalla on mukava lisä muuten niin autiolle torille, mutta miksei paikalle voida tuoda samantapaista puista kojua, kuin mitä kaupunki on Härkätorin puiston laidalle toimittanut. Jäätelön myynti vanhanaikaisesta puisesta kojusta tai aitasta sopisi paremmin torin henkeen.

Ehdottaisin kaupungille, että nuo myyntikojut tuotaisiin torille keväällä ja ne poistettaisiin vasta syksyllä. Kesällä raahelaiset voisivat tulla torille myymään omia tavaroitaan / tuotteitaan ja käyttää näin hyväksi näitä valmiita kojuja. Myyntitapahtumilla elävöitettäisiin toria ihan tavallisina kesäpäivinä ja viikonloppuina.

Viime viikonlopun Rompetori-tapahtuma osoitti Raahen torin toimivuuden parhaimmillaan ja sen millaista olisi, jos torilla voisi käydä esimerkiksi aamukahvilla, kuten monissa Suomen kaupungeissa voi. Tietysti kaunis ilma lauantaina ja sunnuntaina siivitti sitä mukavaa tunnelmaa, jonka torilla pystyi kokemaan.

Mikäli nuo kojut olisivat valmiina torilla koko kesän, voisi se tuoda tätä tunnelmaa läpi kesän kaupunkilaisille ja turisteille. Bonuksena torilta jäisi sen lisäksi mahdollisesti pois turha kaahailu, jota nuoriso iltaisin ja öisin siinä harrastaa. Kun paikalla olisivat nuo kojut, ei suurempiin revittelyihin olisi mahdollisuutta.

Silloin kun toria tarvittaisiin parkkipaikkana esimerkiksi sirkuksen saapuessa kaupunkiin, tilaa pysäköintiin jäisi torin keskelle, vaikka kojut kiertäisivät reunoja.

Raaheen tulevat matkailijat kyselevät saapuessaan mitä nähtävää kaupungissa on. Tähän saakka heitä on voinut ohjata tornitaloon ihastelemaan merellistä Raahea tai Pekkatorille uuteen Langin Kauppahuoneeseen kokemaan vanhanajan tunnelmaa kahvituksen merkeissä. Rantatorin elävöittämisen jälkeen voisi kertoa, että meillä on kaunis ja elävä tori rannassa. Talvella tavaksi voitaisiin ottaa Joulumyyjäiset Rantatorilla.