Mie­li­pi­de: Ve­to­voi­mai­nen Raahe?

Muistan kun mummuni Hanna Lahtinen kirjoitti Raahen Seutuun pakinan Saloisten liittymisestä Raaheen vuonna 1973. Liittyminen oli iso juttu raahelaisille ja siitä riitti puhetta pitkään.

Raaheen on liittynyt Saloisten lisäksi myös Pattijoki ja viimeisenä Vihanti. Raahen väkiluku on tehtyjen kuntaliitosten tuloksena noin 25 000 henkilöä.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä vastaa Raahen kaupungin sekä Pyhäjoen ja Siikajoen kuntien, yhteensä 34 000 asukkaan, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

Kävin tänä keväänä Raahen sairaalan päivystyksessä ja keskustelin samalla siellä työskennelleen hoitajan kanssa. Hän kertoi, että viikonloppuisin riittää kiirettä ja huoli palvelujen keskittämisestä on yhteinen sekä hoitajilla että asiakkailla.

Palvelujen keskittäminen on todellinen riski potilasturvallisuudelle ja palvelujen tasavertaiselle saamiselle. Miten käy jos asiakkaan täytyy lähteä Ouluun hoidattamaan itseään? Ambulanssien määrä on rajallinen. Taksikyyti, mikäli sellainen tulee kyseeseen, jääkö se asiakkaan maksettavaksi? Onko perusteltua lopettaa Raahen sairaalasta leikkaustoiminta? Synnytykset on jo keskitetty toisaalle. Mitä seuraavaksi?

Väkiluku valitettavasi vähenee Raahen seudulla. Ajattelen, että jos Raahen vetovoimaa kaupunkina halutaan lisätä, on palvelujen säilyminen silloin ehdoton edellytys. Ihmiset osaavat kyllä katsoa millaiseen kuntaan tai kaupunkiin tuovat vero euronsa. Yrittäjyyden tukeminen, vauvasta vaariin palvelujen säilyminen ja Suomen kauneimman saariston suojeleminen, siinä ne millä pidettäisiin kotiseutu edelleen asutettuna.

Soile Punkarikansanedustajaehdokas KD, Oulun vaalipiiri