Mies osti olutta niin paljon kuin kerkesi toisen miehen pank­ki­kor­tin lä­hi­mak­su­omi­nai­suu­del­la

-
Kuva: Vesa Joensuu

Vuonna 1980 syntynyt raahelaismies, joka käytti ruukkilaisen miehen kadottamaa pankkikorttia ostoksiinsa tämän vuoden huhtikuussa, on tuomittu maksuvälinepetoksesta 30 päiväsakkoon Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa. Ruukkilainen mies oli pudottanut kortin Raahen keskustan kadulle eikä huomannut kortin katoamista heti.

Kortin väärinkäytöstä syytetty raahelaismies käytti maksukorttia yhden päivän aikana 9:ssä eri liikkeessä.

Hän ehti kuluttaa olueen 189 euroa pelkästään kortin lähimaksuominaisuutta käyttäen.

Mies kiisti syyllisyytensä maksuvälinepetokseen.

Hän kertoi, että maksukortin oli antanut hänen käyttöönsä tuntematon mies, joka oli esittäytynyt samannimiseksi kuin pankkikortissa luki ja joka oli kertonut olevansa liian päihtynyt maksaakseen sillä juomiaan ja pyytänyt tekemään ostokset puolestaan.

Oikeus katsoi, että tarinassa voisi olla periaatteessa perää. Tapauksen yksityiskohtia ja ostosten summia tarkasteltuaan oikeus tuli kuitenkin siihen tulokseen, että vaikutti siltä, kuin kortin käyttäjä olisi halunnut kiertää mahdollisimman paljon liikkeitä ja ostaa mahdollisimman paljon olutta 25 euron lähimaksusummalla, ennen kuin omistaja huomaa pankkikortin katoamisen ja ehtii sulkea kortin.

Syytetty muutti poliisille kertomuksensa yksityiskohtia oikeudessa etenkin toiseen mieheen liittyen. Oikeus piti miehen lausuntoa epäluotettavana, eikä tarinaa toisesta miehestä uskottu.

Mies joutuu maksamaan 180 euroa päiväsakkoja ja korvaamaan pankkikortin omistajalle aiheutuneen rahallisen vahingon.

Eli hän joutuu lopulta maksamaan ostamansa oluet itse.