Miitti aa­sia­lai­sen pop­kult­tuu­rin hen­ges­sä

Kazecon on täysin uusi aluevaltaus Raahen tapahtumissa.

Anni Myllymäki on pukeutunut Kuroshitsuji-sarjan Ciel Phantomhiveksi, Emmi Meriruoko taas Super Sonicoksi ja Taru Törmälä Detroit Become Human -pelin Connoriksi.
Anni Myllymäki on pukeutunut Kuroshitsuji-sarjan Ciel Phantomhiveksi, Emmi Meriruoko taas Super Sonicoksi ja Taru Törmälä Detroit Become Human -pelin Connoriksi.
Anni Myllymäki on pukeutunut Kuroshitsuji-sarjan Ciel Phantomhiveksi, Emmi Meriruoko taas Super Sonicoksi ja Taru Törmälä Detroit Become Human -pelin Connoriksi.
Kuva: Eevi Heikkinen

Raaheen ollaan järjestämässä paikkakunnalla jotain aivan täysin uutta, nimittäin aasialaiseen populaarikulttuuriin keskittyvää tapahtumaa. Kazecon-nimeä kantava tapahtuma järjestetään ensi vuoden puolella, mutta esimakua siitä saadaan jo taiteiden yössä miitin eli tapaamisen muodossa.

Tapahtuman takana on yksitoista nuorta, Raahen kulttuuri- ja nuorisopalvelut sekä Lybeckerin opisto.

Viivi Tuomikoski, Anni Myllymäki, Taru Törmälä ja Emmi Meriruoko kertovat, että he ovat käyneet vuosien ajan monissa eri coneissa ympäri Pohjois-Suomea ja joskus kauempanakin. Samalla syntyi haave myös omassa kaupungissa järjestettävästä tapahtumasta.

Yhteyksiä nuorisopalveluihin oli kätevästi jo heidän Paradisen tiloissa toimineesta tanssiryhmästään, jossa tanssitaan korealaisen popmusiikin tahtiin.

Innostus cosplayharrastukseen, coneissa käymiseen ja yleensäkin aasialaiseen populaarikulttuuriin syntyi nuorilla sosiaalisesta mediasta ja kaverien kautta.

– Instagramista ja sosiaalisesta mediasta yleensäkin taisi lähteä. Sitä näkyi joka puolella ja ajatteli, että tämä on mielenkiintoista. Kirjastosta lainasin mangaa ja sitten löytyi cosplay, Meriruoko kertoo.

– Olen aina tykännyt tehdä asuja ja nyt niitä oli mielenkiintoista tehdä mallin mukaan, kertoo Myllymäki, joka tekee vuodessa eri coneihin jopa kuusi asua.

Eräs cosplayharrastuksen palkitsevista puolista onkin itse tehdyn asun näkeminen valmiina ja siitä saadut kommentit. Toinen ja vähintäänkin yhtä tärkeä asia on yhteisöllisyys.

– Kaikki on kaikkien kavereita täällä. Cosplaysta voi saada negatiivisia katseita ja kommenttia, mutta täältä saa kehuja ja tukea, Myllymäki toteaa.

– Ja se, että uskaltaa tehdä sellaisia asioita, jotka tekevät itsensä onnellisiksi, Meriruoko lisää.

Harrastuksessa, jossa ennakkoluuloja joutuu toisinaan kohtaamaan, on tärkeää juuri samanmieliset ihmiset ja heidän tukensa.

Tapahtuma on haluttu pitää aiheeltaan laajana, jotta sinne tulisi mahdollisimman moni harrastaja.

Ketään ei haluta rajata pois, vaan tervetulleita ovat kaiken ikäiset niin mangan, animen ja cosplayn ystävät kuin lautapeleistä, tietokonepeleistä ja kirjallisuudesta kiinnostuneet.

Raahen kaupungin nuoriso-ohjaaja Anna-Maija Heikkilä kertoo, että vaikka aasialaisen popkulttuurin harrastaminen on ilmiönä ollut pinnalla jo kauan, ei siihen ole aiemmin tartuttu Raahessa.

– Meidän näkökulmastamme tämä on mahtava ja nuoriso- ja kulttuuripuolella uusi juttu. Toiminnassamme pyritään yhteistyöhön ja osallisuuteen ja sitä tässä on. Olemme tässä taustatukena ja apuna.

– Käytiin osan porukan kanssa Matsuconissa opintomatkalla. Oli aivan mahtava kokemus, se avasi paljon sitä, mitä kaikkea tähän voi kuulua.

Ensi vuoden conia suunnitellaan jo kovaa kyytiä: siitä halutaan isompi ja hienompi luentoineen ja työpajoineen. Itse conia varten saadaan miitistä myös tärkeää tietoa siitä, mistä väki on kiinnostunut. Miitissä myös kävijät saavat vaikuttaa conin maskotin suunnitteluun.

– Olen tosi innoissani! Toivottavasti se onnistuu parhain mahdollisin tavoin ja kaikki kokevat olonsa tervetulleeksi siellä, Myllymäki tiivistää odotuksiaan miitistä.

Fakta

Con-tapahtuma

Con on lyhenne englannin kielen sanasta convention eli (tässä asiayhteydessä) kokoontumisesta.

Harrastajatapahtumissa samasta aiheesta kiinnostuneet, usein japanilaisesta tai yleensäkin aasialaisesta popkulttuurista, kerääntyvät yhteen.

Coneja on myös länsimaisen populaarikulttuurin ympärillä, esimerkiksi TV-sarjoista ja sarjakuvista.

Tunnettuja coneja Suomessa ovat muun muassa Animecon, Desucon ja Tracon.

Ohjelmistoon kuuluu usein esimerkiksi taidekuja, myyntipöytiä, paneeleja, luentoja ja cosplay-kisoja.

Suomessa on yli 40 conia.