Mainos

Mil­lai­sia lai­na­muo­to­ja mark­ki­noil­ta oikein löytyy 2020-lu­vul­la haet­ta­vak­si?

-
-

Lainarahan ottaminen on yksi aikuisen ihmisen tärkeimmistä päätöksistä. Oli kyse sitten pienimmistä muutamien satojen eurojen summista tai vastaavasti jopa sadoista tuhansista, laina on aina ottajalleen iso vastuu. Se pitää lähtökohtaisesti kuitenkin maksaa antajalleen takaisin - korkojen kera. Esimerkiksi MW Finlandin Toyota-toimintojen johtajan Janne Haaviston mukaan erilaiset lahjakortit saattavat toimia kimmokkeena autolainan hakemiseen, jolloin itse lainattava summa voi jäädä toissijaiseksi asiaksi.

Laina terminä on varmasti lähes kaikille kansalaisille tuttua kauraa. Koska kertaus on opintojen äiti, tarkoittaa laina käytännössä sitä, että lainanhakija solmii jonkin kolmannen osapuolen kanssa sopimuksen, jossa lainanottaja saa haltuun pankin, lainapalvelun tai jonkin yksityisen tahon lainaamia varoja. Nämä varat tulevat usein tarpeeseen silloin, kun kotitalouteen iskee jokin äkillinen rahantarve tai suuri hankinta, johon omat varat eivät riitä.

Yksi loistava esimerkki on lainarahan hakeminen asuntolainaan Lainat.fi -sivuston kautta oman kodin ostamiseksi.

Millaisia lainatyyppejä löytyy haettavaksi?

Erilaisia lainoja löytyy markkinoilta nykyään lukuisia. Nämä lainatyypit on luotu täyttämään niitä tarpeita, joita kuluttajilta kulloinkin löytyy. Koska lainoja ja niiden tarjoajia löytyy tänä päivänä kuin sieniä sateella, on niiden vertailuun luotu myös hakijoita auttavia hyödyllisiä verkkopalveluita. Nämä verkkopalvelut avustavat kuluttajia löytämään juuri sen itselle sopivan lainatyypin ja omaan tapaukseen edullisimman tarjoajan.

Käydään seuraavaksi läpi markkinoiden yleisimmät lainamuodot:

Pikalaina - on yksi tämän hetken yleisimmistä lainamuodoista mutta samalla ehkä ne heikoimmat ehdot tarjoavista vaihtoehdoista. Viime aikoina kuluttajansuojalakiin tehdyt muutokset maamme hallituksen toimesta ovat kuitenkin vahvistaneet hakijan turvaa erilaisten korkokattojen myötä pikavippiä haettaessa. Oikeusministeriön tiedotteen mukaan lakimuutoksella halutaan varmistaa luottokorkojen maltillisuus. Pikalainoille myönnettävä rahamäärä liikkuu yleensä muutamissa tuhansissa euroissa.

Kulutusluotto - on niin sanottu kertaluotto, jonka hakeminen onnistuu helposti ja nopeasti verkossa pikalainaa useasti suuremmin rahamäärin. Haettava kulutusluotto voi olla kokoluokaltaan jopa 60 000€ ja sen korko on yleisesti ottaen pikalainaa pienemmällä tasolla (vrt. korko jopa 30% pikalainan tapauksessa vs 5-20% kulutusluoton osalta). Kulutusluotossa on myös mahdollista pitää lyhennysvapaita kuukausia oman taloustilanteen niin vaatiessa.

Joustoluotto - toimii hyvin samankaltaisesti luottokorttien kanssa. Sen avaaminen tapahtuu eräänlaisen luottotilin muodossa, jonne asetetaan omaan tapaukseen sopiva luottoraja. Tällöin asiakas voi nostaa rahaa joustotililtä luottorajan puitteissa aina sitä tarvitessaan. Joustotilin kulut määräytyvät nostettavan rahamäärän mukaisesti, joka liikkuu yleensä alle 5000 euron summissa.

Vertaislaina - on aiemmista lainamuodoista poiketen yksityisten tahojen myöntämä laina. Lainaajana toimii tällöin yksi tai useampi yksityishenkilö pankin tai muun rahoituspalvelun sijaan. Useamman lainaajan tapauksessa lainattavat summat voivat nousta jopa 20 000€ tasolle ja takaisinmaksuaika pyörii 2-7 vuoden välillä lainan suuruudesta riippuen.

Luottokortti - on monelle hakijalle varmasti tuttu termi. Se on monelle kotitaloudelle joustavan elämän tuki ja turva tiukkojen taloushetkien koettaessa. Luottokortille määritellään joustoluoton tavoin luottoraja, josta kuukauden aikana käytetty summa veloitetaan takaisin laskun muodossa kuukauden päätteeksi. Luottokortit voivat myös sisältää erilaisia etuisuuksia ja tarjouksia vakuutusten ja matalien korkojen muodossa. Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kertoo luottokorttien tuovan paljon yllättäviä etuja mm. verkkokaupasta ostettaessa tai lentolippuja hankkiessa.

• Yrityslaina - on nimensä mukaisesti yritysten tarpeisiin valmistettu lainamuoto. Yritykset voivat nimittäin yksityishenkilöiden tavoin joutua sellaisiin tilanteisiin, joissa lainaraha voi olla kultaakin arvokkaampaa ja tarpeellisempaa. Tällaiset tilanteet ovat yleensä suuret hankinnat tai vastaavat isot muutokset. Yrityslainojen summat voivat kohota jopa 100 000€ euroon saakka tarpeesta riippuen.

Yhteenveto

Lainoja löytyy siis tänä päivänä monia erilaisia haettavaksi oman tarpeen mukaan. On suositeltavaa perehtyä eri vaihtoehtoihin tarkoin ennen lopullisen päätöksen tekemistä ja sopimuksen allekirjoittamista. Tässä artikkelissa läpikäytyihin lainamuotoihin kuuluivat siis pieneen tarpeeseen luodut pikalainat, kuluttamista varten tehdyt kulutusluotot, joustavaan ostamiseen suunnatut joustoluotot, yksityisten tahojen myöntämät vertaislainat, kaikille tutut luottokortit sekä yrityksille tarkoitetut yrityslainat.

Nappaa siis artikkelin vinkit talteen ja hae lainaa turvallisesti sen muodosta riippumatta.