Mirja ja Mauno Monton tupa 10 vuotta

Tuvan toiminnan mahdollistavia vapaaehtoisia ja pitkään tehtyä työtä juhlitaan huomenna Ruukin Kreivinsaaressa.

Ruukin kylälle Mirja ja Mauno Monton testamenttirahoin perustettu kohtaamispaikka ja kahvila juhlii kymmenvuotista taivaltaan.

Pyöreitä täyttävän Monton tuvan kunniaksi seurakuntalaiset kokoontuvat huomenna sunnuntaina 9. kesäkuuta kello 12 alkaen Ruukin Kreivinsaaren kulttuurilavalla.

Lauri Haapala Ruukin ja Paavolan alueella työskentelevä Raahen seurakunnan aluekappalainen toivottaa kaikki kansalaiset ja seurakuntalaiset tervetulleeksi.

– On aika juhlia ja kiittää meidän vapaaehtoisia, jotka ovat kymmenen vuoden ajan, viitenä päivänä viikossa, pitäneet tupaa auki.

Ohjelmassa on ruokailua, musiikkia ja yhteislauluja, sekä vanhojen muistelua. Tarjolla on lohikeittoa ja kirkkokahvit. Juhlan yhteydessä vietetään maakirkkoa, joka kulkee juhlan kanssa käsi kädessä.

Viime vuodet tuvalla ovat sujuneet mukavasti ja vapaaehtoisia on riittänyt toiminnan ylläpitämiseen. Aktiivisia vapaaehtoisia toiminnassa on mukana noin 50.

Uusimpana vapaaehtoisena tuvan toimintaan liittynyt Paavolasta kotoisin oleva Matti Rankinen kertoo viihtyneen toiminnassa.

– Kun tuvalle menee, niin se neljä tuntia kuluu todella nopeaa, kertoo Rankinen. Tuvalla työskentelyyn kuuluu pöytien kattamista, kahvin keittämistä ja tiskausta.

Idean talkoolaiseksi ryhtymiseen Raahessa asuva Rankinen sai entiseltä koulu- ja työkaveriltaan.

– Nytkin viime keskiviikkona oli todella paljon kävijöitä. 20 kun käy, niin se on paljon. Tavallisina päivinä tuvalla käy keskimäärin noin kymmenen kävijää, kertoo Rankinen ja harmittelee, että ei itse pääse juhliin paikalle ulkomaanmatkan vuoksi.

Haapala arvioi tuvalla järjestettävän noin 4000 kahvittelukertaa vuodessa. Ruukin kylällä sijaitsevassa tuvassa voi nauttia päiväkahvit kotoisessa ympäristössä sekä tavata ihmisiä.

Tuvalla toiminnassa on Käsityöpiiri ja siellä järjestetään myös yhteislaulutilaisuuksia. Väki on jo vuosia järjestänyt tuvalla myyjäistapahtumia, kuten juhannusjuustomyyjäisiä ja joulumyyjäisiä. Myyjäisten tuotot on lahjoitettu yhteisvastuukeräykseen.

Perinteisillä Paavolan kevät- ja syksymarkkinoilla on myös tuvan kahviteltta, jossa järjestetään ruokailua ja kahvittelua.