Valmistuneet: Iso joukko uusia am­mat­ti­lai­sia val­mis­tui: Katso täältä nimet

Jätinkirkot: Raahen Seutu kiipesi Pirt­ti­vaa­ran laelle

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Mo­der­nein ja mah­ta­vin ra­ken­nus tulee kaik­kien kau­pun­ki­lais­ten käyt­töön

Antinkankaalle valmistuu ensi kesäksi kaupungin komein, muttei kallein rakennus. Rahaa kuluu 14.6 miljoonaa.

Ala-aula toimii ruokailutilana. Ruokailemaan tullaan useassa vuorossa, noin 120 kerrallaan. Laatoitus ja muu pinnoitus etenee yläkerroksista alaspäin. Monitoimitaloon tulee 2 hissiä, mutta portaat ovat pääväylät yläkerroksiin. Roskien lajittelu on hoidettu jokaisessa vaiheessa. Lattiat pinnoitetaan polyuretaanimassalla ja lakalla. Ennen massaa betonin päälle valetaan primer-pinta. Lattiat ovat saumattomat ja sileät. Antinkankaan monitoimitalo on kohonnut kuin linna. Ulkovuori on palokäsiteltyä ponttilautaa, jota on neljää eri leveyttä. Eri levyiset laudat rytmittävät mukavasti laajoja seinäpintoja. Sisäänkäynnit erotetaan toisistaan eri värein. Sisäpintojen maalaaminen on jo käynnissä yläkerroksissa. Seuraavaksi päästään kalustamaan.. Keijo Rimpiläinen valvoo Raahen kaupungin puolesta rakennustyömaata. Hänen mukaansa työ on edennyt hienosti. Vastaava mestari Kari Väisänen Hartelalta sanoo, että työmaalla ei ole sattunut kuin 4 pientä työmaaonnettomuutta: haava sormeen, sormen litistyminen, kompastuminen ja nilkan nyrjähdys. Suuritöinen vaihe on ollut puisen ulkovuoren asentaminen. Se on osin vielä kesken. lautaa kuluu yhteensä 4 kilometriä. Liikuntasali ja sen yleisölehteri, jonka alle tulee pukutiloja. Liikuntasalin lattiasta tulee nykysuosituksen tapaan joustava. Muurausta on Raahen Muurauksella riittänyt. Tiiliä on käytetty 120¿000 kappaletta.
Ala-aula toimii ruokailutilana. Ruokailemaan tullaan useassa vuorossa, noin 120 kerrallaan.
Ala-aula toimii ruokailutilana. Ruokailemaan tullaan useassa vuorossa, noin 120 kerrallaan.

Katso video:

Raahen kaupungin suurin yksittäinen rakennushanke, Antinkankaan monitoimitalo on aikataulussa. Vastaava rakennusmestari Kari Väisänen kertoo, että suurempia ongelmia ei ole ollut. Myös budjetissa on hänen mukaansa pysytty.

Nyt työmaalla tehdään sisäpintoja ja tehdään loppuja muurauksia. Joulukuussa päästään jo kalustamisvaiheeseen. Työmaalla on päivittäin töissä 50–70 henkilöä.

Rakennuksen on määrä valmistua kesäkuussa 2018, eli reilun puolen vuoden kuluttua. Rakennustyömaa alkoi vuoden 2016 elokuussa, joten rakentamisaikaa on yhteensä 22 kuukautta.

Kaupungilta rakennustöitä valvoo Keijo Rimpiläinen. Hän kertoo, että yhteensä 7 545 huoneistoneliötä käsittävään rakennukseen tulee koulutilat 440 oppilaalle sekä päiväkotitilat 150 oppilaalle. Mukana ovat myös erityisoppilaat. Lisäksi tulee nuorisotiloja. Henkilökunnan kanssa talossa tulee työskentelemään ja opiskelemaan yhteensä 650 ihmistä.

Antinkankaan koulun rehtori Janne Auronen sanoo, että koulu edustaa uusia opetusmenetelmiä. Opetustilat ovat muunneltavia. Opetus tapahtuu uudessa koulussa soluissa, joita on neljä; Erityisopetus on alakerrassa ja 1–2 luokkien, 3–4 ja 5–6 luokkien opetus ylemmissä kerroksissa.

–Soluopetusta on jo kokeiltu 1-2 luokkien kanssa ja siitä on hyvät kokemukset, Auronen sanoo,

Hänen mukaansa kaikki monitoimitalon tulevat käyttäjät ja myös huoltajat odotuttavat innolla koulun valmistumista, sillä Antinkangas on joutunut toimimaan väliaikaisissa tiloissa jo vuosia. He ovat evakossa kampusalueella.

Auronen muistuttaa, että talo tulee kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Iltakäyttäjänä ovat muun muassa nuoret ja liikunnanharrastajat. Tarvittaessa yleisökin liikuntasaliin mahtuu noin 1000 henkeä, joista lehterille 550.

Monikulmainen ja monikerroksinen rakennus on ollut rakentajille monella tapaa mielenkiintoinen.

Pääurakoitsijana toimivan Hartela Pohjois-Suomi Oy:n vastaava mestari Kari Väisänen sanoo, että hänelle mielenkiintoisin vaihe oli jo runkovaiheessa.

–Sinänsä tässä ei ole muuta erikoista kuin massiivinen koko, hän sanoo.

Rimpiläinen sanoo, että myös vesikaton runkojen rakentaminen oli varsin mielenkiintoinen ja vaativakin vaihe.

Kova työ on ollut myös puuvuoren asentamisessa. Ulkovuoreen on käytetty yhteensä 40 000 metriä lautaa, joita on 4 eri leveyttä. Eri sisäänkäynnit erotetaan toisistaan eri väreillä.

Antinkankaan hanke on suurennuslasin alla, koska vanhoja kouluja ja muita julkisia rakennuksia on jouduttu poistamaan käytöstä homevaurioiden takia, ja rakennusvirheitä korjattu uusissakin rakennuksissa jälkikäteen.

Väisäsen ja Rimpiläisen mukaan Antinkankaalla on noudatettu hyvin tarkkoja rakentamisohjeita ja -määräyksiä. Rakenteiden kosteusmittauksia on tehty jokaisessa mahdollisessa vaiheessa. Uusia rakenteita ei asenneta, ennen kuin entiset ovat varmasti kuivia.

Esimerkiksi betonirakenteita kuivatetaan betoninkuivauskaapeleilla, jotka on valettu betonien sisään. Noin 20-asteiset kaapelit lämmittävät ja haihduttavat kosteutta tehokkaasi, mutta riittävän hitaasti, etteivät betonit halkeile.

Lattiapinnoitus vaihdettiin valettaviin polyuretaanipinnoitteisiin. Rimpiläinen kertoo, että haluttiin välttää liimaongelmia. Kun liotinpohjaisista liimoista siirryttiin vesiohenteisiin, ne ovat reagoineet betonin kanssa. Tämä ongelma on nyt vältetty Antinkankaalla valettavilla ja saumattomilla lattiapinnoitteilla.

Pinnoitustyöntekijä Sami Muhammed Paukkonen Oy:ltä on juuri tekemässä lattiapintoja työkavereidensa kanssa. Betonisten lattioiden päälle valetaan pohjapinnoite, varsinainen massa ja sen jälkeen vielä lakka. Lattia hiotaan tasaisiksi joka työvaiheen välissä. Paukkonen on Suomen suurin lattiapinnoitteiden tekijä.

Antinkankaan monitoimitalo

Kustannusarvio: noin 16,6 miljoonaa euroa

Bruttoala 8 816 kerrosneliömetriä

Huoneistoala: 7 545 neliömetriä

Tilavuus 46 170 kuutiota

Tilat: noin 440 oppilaalle, 150 päiväkotilapselle ja noin 60 henkilökunnan edustajalle.

Rakennusaika: 22 kuukautta

Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Sipark Oy

Rakenne-, sähkö, ja LVIA-suunnittelija WISE Finland Group Oy

Pääurakoitsija: Hartela Pohjois-Suomi Oy

LVIA-urakoitsijat: Talerpolar Oy, Movitek Oy

Kiinteistöautomaatiourakka: Siemens Oy

Sähköurakoitsija: Rannikon Sähköpiste Oy

Lisäksi kymmeniä aliurakoitsijoita

Työmaan johto: vastaava mestari Kari Väisänen, työmaapäällikkö insinööri Jan Holappa

Rakennustyömaan valvoja: Raahen kaupungin tekninen keskus, rakennusmestari Keijo Rimpiläinen.

Työmaan vahvuus: Keskimäärin 50-70 henkilöä/päivä

Käytettyjä materiaaleja: 5000 kuutiota kattohuopaa, 120 000 kpl tiiltä, noin 2500 kuutiota betonia, noin 40 kilometriä ulkovuorilautaa