Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Moni vielä miet­tii, mutta tah­toa­kin jo löytyy

Maakuntavaalit kiinnostavat valtuutettuja, mutta ei kaikkia.

Vasemmistoliiton Katja Hänninen toivoo, että maakuntalainsäädännön valmistelua jatketaan ottamalla myös oppositio mukaan. Näin uudistus olisi kestävällä pohjalla myös seuraavalla vaalikaudella.
Vasemmistoliiton Katja Hänninen toivoo, että maakuntalainsäädännön valmistelua jatketaan ottamalla myös oppositio mukaan. Näin uudistus olisi kestävällä pohjalla myös seuraavalla vaalikaudella.

Maakuntavaalien ehdokasasettelu on vasta alkutekijöissään, mutta ensimmäiset kiinnostuneet ovat jo liikkeellä.

Yhdenlaisia veräjänvartijoita ovat puolueiden piirijärjestöt, jotka sanovat viimeisen sanansa ehdokkuudesta.

Mikäli keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin kaavailut kuudesta raahelaisehdokkaasta toteutuvat, ruuhkaa on tiedossa, sillä jo paikallisyhdistyksiä on seitsemän ja nuortenkin pitäisi saada oma edustuksensa.

Raahen kaupunginvaltuuston suurimmasta ryhmästä ensimmäisenä ehätti ehdokkaansa ilmoittaa Vihannin paikallisyhdistys, joka jo nimesi Pasi Parkkilan omaksi ehdokkaakseen. Parkkilalla lienee hyvät näkymät lopulliselle ehdokaslistalle piirin varapuheenjohtajana.

Vihannin suunnalla on aktiivinen ollut myös Alpuan paikallisyhdistys, joka haluaa vaaleihin kaupunginhallituksessa istuvan kunnallisjärjestön puheenjohtajan Liisa Lumijärven.

Lumijärvi myöntää, että kiinnostusta vaaleihin ollut ja kyselijöitä jo liikkeellä. Tuleeko esivaali vai päättääkö yleinen kokous, siitä ei Lumijärven mukaan ole vielä päätöstä.

Tiettävästi Raahen keskustalaisista ainakin Jarmo Myllymäki haluaa keskittyä kaupungin asioiden hoitoon eikä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna-Leena Mattilakaan ole vielä lämmennyt maakuntaan. Entinen kansanedustaja Inkeri Kerola ei varmasti ole lähdössä mukaan.

Sen sijaan kehittämislautakuntaa ja hyvinvointikuntayhtymän hallitusta johtava Antero Aulakoski on tiettävästi ilmoittanut kiinnostuksensa ja lääkäritaustainen Pirkko Ahokas-Tuohinto myös harkitsee ehdokkuutta.

Huolimatta puolueorganisaation paineesta Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen kertoo vielä harkitsevansa. Hänninen naurahtaa, että on hankala lupautua, kuin ei ole aivan tarkkaa tietoa, mihin lupautuu. Demokratian toteutuminenkin maakuntahallinnossa mietityttää. Sinällään jatkoajan ottaminen vaaleihin oli perusteltua, mutta hän on huolissaan äänestysvilkkaudesta lokakuun loskassa.

Hänninen ihmettelee myös, miksi leveämmät hartiat eivät lain valmistelussa kelpaa, kun niitä kaivataan kuitenkin soten hoitoon. Kansanedustaja toivoo laajapohjaista ja eri tahojen näkökulmat huomioonottavaa lopputulosta, niin että siihen voi sitoutua myös seuraava hallitus.

Oman kiinnostuksensa maakuntavaltuustoon on osoittanut demareista ainakin Paavo Törmi, joka pitää maakuntien Suomea sinällään hyvänä ideana.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen ensimmäisten 30 ehdokkaan joukkoon on jo ennen vaalien ajankohdan muutosta nimetty lääkäritaustainen Matti Honkala. Hän arvelee voivansa vielä hyödyntää ammatillista ja maakuntatason yhteiskunnallista kokemustaan. Hirtehishumoristisesti mies ilmoittaa olevansa käytettävissä myös lokakuussa 2018, jos on elossa ja jos maakunta syntyy.