Myrskyt veivät ka­la­saa­liit

Tuulinen ja myrskyinen alkukesä on myös särkenyt kalastajien pyydyksiä. Saaliitkin ovat olleet heikkoja, mutta kalastuksen valvonta on vahvaa.

Erkki Kortesuo on kalastunut merellä jo vuodesta 1975. Edelleen hän lähtee merelle mielellään kotisatamastaan Laitapauhasta, vaikka pahat tuulet ovatkin heikentäneet saaliita ja särkeneet pyydyksiä.
Erkki Kortesuo on kalastunut merellä jo vuodesta 1975. Edelleen hän lähtee merelle mielellään kotisatamastaan Laitapauhasta, vaikka pahat tuulet ovatkin heikentäneet saaliita ja särkeneet pyydyksiä.
Kuva: Annika Ollanketo

Kalastajien mukaan vastaavaa alkukesää ei ole ollut. Alkukesän aikana on ollut jo kolme myrskyä ja lisäksi kovatuulisia säitä on ollut kiusaksi asti.

Vuodesta 1975 kalastanut Erkki Kortesuo Pyhäjoelta kertoo, että alkukesän myrskyt ovat myös särkeneet rysiä.

– Tuulet ovat voimistuneet aivan selvästi, sanoo Kortesuo.

Siikaparvet ovat hajonneet myrskyjen aikana, joten saaliit ovat jääneet huonoiksi. Ahventa tulee, mutta sen perkaaminen verkoista on kovin työlästä ja hinta on huono.

Lohta Kortesuon mukaan olisi, jos pyyntiolosuhteet olisivat kunnossa, ja sitä saisi pyytää. Lohiluvat pitää hakea jo edellisenä syksynä. Lohilupia on annettu Suomessa reilulle sadalle kalastajalle. Luvat annetaan kappalemäärissä, ei saaliskiloissa. Lohenkalastajaa myös valvotaan tarkasti.

– Kun ollaan tulossa mereltä, pitää ely-keskukselle ilmoittaa arvioitu maihinsaapumisaika ja -paikka puolta tuntia aikaisemmin, jos saaliina on lohta. Lisäksi maissa pitää odottaa vähintään puoli tuntia veneen vieressä, jos tarkastaja sattuu saapumaan, Kortesuo kertoo ammattikalastajien valvonnasta.

Erkki Kortesuo
Erkki Kortesuo
Kuva: Annika Ollanketo

Lohen mukana kulkee pyytäjän tunnus, jotta tiedetään, kuka saaliin on merestä saanut.

Kalansaalis on ilmoitettava elylle 24 tunnin kuluessa saaliin saamisesta. Myös kakkosluvalla kalastavien on ilmoitettava kaikki saaliinsa.

Hänelle on maanviljelyn valvonta ja byrokratia tuttua, mutta kalastajille on jos mahdollista vieläkin tiukemmat ukaasit ja säännöt. Kortesuo sanoo, että kalastajat loppuvat tällä menolla. Hänellä itsellään meri on jo niin verissä, että kalastamaan on päästävä. Vakavat sairaudetkaan eivät ole häntä saaneet lopettamaan.

– Merellä mikään asia ei ole huonosti tai hyvin. Asiat vain ovat, niin kuin ovat, hän mietiskelee.

– Sitten kun sattuu jotain saalista samaan, kaikki murheet unohtuu. Jos tienestimielessä tätä hommaa ajattelee, niin eihän tässä mitään järkeä ole.