Näin kaatuu vanha ve­si­tor­ni – katso video kuinka en­sim­mäi­nen saatiin nurin

Ensimmäinen vesitorni saatiin nurin keskiviikkona aamupäivällä. Vesitorniin polttoleikattiin kaatokolo. Maisema muuttuu Honganpalossa.
Ensimmäinen vesitorni saatiin nurin keskiviikkona aamupäivällä.
Ensimmäinen vesitorni saatiin nurin keskiviikkona aamupäivällä.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahessa kantatie 88:n varressa sijaitsevalla vesitornityömaalla ollaan päästy seuraavaan vaiheeseen. Kaksi kuukautta sitten käyttöön otettu vesitorni on toiminut ongelmitta. Ohjelmassa on seuraavaksi kolmen vanhan vesitornin kaataminen, purkaminen ja hävittäminen.

Raahen Vesilaitoksen toimitusjohtaja Esa Seppänen ker­too purkamisen olevan osa YIT:n kans­sa so­vit­tua urak­kaa. Sen hoi­ta­vat YIT:n ali­hank­ki­jat.

Seppänen kuvailee vesitornin kaadon olevan verrattavissa puun kaatoon.

– Rungon juureen tehdään kaatokolo, samoin toiselle puolelle hieman ylemmäs. Sitten kaatokolon vastaiselta puolen työnnetään koneella vauhtia.

Ensimmäisen tornin kaataminen sujui ongelmitta. Tärkeintä on, että uusi vesitorni säilyy projektissa vahingoitta.

– Siellä oli polttoleikkaukseen erikoistuneet ammattilaiset töissä. Eka torni kaatui todella siististi ja suunnitelmien mukaan.

Video: Aino Paloniemi

Tarkkaa aikataulua kahden muun tornin kaatamisen suhteen ei vielä ole.

– Muutamasta päivästä kahteen viikkoon on arvioitu, että tässä menee. Siinä ajassa olisi ideologinen tilanne saada vanhat tornit hävitettyä.

Varmaa tietoa vanhojen vesitornien sijoituspaikasta ei Seppäsellä vielä ole.

– Voisi luulla, että rautaromu viedään Raahen SSAB:n sulatolle. Turhaa kai sitä on sen kauemmaksi alkaa kuljettamaan. Urakoitsijat vastaavat kuitenkin viime kädessä näistä hommista.

Kun loputkin kaksi vesitornia on saatu kaadettua onnistuneesti, ohjelmassa on enää viimeistelytöitä.

– Luvassa on lähinnä alueen maisemointia. Alueelle tehdään aidat, kunhan saadaan tontti puhtaaksi ja maa tasoitettua, kertoo Seppänen.