Näin syntyi Raahen Seudun tämän päivän juh­la­leh­ti

Raahen Seudun toimituspalaveri pidetään aina aamulla kello 9.  Paikalla ovat Vappu Kallio, Toni Länkinen, Nina Tuomikoski, Sari Jaatinen, Timo Myllykoski, Raili Viirret ja Maarit Kesti. Me sen teimme. Raahen Seudun toimituksen ja ilmoituskonttorin väki yhteiskuvassa. Päätoimittaja Nina Tuomikoski suunnittelee lehteä ja jakaa juttutiloja samalla, kun pitää toimituksen aamupalaverin. Anne Luovi ja Jaakko Remahl myyvät ilmoitustilaa Raahen Setuun ja muihin Kaleva Median lehtiin. Vesa Joensuu kuvaa, kun toimittaja Vappu Kallio haastattelee Hannu Tuikkalaa Raahen Seudun juhlalehden gallupiin, johon Raahen Seudun toimittajat ovat haastatelleet sata henkilöä. Toimittaja Mikko Määttä tavoittelee puhelimella Marja-Liisa Partasta. Juttu venyy tiukille. Toimittaja Maarit Kesti taittoi Raahen Seudun juhlalehteä torstaina. Toimittaja Sari Jaatinen kirjoittaa juttua juhlalehteen. Toimittaja Timo Myllykoski viimeistelee uutisjuttuaan Raahen Seudun toimituksessa. Toimittaja Toni Länkinen soitti Jenni Alexandrovalle ja piti saamiaan tietoja mielenkiintoisina. Päätoimittaja Nina Tuomikoski nakittaa kaikille toimittajille juttutilat. Toimittaja Raili Viirret nautti siitä, että sai lukea vanhoja Raahen Seutuja ihan työkseen. Maarit Kesti ja Vappu Kallio pohtivat, miten juhlalehden teosta kertova pitkä reppis saadaan mahtumaan sivulle. Toimituksen ja ilmoituskonttorin käytössä on sähköiset työpöydät. Aina ei tarvitse istua.
Raahen Seudun toimituspalaveri pidetään aina aamulla kello 9. Paikalla ovat Vappu Kallio, Toni Länkinen, Nina Tuomikoski, Sari Jaatinen, Timo Myllykoski, Raili Viirret ja Maarit Kesti.
Raahen Seudun toimituspalaveri pidetään aina aamulla kello 9. Paikalla ovat Vappu Kallio, Toni Länkinen, Nina Tuomikoski, Sari Jaatinen, Timo Myllykoski, Raili Viirret ja Maarit Kesti.
Kuva: VESA JOENSUU

Juhlalehden teon päivänä olo on kuin Tarzan-elokuvissa. Jännäksi menee. Onneksi kaikki on lopulta hyvin – aivan kuten Tarzan-elokuvissa.

Klo 7.30 päätoimittaja Nina Tuomikoski saapuu Raahen Seudun toimitukseen ja alkaa perkata sähköpostia. Siellä saattaa lymytä uutisaiheita tuleviin lehtiin. Hän poimii Roy Viitasen meilaamat urheilujutut ja siirtää kuvat ja jutut Neon-järjestelmään. Ja sitten on hyvä aika kirjoittaa pääkirjoitus, kun toimitus on vielä hiljainen eikä kukaan ole kerjäämässä tiloja juttuihinsa. Edessä on hikinen urakka. Juhlalehdessä on 48 sivua, ja Planner-sivunsuunnitteluohjelma näyttää vielä paljolti valkoista.

Klo 8.30 toimituksessa juhlajuttujaan nakuttelevat Sari Jaatinen ja Timo Myllykoski ja juhlalehden taittava Maarit Kesti.

Klo 8.58 kaikki ovat jo paikalla, eikä kukaan tunnu ehtivän välittää siitä, että Vappu Kallio luikahtaa toimituksen sisäisessä arvonnassa voittamaansa pieneen soppeen.

Klo 8.59 toimituksen aamupalaveri vetää paikalle kaikki toimittajat. Päätoimittaja istuu satulatuolillaan jakamassa töitä valoisammalla mielellä kuin pitkään aikaan, sillä tilanne näyttää paljon paremmalta, kuin hän on unissaan kuukausia sitten kuvitellut. Mutta lehden valkoiset läiskät pitää täyttää. Kaikille napsahtaa nakkeja juttumalleista, joihin on päivä aika saada sisältöä.

Klo 9.04 puhelin soi kesken palaverin. Käy ilmi, että Pentti Maunula haluaa laittaa omenanmyynti-ilmoituksen Raahelaiseen. Sanna Raitalaa tuuraava Ville Joensuu ottaa puhelun vastaan, ja niin Maunula voi huokaista helpotuksensa: ilmoitus on huomisessa lehdessä.

Klo 9.07 Maarit Kesti varoittaa palaverissa ketään avaamasta sadan henkilön gallupjuttuja enää, sillä koko kahdelle sivulle taitettu juttupaketti kuvineen voi räjähtää. Vappu Kallio tulee luvanneeksi haastatella viimeiset 6 ihmistä juhlagallupiin. Toni Länkinen painelee heti palaverin jälkeen tekemään normigallupia valokuvaaja Vesa Joensuun kanssa.

Klo 10.10 Vappu Kallio metsästää haastateltavia Raahen kadulla yhdessä Vesa Joensuun kanssa. Lidlin edestä alkaa löytyä puheliasta väkeä, joka ei kaihda julkisuutta. Inkeriläistaustainen raahelainen Ruslan Kempi mahtuu viimeisenä sadan Raahen seudulla asuvan joukkoon.

Klo 10.57 Mikko Määttä alkaa pohtia, missä tänään syödään. Iloisesta possupadasta ja surullisista rössypotuista rössypotut vetävät voiton.

Klo 11.55 Raili Viirret pistää pisteen sata vuotta vanhoista Raahen Seuduista tekemäänsä juttuun. "Harmittaa, että en saanut enempää tilaa. 4 000 merkkiä – eihän tässä ehtinyt kuin vähän raapaista. Poimin mielenkiintoisia pätkiä ensimmäisestä vuosikerrasta. Katsoin jutut digitaalisesta arkistosta. Kaikille avoimesta kansalliskirjastosta löytyvät Raahen lehdet 1800-luvulta lähtien vuoteen 1929 asti", vinkkaa Raili.

Klo 12.03 Sari Jaatinen nakuttelee kymmensormijärjestelmällä juttua Kastellin jätinkirkosta ja myöntää työntyneensä todella syvälle esihistoriaan. "Olen huumautunut tästä haastateltavasta; oli niin huikea keskustelu. Sain vahvistuksen sille, että saan ajatella siitä paikasta ihan mitä haluan. Siitä ei tiedetä, mitä varten se on tehty", hän sanoo silmät loistaen haastateltuaan Marianna Ridderstadia. Hän iloitsee siitä, että maaginen paikka sijaitsee niin lähellä. Ei tarvitse lähteä koluamaan Egyptin pyramideja kokeakseen jotain vanhaa ja upeaa.

Klo 12.12 Maarit Kesti on saanut hinkattua millin sadasosat sadasta gallup-kuvasta. Koko komeus on – harvinaista kyllä – tehty pitkälti käsitaitolla. Hän tarkastaa sivujen pdf-kuvia, jotka ovat jo perillä Kalevan painossa. 48 sivusta 12 on valmiina, ja lehden pitäisi olla kiinni viimeistään kello 19. "Mä luulen, että iskee jonkin sortin kiire vielä", hän sanoo. "Paine tahtoo tulla iltapäivälle, ja sivujen lähetykset voivat viedä aikaa."

Klo 12.35 Jaakko Remahl laatii Juhan Auton ilmoitusta tietokoneellaan. Hän on vieraillut etänä Toyotan brändipankissa ja muokkaa Kalevassa julkaistua 2 sivun ilmoitusta puolen sivun ilmoitukseksi.

Klo 12.42 Anne Luovi tarkkailee Planner-ohjelmasta ilmoitusten kulkua. "Kaikki ilmoitusvaraukset ovat sivulla, mutta aineistoja puuttuu." Hänestä Planner, jossa kukertaa ilmoituksia vihreinä, keltaisina, punaisina ja oransseina, voisi olla informatiivisempikin. Anne ja Jaakko käyttävät työssään kuutta ohjelmaa: asiakastietojärjestelmä Buustia, varausjärjestelmä Baaria, Raporttibaaria, Planneria, varaustenhallintaohjelma AProfitia ja sähköpostejaan. "Me myydään ilmoitustilaa printtilehteen ja verkkoon, sisältömarkkinoinnin ratkaisuja, kotisivuja, somenäkyvyyttä, videotuotantoja. Meidän kautta saa ilmoituksen vaikkapa Lapin Kansaan tai Iijokiseutuun", kertoo Anne.

Klo 13.18 Toni Länkinen viimeistelee Meikäläiset-juttua, joka kertoo Jenni Alexandrovasta. "Tästä tulee pitkä ja mielenkiintoinen", kertoo Toni, joka on saanut päätoimittajalta tilaa jutulleen 5 000 merkkiä. "Puolet sivuista on lähetetty painoon", iloitsee Maarit Kesti taustalla. "Aika hyvälle paketille näyttää. Taatusti on jokaiselle jotakin", arvioi Toni katsellessaan Planneria.

Klo 13.20 Mikko Määttä tilaa Pyhäjoen kirjastotoimenjohtajalta Heikki Lahnaojalta kuvan Marja-Liisa Partasen näyttelystä. Hän on saanut jutulle 1 500 merkkiä tilaa lehden kivijalasta. Kivijalaksi sanotaan sitä pienen jutun tilaa, joka on aukeamalla harmaan linjan alapuolella. Sen jälkeen hänen juttunsa juhlalehteen ovat valmiit. "Sitten aletaan tehdä lauantain ja maanantain juttuja", sanoo Mikko.

Klo 13.42 Vappu Kalliolla on juhlalehdentekoreppis pahasti vaiheessa. Ja taas kerran tekstiä on aivan liikaa!

Klo 13.54 Timo Myllykoski merkitsee viimeisen juhlalehtijuttunsa valmiiksi. Se kertoo Raahen kaupungin talouskatsauksesta, jota käsitellään kaupunginvaltuustossa maanantaina. Kaikki on hyvin. Edellisenä työpäivänä hän sai valmiiksi viikon aikana kasaamansa jutun vanhan koulukaverinsa Markku Kuorilehdon tekemästä väitöskirjasta, joka käsittelee muun muassa paikallista nimistöä. "Juhlalehden teko on peruskauraa. Se on vain vähän suurempi lehti. Tätä lehteä on tehty ja mietitty hyvissä ajoin ja hyvin aikataulutettu", arvioi Timo.

Klo 14.02 Mikko, Nina, Timo, Vesa, Vappu, Maarit ja Toni istuvat työpaikan kahviossa kahvitauolla pohtien tulevaa juhlatilaisuutta. Maunulan omenat askarruttavat mieltä, ja kaikki ovat sitä mieltä, että omenoita tulee nyt runsaasti ja erityisen runsaasti tulee tyrnejä. Samalla käy ilmi sisäpiirin tieto, että päätoimittajan kasvimaa on päässyt tänä kesänä kuivahtamaan, eikä sieltä valmistu juuri mitään. Vapulla taas on jänis syönyt maailman pienimmän kasvimaan antimet. Nina Riccin Nina-hajuvesi olisi ollut Ninan mielestä parasta jäniksen torjuntaa.

Klo 15.06 Kaleva Median kuluttajapalvelussa työskentelevä Ville Joensuu istuu kuulokkeet korvillaan keskustelemassa asiakkaiden kanssa Raahen Seudun tiskissä. Hän on vastaanottanut tilaus- ja ilmoitusasiakkaita, jotka haluavat käydä paikan päällä laittamassa ilmoituksen lehteen, vaikka ilmoitukset voi hoitaa lehteen verkossakin.

Klo 15.14 Vesa Joensuu viilaa kuntoon etukannen kuvaa, jonka päätettiin kahvitauolla kello 14.15. Tekeillä on harvinainen mustavalkoinen kuva, ja hän huomaa, että sen säätäminen on vaikeaa pitkästä aikaa. "Nitro suuhun ja vasta sitten postilaatikolle huomenna", hän sanoo. Vesa on tullut lehden palvelukseen noin puoli vuotta lehden 60-vuotisjuhlien jälkeen, kun niitä vieläkin juhlittiin, ja ollut tekemässä monta juhlalehteä. "Sen tietää, että aina tulee kiire. Onneksi tämä homma muuttuu koko ajan." Hän on käsitellyt päivän aikana systeemiin toistasataa kuvaa. Yli tuhat hän on ottanut.

Klo 15.37 enää 5 sivua on auki.

Klo 15.56 Nina Tuomikoski sanoo hei hei kaikille ja lähtee tyytyväisenä kotiin. Muut nakuttelevat juttujaan ilman paineita. Mahtavia nämä ennakoivat taitot!

Klo 16.03 Vappu Kallio saa tietää, että juhlalehtireppis on viimeinen juttu, joka menee enää lehteen. Nyt pitäisi vielä vähentää 400 merkkiä jutusta, että juttu istuisi paikalleen.

16.06 Mikko Määttä odottaa yhä Marja-Liisa Partasen soittoa. Jos sitä ei kuulu, lehteen menee juttu ilman taiteilijan kommentteja.

Ja sitten pitää ennustaa. Kun tämä juttu nousee Indesignin sivulle, Maarit Kesti tarkistaa sen, viilaa sen ja lähettää sen Kalevan painoon. Ehkäpä kello 16.45 koko lehti on perillä, ja Maarit hyväksyy sen tarkistettuaan ensin, että se on kunnossa. Etukenossa ja ilman paniikkia, kuten hyvällä lehdellä on tapana.