Naiset ha­na­kam­pia il­mas­to­te­koi­hin

Lähes 90 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, että aikoo ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vastaisuudessa kierrättää ja lajitella jätteitä ja tavaroita omana ilmastotekonaan, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Naiset ovat miehiä useammin halukkaita lähes kaikenlaisiin ilmastotekoihin. Pienituloiset tinkivät kulutuksestaan, suurituloiset ostavat energiaa säästäviä tuotteita.

Omasta kulutuksesta aikoo tinkiä kaksi kansalaista kolmesta. Energiaa säästävien tuotteiden ostamista vanhojen ja toimivien tilalle harkitsee myös selvä enemmistö.

Hieman yli puolet suomalaisista on valmis rajoittamaan asunnon lämpötilaa sekä säännöstelemään sähkölaitteiden ja lämpimän veden käyttöä. Toisaalta lähes kolmannes suhtautuu näihin varauksellisesti.

55 prosenttia kansalaisista suunnittelee lomien viettämistä kotioloissa matkustelun sijaan. Lähes puolet aikoo rajoittaa lentomatkustamista ilmastosyistä. Kaksi viidestä ei näe tähän syytä.

Lihan syöntikin jakaa kansaa. Puolet suomalaisista ei aio vastaisuudessa vähentää lihan syöntiä, mutta yli puolet on vastaisuudessa valmis lisäämään kasvisruokailua.

Enemmistö suomalaisista ei aio lahjoittaa rahaa tai hyvitellä aiheuttamiaan päästöjä. Selvin tyrmäys tulee ajatukselle lahjoittaa rahaa ilmastomuutoksen torjuntaan. Reilusti yli puolet suomalaista ei näe sitä omana tekonaan. Selvä enemmistö ei myöskään ole valmis hyvittämään vapaaehtoisilla maksuilla aiheuttamiaan päästöjä.

Puolueiden kannattajista suurin valmius erilaisiin ilmastotekoihin on vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajilla. SDP:n, kokoomuksen ja keskustan kannattajat ovat noin suomalaisten keskiarvossa. Perussuomalaisten kannattajilla vain kolme ilmastotekoa sai enemmistön kannatuksen: kierrätys, energian säästäminen ja omasta kulutuksesta tinkiminen.