Nais­ten­mes­sut ai­kais­tui­vat 3 vii­kol­la

Naistenmessut ovat olleet varma joulun lähestymisen merkki. Tänä vuonna Naistenmessut pidetään totuttua aiemmin 7 viikkoa ennen joulua ennen myyjäisruuhkan alkamista.
Naistenmessut ovat olleet varma joulun lähestymisen merkki. Tänä vuonna Naistenmessut pidetään totuttua aiemmin 7 viikkoa ennen joulua ennen myyjäisruuhkan alkamista.
Kuva: Arkisto / Sara Alasuutari
Naistenmessut pidetään tänä vuonna tavallista aikaisemmin, 3. päivä marraskuuta. Yleensä Naistenmessut ovat olleet marraskuun lopussa. Mistä 3 viikon aikaistus aikaistus johtuu, Naistenmessujen toimihenkilö Anne Kerttula?

– Viime vuosina Naistenmessujen myyjät ovat vähentyneet, ja me ryhdyttiin miettimään, onko messujen ajankohta oikea? Ja kun ruvettiin seuraamaan, huomattiin, että samaan aikaan on niin paljon markkinoita ja messuja, että voi olla aika kokeilla, olisiko eri ajankohta parempi.

– Joulukuuksi messuja ei ainakaan voi laittaa, koska silloin paljon tapahtumia. Isänpäiväkään ei käy, koska järjestelyissä on paljon isiä mukana. Päädyttiin 3. päivään marraskuuta.

Eli kilpailu myyjäisten alalla on lisääntynyt?

–Näköjään. Ennen oli vain Naistenmessut. Nyt monet järjestöt järjestävät omia myyjäisiä.

Mitenkähän se nyt on, säilyvätkö Naistenmessuilta ostetut joululeivonnaiset jouluun saakka?

– Säilyväthän ne, jos ne pakastaa. Tarjonta messuilla voi olla nyt erilaista, ja joululeivonnaisia voi myydä niissä muissa myyjäisissä, joita järjestetään myöhemmin.

Mitä tarjontaa on tulossa?

– Kirjamyyntiä on aika monelta taholta, vaatteita, sisustusta, kosmetiikkaa, säilykkeitä ja keksiä... Nyt on niitäkin, jotka esittelevät omaa toimintaansa.

Kuinka monta myyjää Naistenmessuilla yleensä on ollut?

– Meillä on 2 kertaa 2 metrin paikkoja, ja niitä on keskellä 60 ja laidoilla yli 40. Oli vuosia, jolloin kymmenkunta myyjää ei mahtunut halliin myymään ja odotteli varapaikalla myyntipaikkaa. Nyt viime vuosina paikkoja on jäänyt tyhjiksi.

Kuinka Naistenmessut näyttävät nyt vetävän myyjiä liikuntahalliin?

– Vielä eivät ole kaikki paikat menneet.

Onko mahdollisesti niin, että uudet sukupolvet eivät olisikaan samanlaisia myyjäisihmisiä kuin vanhat?

– Niin, voi olla. Trendi on, että ne siellä verkossa markkinoi omia tuotteitaan ja sitä kautta myy tuotteitaan. Joku muutos on meneillään, mutta ei ole päästy selville, mikä se on.