Mainos: Ter­ve­tu­loa pul­la­kah­vil­le ta­paa­maan leh­den­te­ki­jöi­tä ti 24.5. klo 12-14 Raahen Seutuun (Fell­ma­nin­puis­to­ka­tu 4). Pai­kal­la myös opas­tus­ta di­gi­tuot­tei­dem­me käyt­töön.

Ni­mik­ko­lä­het­ti Ella Ecua­do­ris­ta: Olen oppinut tap­pa­maan to­ra­koi­ta ja mat­kus­ta­maan ruuh­ka­bus­sis­sa

Raahen Helluntaiseurakunnan nimikkolähetti Ella Perttula on ensimmäisen kolmen kuukauden aikana oppinut espanjaa sen verran, että työt pääsevät kohta alkamaan täydellä teholla.

<p>Raahen Helluntaiseurakunnan nimikkolähetti Ella Perttula juhli Suomen MM-kiekkokultaa leijonapaita päällään.</p> Laamaa käytetään Etelä-Amerikassa etupäässä kantojuhtana, ja siitä saadaan myös villaa ja lihaa. <p>Banaaneja on Ecuadorissa monenlaisia ja niitä syödään monessa muodossa. Perinteinen aamupala on paistettua ruokabanaania (plataania) ja juustoa.</p>
Raahen Helluntaiseurakunnan nimikkolähetti Ella Perttula juhli Suomen MM-kiekkokultaa leijonapaita päällään.
Raahen Helluntaiseurakunnan nimikkolähetti Ella Perttula juhli Suomen MM-kiekkokultaa leijonapaita päällään.

Kuluneet kuukaudet ovat sujuneet ilman suurempia vaikeuksia ja olen saanut pysyä terveenä. Olen jo aika hyvin kotiutunut elämääni tänne Guayaquiliin. Koti-ikävä vaivaa aina välillä ja toisinaan sydäntä särkevän kovana, mutta sen tiesinkin olevan osa kotiutumista.

Arkeni täällä on kovin erilaista kuin mitä elämä Suomessa. Ruokailutottumuksista lähtien olen opetellut elämään täällä ja nyt jo sujuu torakoiden tappaminen ja ruuhkabussissa matkustaminen.

Kaupasta saa ympäri vuoden tuoreita paikallisia hedelmiä ja aiemmin tuntemattomista eksoottisuuksista on tullut osa päivittäistä ruokavaliotani. Onneksi myös löytyy tuttuja aineksia ja olenkin täällä kokkaillut muun muassa kaalilaatikkoa ja lindströminpihvejä. Guatemalalainen ja ecuadorilainen kämppäkaverini kehuivat kaalilaatikkoani kovin.

Opiskelin espanjaa kolme kuukautta. Enemmän ja enemmän alkaa olla tilanteita, joissa pärjään espanjalla. Kielen opiskelun lisäksi koulusta olen saanut toista näkökulmaa täkäläiseen kulttuuriin. Kulttuuri eroaa monellakin tapaa suomalaisesta ja vaikka en ihan tietämättömänä tänne tullut, on tekemistä totutella täällä toimimiseen (tai toimimattomuuteen), kun käsitys ajasta ja asioista eroaa ja viestintä on epäsuoraa ja viesti pitää osata lukea rivien välistä. Sovitut suunnitelmat ovat parhaimmillaankin epämääräisiä ja epävarmoja hahmotelmia, ja voivat muuttua koska vain. Haasteensa on myös itsenäiselle ja tilaa arvostavalle suomalaiselle totutella ylenpalttiseen sosiaalisuuteen ja ystävyyteen joka alkaa aina, sillä samalla sekunnilla, kun esittäydytään – on sitten yhteistä kieltä tai ei.

Töissä vallitsee onneksi kansainvälinen kulttuuri ja kaikki ovat tottuneet työskentelemään eri taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Kielikurssin päätyttyä pystyn tarttumaan hommiini kokopäiväisesti ja odotankin jo tulevia kuukausia innolla.

Nyt jo nyt tiedän, että Operaatio Mobilisaatio tekee niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisesti tärkeää työtä. Itse olen erityisen innoissani siitä, miten tietämystä lisäämällä kokonaiset yhteisöt muuttuvat. Täällä on todellisuutta sellaiset asiat, joihin ei Suomessa tarvitse juurikaan törmätä, kuten ihmiskauppa, AIDS-orvot ja äärimmäinen köyhyys ökyrikkauden vieressä.

Venezuelan surkea tilanne näkyy täälläkin, kun kaduilla on paljon kodittomia pakolaisia myymässä sekaista pientavaraa tai kerjäämässä. Sydäntä särkee nähdä perheitä pienten lasten kanssa päivästä toiseen kadulla. Toivottavasti Venezuelan tilanteeseen löytyisi ratkaisu pian.

Viime viikonloppuna pääsin tekemään yhden päivän reissun täältä rannikolta vuoristoon. Vierailimme jylhällä Rio Toachin kanjonilla, joka on syntynyt maanjäristyksen seurauksena 1800 vuotta sitten, ja Quilotoalla, joka on tulivuoren kraatterissa oleva järvi. Maisemat olivat todella upeat. Pieneksi maaksi täältä löytyy todella paljon vaihtelevuutta ja pari tuntia matkustamalla bussilla pääsee aivan kuin toiseen maailmaan, surffirannoilta lumiseen vuoristoon tai sademetsään.

Ecuadorin ilmasto vaihtelee alueen mukaan. Maa käsittää niin kylmempää vuoristoa kuin kuumaa sademetsää. Rannikon eli Costan alueella ilmasto on kuumaa, mutta ei ihan niin kosteaa kuin sademetsässä.

Täällä on kaksi vuodenaikaa: kesä ja talvi. Talvi on kuumempi sadekausi ja kesä on kuuma, mutta ei niin sateinen eikä tunnu ihan niin tukalalta kuin talvi, koska ilmankosteus on hieman alhaisempi. Täällä oli talvi, kun saavuin ja lämpötila vaihteli +30–33 asteen välillä. Kosteus sai ilman tuntumaan noin viittä astetta kuumemmalta ja voit vain kuvitella, kuinka paljon Suomi-tyttöä täällä hikoilutti. Nyt on alkamassa kesä ja vähän helpottaa.

Guayaquilin satamakaupunki on Ecuadorin suurin kaupunki, kaupunki on vilkas ja asukkaita täällä on lähes kolme miljoonaa. Liikennettä on paljon ja jalankulkijaa ei juurikaan ole otettu huomioon kaupungin suunnittelussa. Onneksi saan rauhassa opetella tuntemaan kaupunkia, sillä OM:n tiimitalo, jossa asun, on OM:n toimiston yläkerrassa.

Fakta

Lähetti

Ella Perttula syntyi 1983 Lohjalla.

Muutti Raaheen mielenkiintoisen työtarjouksen perässä 2016.

Työskennellyt viime vuodet henkilöstöhallinnon tehtävissä, enimmäkseen turvallisuusalalla.

Toimii Raahen Helluntaiseurakunnan lähettinä Etelä-Amerikassa yhteiskristillisessä lähetysjärjestö Operaatio Mobilisaatiossa.