Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Nuoria kuolee enemmän huu­mei­siin kuin lii­ken­tees­sä

Huumeisiin kuoli viime vuonna 100 alle 30-vuotiasta suomalaisnuorta. Liikenteessä samanikäisiä menehtyi 51.

Onnettomuustutkintakeskus Otkes aloittaa tänä vuonna tutkimuksen alle 25-vuotiaiden huumekuolemista. Tutkimuksen käynnistäminen on reaktio koronavuosina rajusti lisääntyneisiin nuorten huumekuolemiin. Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaita Euroopassa. Maassamme huumeisiin kuolee jopa alaikäisiä lapsia.

Huumeiden takia hukkaan joutunut elämä ja liian aikainen kuolema on aina tragedia. Huumeet muodostavat arkeemme eräänlaisen rinnakkaistodellisuuden, josta suuri enemmistö voi olla myös täysin tietämätön.

Huumepiireissä elävien elämän keskiössä on ensisijaisesti seuraava annos ja rahan hankkiminen sitä varten. Harva narkomaani pystyy rahoittamaan käyttöään ilman rikoksia.

Yhden näkymän tuohon maailmaan tarjoaa raahelaislähtöisen Laura Juntusen esikoiskirja Subutex-kaupungin kasvatit, joka on parhaillaan ehdolla Audio Awards 2023 -kilpailussa Vuoden äänikirjaksi. Kirja kertoo huumeriippuvaisten elämästä läheltä ja realistisesti, mutta kuitenkin lämmöllä ja välittäen.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.