Nyt alkaa Lem­my-son­nin lem­men­ke­sä

Saaripellon tilan Lemmy-sonni johtaa kesän ajan reilun kuudenkymmenen lehmän ja vasikan laumaa merenrantalaitumella. Vanhemmat lehmät tuntevat paikan, mutta kevään vasikoille kaikki on uutta ja ihmeellistä.

Hui kauhistus! Keväällä syntyneet varsat katselivat huuli pyöreänä maisemaa, joka paljastui kuljetuskärryn auettua. Onneksi lauman tuki ja aitauksessa odottavat emot saivat pienokaiset rohkaistumaan. Edessä on kesä täyttä lehmänelämää. Odotus palkittiin ja portit paratiisiin aukesivat. Ei mennyt montaakaan sekuntia, kun lehmät näkyivät vain pieninä pisteinä horisontissa. Kuljetus kotitilalta laitumelle oli monelle vasikalle ensimmäinen ero emostaan. Voi sitä riemua, kun emo jälleen löytyi! Kyllä kelpaa! Kesä lehmälauman keskellä odottaa Lemmy-sonnia. Missä lapseni luuraat? Emo asteli etsimään vasikkaansa vaunusta.
Hui kauhistus! Keväällä syntyneet varsat katselivat huuli pyöreänä maisemaa, joka paljastui kuljetuskärryn auettua. Onneksi lauman tuki ja aitauksessa odottavat emot saivat pienokaiset rohkaistumaan. Edessä on kesä täyttä lehmänelämää.
Hui kauhistus! Keväällä syntyneet varsat katselivat huuli pyöreänä maisemaa, joka paljastui kuljetuskärryn auettua. Onneksi lauman tuki ja aitauksessa odottavat emot saivat pienokaiset rohkaistumaan. Edessä on kesä täyttä lehmänelämää.

Lehmäaitauksessa käy kuhina. Kaksi ensimmäistä kuormallista pattijokisen Saaripellon tilan lehmiä on tuotu odotusaitaukseen. Karjatilan lehmät kerätään ensin pienempään aitaukseen, josta ne kaikki yhdessä päästetään kesälaitumelle.

Osa lehmistä etsii vasikoitaan, jotka tulevat vasta seuraavalla kyydillä. Silloin tällöin yksi pyrähtää juoksuun tai törmää aitaan. Vanhemmat emolehmät pistävät hiehoja ojennukseen: napakka tökkäys kylkeen muistuttaa taas kuka on arvoasteikossa ylempänä.

Jo viidentoista vuoden ajan Timo Maliniemi on tuonut lihakarjansa laiduntamaan Pattijoen merenrantaan. Lehmät viettävät kesän reilun viidenkymmenen hehtaarin ranta-alueella, joka on Metsähallituksen omistuksessa.

Rivin venesataman läheisyydessä laiduntavat lehmät ovat muuttaneet maisemakuvaa vuosien varrella.

–Ensimmäisinä vuosina alue oli pusikkoa, merta ei nähnyt kasvillisuuden takaa, Maliniemi kertoo.

Laiduntavat lehmät huolehtivat alueen maisemanhoidosta. Harventunut kasvillisuus on lisännyt lintulajeja: linnuille on enemmän tilaa pesiä rannalla.

Kesälomaa lehmät saavat viettää rannalla pitkälle syksyyn. Aiemmin lehmät haettiin pois ennen kuin sorsajahti alkoi, mutta nykyään metsästäjät ja linnustajat ovat tottuneet laiduntaviin nelijalkaisiin. Kun syömistä kuitenkin riittää, saavat lehmät jäädä laitumelleen.

Traktori lähestyy jälleen aitausta ja lehmät alkavat ammua. Peräkärry on täynnä vasikoita, joita emolehmät ovat kaivanneet.

Lastaussilta aukeaa ja kymmenkunta vasikkaa tuijottaa outoa näkymää silmät pyöreänä. Keväällä syntyneille vasikoille kesä rantalaitumella on ensimmäinen, eivätkä he tiedä mikä paratiisi heitä odottaa.

Alaspäin viettävä ramppi pelottaa pienokaisia, mutta lauman voima rohkaisee ottamaan varovaisia askelia, jotka päätyvät loikkaan kohti odottavia emoja.

Vasikat riemuitsevat löytäessään emonsa. Osalla on jo kova nälkä, huulet hakeutuvat emon utareille. Yksi vasikoista kulkee lauman seassa eksyneenä, oma emo ei ole vielä saapunut.

Talven Maliniemen lehmät asuvat pienemmissä laumoissa pihatossa. Karja on ranskalaista Limousin-rotua, joka on hyvin sopeutunut Suomen oloihin. Keväällä lauma on siirretty yhteiseen isompaan aitaukseen, jotta lehmät tottuisivat toisiinsa ennen kesälaitumelle muuttamista.

–Joskus ihmiset ihmettelevät, kuinka lehmät voivat olla koko kesän laitumella, eikö niitä pidä lypsää? Kerron, että vasikat kyllä hoitavat lypsämisen itse, Maliniemi naurahtaa.

Monikymmenpäinen lehmälauma saa kesäksi joukkoonsa myös miehistä seuraa, kun tilan Lemmy-sonni ottaa laumassa isännän paikan.

Edesmenneen rockmuusikon mukaan nimetty Lemmy pääsee tänä kesänä ensimmäistä kertaa Pattijoen merenrantalaitumelle. Tarkoitus on, että kesän aikana sonni astuu emolehmät ja sukukypsät hiehot.

Lehmät pärjäävät keskenään meren rannalla hyvin, ruokaa ja vettä riittää. Joskus on joku lehmä vahingossa tullut aidan alitse ja hätääntynyt, kun ei ole päässyt takaisin.

Kerran säikähtänyt lauma oli isona joukkona tullut aidasta läpi ja juossut kohti Pattijoen keskustaa. Naapurin isäntä oli kuitenkin huomannut karkulaiset ja tukkinut tien autollaan. Lauma oli kääntynyt ympäri ja juossut takaisin laitumelle.

Ely-keskus määrittää tarkkaan millainen laitumen tulee olla. Lehmiä käydään säännöllisesti tarkastamassa ja laitumen mökkinaapuri seuraa lauman elämää päivittäin.

Viimeistä kuormaa tuodaan. Yksi emolehmistä odottaa jo kuumeisesti rampin edessä vasikkaansa. Kun pienokainen ei uskalla tulla alas, emo kiipeää ylös hakemaan lastaan.

Viimeisten joukossa aitaukseen astelee Lemmy-sonni. Lehmät rauhoittuvat, kaikki ovat koolla. Lemmy tarkastelee laumaansa ja yrittääpä uudesta paikasta innostuneena hypätä yhden lehmän selkäänkin. Emolehmä viestii, ettei nyt ole sopiva aika.

Maliniemi kertoo, että laumaan liittyy kesän aikana vielä muutama lehmä kunhan niiden vasikat ovat syntyneet. Lain mukaan syntynyt vasikka pitää heti korvamerkitä ja laitumella se olisi mahdotonta toteuttaa.

On lohdullista tietää, että jossain lehmät pääsevät vielä viettämään luonnonmukaista elämää. Vuoden kuluttua osa vasikoista päätyy teuraaksi, mutta ne ovat sitä ennen saaneet elää lehmänelämää kokonaisen kesän.

Lopulta odotus palkitaan. Maliniemi avaa laitumelle johtavan portin ja lauma lähtee laukkaamaan. Ei mene kuin hetki, ja lauma on vain pieniä ruskeita pisteitä horisontissa.

Hieman kauempana rannalla näkyy mustia pisteitä, siellä on toinen raahelainen lihakarjalauma laiduntamassa.

Lehmien kesäloma on alkanut.