Mainos: Ter­ve­tu­loa pul­la­kah­vil­le ta­paa­maan leh­den­te­ki­jöi­tä ti 24.5. klo 12-14 Raahen Seutuun (Fell­ma­nin­puis­to­ka­tu 4). Pai­kal­la myös opas­tus­ta di­gi­tuot­tei­dem­me käyt­töön.

Kolumni
Tilaajille

Nyt kanttia vasta ky­sy­tään­kin

KOLUMNI

Suomalaisten henkistä kriisinsietokykyä eli resilienssiä ovat koetelleet viime vuosina ensin korona ja nyt viimeisimmäksi Ukrainassa käytävä sota. Haastavia aikoja on myös edessäpäin. Jos Suomi päätyy jättämään Nato-jäsenyyshakemuksen, on hakemuksen jättämisen ja jäsenyyden hyväksymisen välinen, useita kuukausia kestävä harmaa aika sellainen, jossa erityisesti kysytään kansaltamme kriisinsietokykyä: miten kestämme ”ilkeilyjä” eli rajaloukkauksia, Venäjän joukkojen keskittämistä Suomen vastaiselle rajalle, uhitteluja ja monenlaisia provokaatioita.

Suomalaisten on hyvä ymmärtää, että meihin kohdistuu hybridivaikuttamista erityisesti sosiaalisen median eri alustojen kautta. Venäjä on sijoittanut niin sanottuja trolleja erilaisille keskustelufoorumeille lietsomaan epäsopua ja murentamaan yhteiskuntarauhaa. Tavoitteena on rapauttaa luottamusta siihen, että yhteiskunta toimii, ja tavoitteena on luoda kaaosta. Trollit ovat onnistuneet tehtävässään, kun ovat saaneet yllytettyä ihmiset rikkomaan lakia, kieltäytymään yhteiseksi parhaaksi annetuista määräyksistä ja hyökkäämään järjestystä valvovan viranomaisen päälle. Moni meistä on elänyt aikaa, jolloin on voinut aika lailla uskoa siihen, mitä lehdessä lukee tai mitä uutisissa kerrotaan. Aika on muuttunut siltä osin.