Nyt on oman mu­sii­kin vuoro päästä esiin

Toiset meistä tietävät jo kohta kun tutti suusta putoaa, että mistä ammatista tulee nostamaan isona palkkaa. Muusikko Jere Lilja kuuluu näihin. Muusikko ja kohta valmis kitaransoitonopettaja keskittyy nyt oman musiikin tekemiseen. Se on odottanut pitkään vuoroaan. Juttu julkaistu alun perin 27.5.2019.

Jere Lilja on tehnyt keikkaa muun muasa Jope Ruonansuun, Mikko Harjun, Karri Koiran, Ruudolfin ja Einin kanssa. Nyt hän aikoo keskittyä enemmän oman musiikin tekemiseen.
Jere Lilja on tehnyt keikkaa muun muasa Jope Ruonansuun, Mikko Harjun, Karri Koiran, Ruudolfin ja Einin kanssa. Nyt hän aikoo keskittyä enemmän oman musiikin tekemiseen.
Kuva: Jatta Junnila

Lahjakkuus tarvitsee myös aina kohdalleen ihmisiä, jotka potkaisevat kannustavilla puheillaan ihmiseen lisää vauhtia. Tällaisia on sattunut Jere Liljan elämänpolun varrelle useita, eikä vähäisin ole suinkaan oma isä.

– Isä on todella aktiivinen musiikin harrastaja ja käy paljon keikoilla. Hän on myös hifi-harrastaja ja rakentaa itse kaiuttimia ja on aina unelmoinut muusikon ammatista, Jere kertoo.

Isän plussatilille ropisee pinnoja myös siitä, että hän on myös toiminut Icecold-yhtyeen roudarina, kun tähdillä itsellään ei ollut vielä korttia, millä polkaista sierraa liikenteeseen.

Toinen tärkeä hahmo on musiikinopettaja Olli Kaisto Kummatin koulusta. Olli piti hyviä musiikin tunteja ja usutti soittopuuhiin. Jere kokeili ensin millainen ääni lähtee rumpupalikoista ja paukutti ahneesti rumpuja aina kun luokka lauloi yhteislauluja.

– Opettajan kannustuksen lisäksi oli iso juttu, että sai aina välituntisin käydä musiikkiluokassa treenaamassa. Meillä oli silloin kavereiden kanssa pikku bändi, jolle Olli keksi nimen: Höyryävät lihapyörykät.

Veden kielelle nostattavassa bändissä Jere soitti kitaraa, Ville Niiranen rumpuja, Santtu Mastola bassoa ja Jerry Kinnunen lauloi.

– Pari kertaa esiinnyttiin Kummatin koulun juhlissa. Kultakautemme oli rajua aikaa ja bändi kaatui musiikillisiin erimielisyyksiin, Jere nauraa.

Kuudennen luokan kevätjuhlassa Jere sai kuitenkin Olli Kaistolta mustan t-paidan, johon oli painettu lyhyen, mutta loistokkaan ajan vaikuttaneen yhtyeen nimi.

Saloisten yläasteella luiskahti vaihde taas isommalle.

Jere tutustui Juho Mathliniin ja Joni Nivalaan. Juho paukutti rumpuja ja Joni soitti bassoa. Kukaan kolmikosta ei kuitenkaan joko osannut tai uskaltanut laulaa.

Musiikinopettaja Pauli ”Poksi” Ylitalo ratkaisi tilanteen. Seiskaluokille pitämissään laulukokeissa Poksi oli huomannut, että Jonne Aho osaa laulaa ja värväsi hänet poikain kokoonpanoon. Joni muutti Ouluun ja Jonnen oli laulamisen lisäksi opeteltava soittamaan bassoa. Loppu on Icecold-historiaa.

Jääkylmän bändin kanssa puskettiin keikkaa kuin aikamiehet. Bändi nähtiin Rantajatseilla 2007 ja seuraavana vuonna se kumarsi hopeaa yläasteikäisten Rockin SM-kisoissa. Bändi nähtiin myös monissa Poksin kirjoittamissa musiikkiesityksissä.

– Bändi määritti omaa nuoruuttani vahvasti. Löysin muusikkoidentiteetin. Lähes kaikki illat vietettiin treenikämpällä Myllymäen koululla. Siinä tuli monenlaista kokemusta ja sai oppia muusikon ammatin perusjutut. Keikkoja tehtiin satoja.

Hautajaiskahveja ei Icecoldille ole juotu, soittajat vain ovat sirottuneet ympäri maata.

Poksille Jere tuumasi jo yläasteella, että lukion jälkeen seuraava osoite on Oulun konservatorio. Niin tapahtui – vaan sepä olikin ensin pienoinen järkytys. Jere sai kirittäjiä.

– Raahessa olin tottunut siihen, että olen kaupungin ainoa kitaristi. Oulussa se muuttui. Tajusin, että muusikoiden taso on aivan älyttömän kova. Aluksi se tuntui ikävältä, mutta sitten alkoi tavoitteellinen treenaaminen.

Konservatoriovuosien aikana Jere joutui puntaroimaan haluaako oikeasti tehdä muusikon töitä. Jonain pohjakosketushetkenä tuli selailtua netistä missä voisi äkkiä käydä trukkikuskikurssin. Halu tehdä musiikkia voitti kriiseilyt.

– Tähän ammattiin liittyy paljon paineita ja epävarmuutta. Pysyviä työsuhteita ei juuri ole, joten siksi päätin opiskella pedagogin paperit.

Kitaransoitonopettajan paperit Jere saa käteensä kesäkuussa. Opiskelujen myötä Jere on uinut sisään uuden kotikaupunkinsa, Helsingin, musiikkipiireihin.

– Muusikon työt tulevat kavereiden kautta. Piirit ovat yllättävän pienet.

Meikäläiset: 100-vuotiaan Raahen Seudun kunniaksi esittelemme vuoden aikana sata mielenkiintoista henkilöä Raahen seutukunnan alueelta Meikäläiset-juttusarjassamme. Mukana on niin nykyisiä alueella vaikuttavia ihmisiä, historiallisia henkilöitä kuin alueelta pois muuttaneita ja takaisin palanneita.

Fakta

Jere Lilja

Syntyi Raahessa 1992.

Asunut tyttöystävänsä kanssa Helsingissä vuodesta 2015.

Valmistui Oulun konservatoriosta muusikoksi 2015.

Valmistuu kesäkuussa musiikkipedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Julkaisi pari viikkoa sitten kesäbiisin Vaaleanpunainen Jantteri, joka on saanut hyvän vastaanoton.

Kesällä Jere julkaisee seuraavan kappaleen, Wilma.

Keikalla Raahessa Ruiskuhuoneella 20. heinäkuuta.

Harrastaa juoksemista ja jalkapallon pelaamista

Musiikillinen esikuva: Jimi Hendrix.

Kaipaa Raahesta perhettä, vanhempia ja isoveljeä, ihmisiä ja kesätapahtumia, jotka tuovat aina takaisin Raaheen.