Nyt voi mennä sormi suuhun, sillä syk­syl­lä on paljon ti­lai­suuk­sia, joissa pitäisi käydä

Pikkujoulun viettäjillä on mistä valita, sillä Raahesalin syystalvi suorastaan pursuaa konsertteja ja teatteriesityksiä.

30-luvun köyhistä kotioloista nousi glamouria hehkuva ihailtu trio Harmony Sisters. Raahessa nähtävän musiikkinäytelmän rooleissa esiintyvät Tiina Iisala, Maiju Jokinen, Neija Välilä ja Jari Silventoinen. Brahe Classicassa nähdään ja ja kuullaan raahelaisväriä. Kopsasta kotoisin oleva sopraano Virva Puumala on matkalla maailman maineeseen. Mars vs. Venus tuo stand up -koomikot Johanna Tohnin ja Riku Suokkaan Raahesaliin juuri ennen Raahesalin joulutaukoa. Markku Aron 70-vuotisjuhlakiertue käy Raahessa.
30-luvun köyhistä kotioloista nousi glamouria hehkuva ihailtu trio Harmony Sisters. Raahessa nähtävän musiikkinäytelmän rooleissa esiintyvät Tiina Iisala, Maiju Jokinen, Neija Välilä ja Jari Silventoinen.
30-luvun köyhistä kotioloista nousi glamouria hehkuva ihailtu trio Harmony Sisters. Raahessa nähtävän musiikkinäytelmän rooleissa esiintyvät Tiina Iisala, Maiju Jokinen, Neija Välilä ja Jari Silventoinen.

Raahe tarjoaa kokoisekseen kaupungiksi runsaasti kulttuuritapahtumia. Pikkujoulun järjestäjillä saattaakin mennä sormi suuhun tapahtumakalenteria selatessa. Nyt illanvieton valintaa rajoittaa lähinnä se, mahtuuko tilaisuuteen enää. Vaikka monissa tapahtumissa on vielä tilaa, ei paikkoja ryhmille ole enää kaikissa.

– Suurin suma alkaa syyskuun puolivälistä ja kestää joulukuun puoliväliin. Se on meillä kaikkein kiireisintä aikaa. Sitten menee hiljaiseksi, kunnes maalis-, huhti- ja toukokuussa taas on paljon tarjontaa, kertoo Raahen Tapahtumatalon tapahtumasihteeri Merja Hammar.

Ennen joulua tarjolla on kaikkiaan noin 30 tapahtumaa, eivätkä elokuvat edes ole laskettu joukkoon. Konsertit ja teatteriesitykset ajoittuvat yleensä loppuviikkoon, mutta osa on keskellä viikkoakin.

Aika moni on jo päättänyt viettää pikkujoulua marraskuussa Raahesalissa esiintyvän Raahen oman pojan Samuli Putron seurassa. Kuoroväki puolestaan on valinnut konsertikseen Club for Fiven, joka käy Raahessa osana Brahe Classicaa ja jota Hammar luonnehtii "oman genrensä huipuksi". Nämä kaksi tilaisuutta alkavat olla loppuunmyytyjä, mutta muutama hajapaikka on jäljellä.

Raahen Teatterin toteuttama Raahe palaa -musiikkinäytelmän ensi-iltaesitys itsenäisyyspäiväviikonloppuna on vetänyt varsin hyvin lippuvarauksia, mutta näytelmän kahteen lauantaiseen esitykseen on vielä paljon vapaita paikkoja. Liput maksavat ainoastaan 2 euroa, sillä näytelmä on tilaustyö ja 370-vuotiaan kaupungin lahja raahelaisille.

Raahen Teatterin viimekesäisen ilopillerin Urho Kekkosen elämäntarinasta ehtii nauttia vielä jälkikäteen, sillä näytelmä esitetään Raahesalissa vielä kerran, 8. marraskuuta.

Teatterin ystäville on tarjolla lisäksi 5 muuta näytelmää.

Teatteri Eurooppa Neljä vierailee Raahessa kahdella näytelmällään, joista Harmony Sisters -musiikkinäytelmä sijoittuu kolmen lahjakkaan laulajasisaren elämänkohtaloon sodan melskeessä. Seuraavana päivänä teatteri esittää lastennäytelmän Pate, viidakon kuningas, joka sopii yli 5-vuotiaille.

Pikkujoulun viettäjille rattoisia hetkiä suo myös Gösta Sundqvistin musiikkituotantoon perustava Suomen Musiikkiteatterin musiikkinäytelmä Vasara ja Nauloja.

Kajaanin kaupunginteatteri käy Raahessa esittämässä Fundamentalisti-näytelmän, jossa maallistunut julkkispappi kohtaa lahkouskovaisen perheenäidin. Arvoituksellinen kysymys kuuluu, mitä tapahtui aikanaan rippileirillä?

Kajaanin ja Varkauden kaupunginteatterien yhteistuotanto Yksin sinun pureutuu sekin miehen ja naisen väliseen draamaan.

Syksyyn mahtuu vain yksi stand up -ilta, ja sekin liikkuu miehen ja naisen välisissä suhteissa, sillä estradilla vinoilevat juuri ennen joulua Mars ja Venus eli Riku Suokas ja Johanna Tohni.

Syksyn vahvoja naisia ovat täällä jo kolmatta kertaa esiintyvä, maailman paras blueskitaristi Erja Lyytikäinen, Haloo Helsingin Elli, joka esiintyy nyt soolona Ellipsinä, sekä Brahe Classicassa vieraileva raahelaislähtöinen oopperalaulaja Virva Puumala. Puumala on Raahessa hyvin tunnetun Perttu Mathlinin tytär, joka voitti Lappeenrannan laulukilpailut. Merja Hammar arvelee, että nyt voi olla viimeisiä tilaisuuksia kuulla täällä Soile Isokosken jalanjäljillä liikkuvaa seudun uusinta sopraanoa, ennen kuin hänet napataan suuremmille estradeille.

Tämän lisäksi tarjolla on muu Brahe Classican tarjonta: Oulun Sinfonia, Oulu All Star Big Band ja originelli kansanpelimanniyhtye Frigg.

Syksyn muut vetonaulat ovat nostalginen Markku Aro vanhoine hitteineen, Reijo Taipaleen taivalta tapailevat tangokuninkaalliset, Ti-Ti Nalle ja Riitta, Heikki Silvennoinen ja Heikki Kela sekä Jorma Kääriäinen. Eikä pidä unohtaa oopperataltiointia, joka 13 kameralla kuvattuna tuo Giacomo Puccinin La Bohemen Sydneystä Raahesaliin, missä äänentoistotekniikka antaa luvan odottaa erittäin hienoa oopperailtaa ihan kotikulmillamme.