Oikia raa­he­lai­nen Niina Kor­pe­la: "Raa­hes­sa on mah­ta­vaa"

Raahen historia lävistää Niina Korpelan arjen vähintään kahdella tavalla: hänen työpaikkansa Langin Kauppahuone sijaitsee historiallisella Pekkatorilla ja itse Langin talon historia ja sen asukkaat ovat Niinalle jatkuva innostuksen aihe.
Raahen historia lävistää Niina Korpelan arjen vähintään kahdella tavalla: hänen työpaikkansa Langin Kauppahuone sijaitsee historiallisella Pekkatorilla ja itse Langin talon historia ja sen asukkaat ovat Niinalle jatkuva innostuksen aihe.
Kuva: Vesa Joensuu

Aamu alkaa hyvin, kun on nukkunut hyvin, eikä ole kiire. Sängyssä venyttelen viitisen minuuttia, että kroppa herää. Aamukahvia en tarvitse, mutta sanomalehti kuuluu aamuuni.

Olen innostunut Langin Kauppahuoneella käyvistä asiakkaita, jotka haluavat tietää enemmän paikan historiasta. Talosta ja sen asukkaista kertominen on edelleen innostavaa. Haluan erityisesti kertoa Sofia Franzenin tarinaa. Vaikka olen kertonut sen moneen kertaan, aina meinaa tulla tippa linssiin.

Olen huolissani omasta terveydestäni. Omasta kunnosta pitäisi pitää parempaa huolta. Olen huolissani myös maailman tilasta ja ilmastonmuutoksesta. Riittääkö puhdasta vettä vielä, vai tuleeko siitäkin sotien aihe?

Kotona olen yleensä ihan hiljaa. Olen vähän erakko ja ehdottomasti koti-ihminen. On ihanaa mennä sohvannurkkaan lueskelemaan. Koti on rentoutumispaikkani ja varsinkin oma puusauna, jonka mies lämmittää. Asumme mieheni kotitalossa Antinkankaalla. Olen viihtynyt siellä hyvin. Itse olen kotoisin Palonkylästä.

Minua ärsyttää autoilijat, jotka eivät ajattele muuta kuin itseään. Sitä vilkun käyttöä voisi tehostaa.

Perheeni on minulle tärkeä. Minulla on mies ja kolme lasta. Kaksi isompaa lasta asuu jo omillaan, mutta kotona asuu vielä 8-vuotias poika. Hänellä on lämpimät välit isosisaruksiinsa, varsinkin isosiskoon. Isoveli asuu Raahessa ja isosisko Turussa. Kun saan nuorimman maailmalle, saatan olla jo mummo. Olen perhekeskeinen ihminen. Minulla on kaksi veljeä ja sisko ja heidän kanssaan pidämme yhteyttä. Vuoden mittaan kokoonnumme koko suvulla muutamaan kertaan joko vanhemmilleni tai siskolleni Keski-Suomeen tai meille erilaisiin perhejuhliin, viimeksi syntymäpäivilleni. Sitten on vielä mieheni sisarukset ja vanhemmat. Lasken perheeseeni kuuluviksi myös ex-mieheni sukulaiset Italiassa.

Nauroin, kun mies kertoi vitsejä Facebookista. Minua naurattavat nolot tilanteet, Pokka pitää -tyyppinen huumori ja stand up, jota joskus ehdin katsoa. En loukkaannu itselleni tai naisille nauramisesta. En säikähdä ronskiakaan huumoria.

Olen oppinut, että olen oppinut vasta ihan vähän.

Haluaisin oppia suunnittelemaan ajankäyttöni paremmin.

Raahessa on aivan mahtava asua. Täällä on kaikki mitä pieni ihminen tarvitsee. Joskus on kiva käydä muualla huomaamassa kuinka kiva on tulla kotiin. Olen ollut 9 vuotta poissa Raahesta. Aluksi en kaivannut takaisin, mutta kun lapset alkoivat kasvaa, tuli ikävä suomalaista koulutus- ja terveydenhoitojärjestelmää.

Työssäni parasta on ihmisten kohtaaminen. Päivään mahtuu monenlaisia kohtaamisia. Eilen ihan liikutuin, kun asiakkaaksi tuli yllättäen juuri naimisiin mennyt nuori pari. Myös ulkomaalaisia käy ja se on tosi ihanaa.

Tulevaisuudessa otan enemmän aikaa itselleni, että saan tehdä mitä haluan, eikä tarvitse aina mennä aikataulun mukaan.

Luotan siihen, että lapseni pärjäävät elämässä.

Elämäni on ollut tähän asti antoisaa ja rikasta – ei rahassa mitaten, mutta kokemuksissa.

Nukkumaan mennessä vedän ikkunaan pimennysverhon, mutta en ihan alas. Vähän pitää pilkottaa valoa, kun aamulla herää.

Faktaa:

Niina Korpela

Syntynyt Saloisissa 1969.

Asuu Antinkankaalla.

Perheeseen kuuluu mies ja kolme lasta.

Työskentelee piikana Langin Kauppahuoneella. Opettaa italian kieltä Raahe-opistossa.

Harrastaa lukemista ja matkailuopastusta.

OIKIA RAAHELAINEN

Raahen kaupungin 370-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutamme Raahelaisessa juttusarjan, jonka tarkoituksena on nostaa esiin Raahessa asuvia henkilöitä, joita kohtaamme arjessamme.