Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Olavi Huh­ta­la: "Olemme pääs­seet siihen mitä on ta­voi­tel­tu­kin"

Raahen terästehtaan tulos oli hyvä ja teräksen kysyntä on kasvussa.

Raahen terästehtaalla ja koko SSAB:lla menee nyt paremmin kuin vielä kertaakaan SSAB:n ja Rautaruukin yhdistämisen jälkeen.
Raahen terästehtaalla ja koko SSAB:lla menee nyt paremmin kuin vielä kertaakaan SSAB:n ja Rautaruukin yhdistämisen jälkeen.

SSAB:n vuoden 2017 toisen neljänneksen eli huhti-kesäkuun liikevoitto nousi 1 205 miljoonaan kruunuun eli 126 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin liikevoitto oli 62 miljoonaa euroa.

Tulosparannus johtui pääosin korkeammista myyntihinnoista SSAB Europe sekä SSAB Americas -divisioonissa.

Myös korkeampi kapasiteetin käyttöaste ja erikoisterästen toimitusten kasvu paransivat tulosta. Tulos olisi ollut vieläkin parempi, mutta Oxelösundin terästehtaalla jatkuva tuotantohäiriö painaa tulosta alaspäin.

SSAB Special Steels -divisioonan entistä kevyempien ja vahvempien tuotteiden kysyntä kasvoi huhti-kesäkuussa ja kasvun odotetaan jatkuvan.

SSAB Special Steels vastaa teräksen tuotannosta Ruotsin Oxelösundissa. Lisäksi divisioonan vastuulla on USA:n Mobilessa, Raahessa ja Ruotsin Borlängessä valmistettujen nuorrutus- ja kuumavalssattujen erikoislujien terästuotteiden myynti.

Raahen terästehdas kuuluu SSAB Europe -divisioonaan, jossa huhti-kesäkuun tulos oli vahva. Taustalla on hyvä markkinakysyntä.

SSAB:n tavoite vähentää nettovelkaansa 10 miljardilla kruunulla vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen lopusta vuoden 2017 loppuun mennessä etenee suunnitellusti.

SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist on tyytyväinen tilanteeseen.

–Olemme nyt siirtyneet seuraavaan vaiheeseen “Taking the Lead!” -strategiamme toteuttamisessa. Olemme asettaneet selkeät kasvutavoitteet vuoteen 2020 mennessä koskien erikoislujia teräksiä ja palveluliiketoimintaa. Kehitys vuoden toisella neljänneksellä oli pitkän aikavälin tavoitteiden mukaista. Toinen painopistealue on parantaa tuottavuutta jatkuvien parannusten avulla kaikissa toiminnoissamme. Tavoitteemme on toimialan paras kannattavuus, toimitusjohtaja toteaa teräsyhtiön tiedotteessa.

SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala luonnehtii teräsyhtiön tämänhetkistä tilannetta vakaaksi. Sama koskee lähitulevaisuuden näkymiä.

–Hyvä näin. Olemme päässeet siihen mitä on tavoiteltukin. Isot korjausliikkeet on tehty ja teräksen parantunut kysyntä on vielä auttanut tilannetta.

Raahen terästehdas saa Huhtalalta kiitosta.

–Raahessa on tehty hyvää työtä ja tuotanto on toiminut moitteettomasti.

Mitään isoja investointeja ei ole Raahen osalta näköpiirissä.

–Sellaisiin ei ole tarvetta. Edessä olevat investoinnit ovat niitä perinteisiä ylläpitoon liittyviä toimenpiteitä. Onhan laitteista pidettävä hyvää huolta.

Varoituksen sana kuitenkin löytyy.

–Pahinta mitä nyt voisimme tehdä itsellemme, olisi löysätä tahtia. Siihen ei ole varaa. Tuotannon laatu, tasaisuus ja täsmällisyys ovat asioita, joista ei ole varaa tinkiä.

Työntekijät ottivat parantuneet tulosuutiset vastaan hyvillä mielin. Keskuskorjaamolla levyseppähitsaajana työskentelevä Keijo Mustonen aprikoi, onkohan paljon parjatulla kiky-sopimuksella osuutensa tuloksen parantumiseen.

–Kikyä on moukaroitu tullen mennen. Hyvä jos siitä on ollut edes jotain hyötyä. Puhumattakaan siitä, kuinka lujasti Raahen tehtaalla on tehty töitä uuteen tilanteeseen sopeutumiseksi. Hyvä ettei ponnistukset ole menneet hukkaan.

Voimalaitoksen kunnonvalvoja Pekka Mällinen filosofoi, että onhan se työntekijälläkin pikkuisen varmempi olotila työskennellä hyvin menestyvässä firmassa verrattuna siihen, että talous keikkuisi koko ajan kiikun-kaakun.

Lukuja

SSAB:n liikevaihto huhti-kesäkuussa 2017 oli 1,78 miljardia euroa, edellisvuonna 1,4.

Liikevoitto nousi 126 miljoonaan euroon (62).

Tulos per osake oli 0,86 Ruotsin kruunua eli 0,09 euroa.

SSAB:llä on yli 15 000 työntekijää yli 50 eri maassa.

Yhtiö tuottaa noin 8,8 miljoonaa tonnia terästä vuodessa. Suurimmat terästuotantotehtaat sijaitsevat Oxelösundissa, Borlängessä ja Luulajassa, Raahessa, Hämeenlinnassa, Montpelierissä ja Mobilessa.