Mainos

Omaa rauhaa ja yh­teis­tä vastuun ja­ka­mis­ta - eril­lis­ta­los­sa yh­dis­ty­vät oma­ko­ti­ta­lon ja ri­vi­ta­lon hyvät puolet

”Huolettomuus ja helppous ovat ne ydinasiat. Tietysti myös se, että erillistalot ovat usein kokonaisuutena edullisempia verrattuna omakotitaloihin. Ja jos vielä ympäristöystävällisyyttäkin miettii, niin rakentamisvaiheessa tämä on ekologisempaa, kun rakennetaan samalla useampi talo yhtä aikaa", toteavat Jukka ja Elisa Niemikorpi.
”Huolettomuus ja helppous ovat ne ydinasiat. Tietysti myös se, että erillistalot ovat usein kokonaisuutena edullisempia verrattuna omakotitaloihin. Ja jos vielä ympäristöystävällisyyttäkin miettii, niin rakentamisvaiheessa tämä on ekologisempaa, kun rakennetaan samalla useampi talo yhtä aikaa", toteavat Jukka ja Elisa Niemikorpi.
Kuva: Rakennuspalvelu Kokko

”Helppoa, vaivatonta ja turvallista.” Elisa ja Jukka Niemikorpi tiivistävät näin erillistalossa asumisen ytimen. He asuvat kolmen lapsensa kanssa 104,5 neliön kodissa ja ovat hyvin tyytyväisiä asumismuotoonsa.

”Se on se elämisen helppous. On toisaalta omat seinät, kuten omakotitalossa. Ei tarvitse miettiä, mitä naapuri seinän takana ajattelee, kun on vieraita myöhään tai lapsi itkee yöllä. Toisaalta voi jakaa taloyhtiön muiden osakkaiden kanssa esimerkiksi pihanhuoltoon liittyviä töitä ja kustannuksia”, Niemikorvet vertaavat erillistaloa rivitaloon, josta he muuttivat uuteen kotiinsa.

Usein erillistalon ja omakotitalon välinen ero jää epäselväksi asunnon etsijälle. Lähtökohta on siis se, että omakotitalo on omalla tai vuokratontilla sijaitseva kiinteistö, jonka omistaja vastaa siitä kaikkinensa itse. Erillistalo sijaitsee tontilla, jonka omistaa asunto-osakeyhtiö, ja tontilla on esimerkiksi viisi tai seitsemän muuta taloa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että erillistalojen omistajat vastaavat hallinnollisista vastuista ja tontin hoidosta yhdessä.

Ihan oman perheen näköinen koti

Niemikorven kodissa on kolme makuuhuonetta, olohuone, keittiö, sauna- ja pesuhuonetilat sekä kodinhoitohuone. Lisäksi lämmin varasto ja autokatos helpottavat lapsiperheen arkea.

Rakentamisvaiheessa Niemikorvet saivat vaikuttaa tulevan kotinsa sisustukseen ja pintamateriaaleihin. Esimerkiksi lattiamateriaali, seinän värit ja tapetit, laatoitukset ja kaikki kalusteet ovat heidän itsensä valitsemaa.

Jukka kertoo, että heille esiteltiin tietyt perusasiat, joista sai valita. Mutta oli myös mahdollisuus räätälöidä pinnoista juuri oman näköisensä kokonaisuus. Yleensä pohjapiirustus on vakio ja jo ihan suunnitteluvaiheen alussa määritelty. Pieniä muutoksia toki voidaan tehdä, kuten ovien paikkojen muuttamista tai jonkin kevyen seinän poistamista.

Toimiva taloyhtiö sujuvoittaa arkea

Niemikorvet muuttivat nykyiselle asuinalueelleen kauempaa. Seutu oli heille uusi, joten tuntui turvalliselta, kun luotettava rakennusfirma huolehti talon rakentamisesta. Olisi ollut huomattavasti haastavampaa etsiä uudelta paikkakunnalta omakotitaloa tai alkaa rakentaa sitä itse.

”Huolettomuus ja helppous ovat ne ydinasiat. Tietysti myös se, että erillistalot ovat usein kokonaisuutena edullisempia verrattuna omakotitaloihin. Ja jos vielä ympäristöystävällisyyttäkin miettii, niin rakentamisvaiheessa tämä on ekologisempaa, kun rakennetaan samalla useampi talo yhtä aikaa.”

Raahessa juuri työn alla As Oy Hailikatu 1.
Raahessa juuri työn alla As Oy Hailikatu 1.
Kuva: Rakennuspalvelu Kokko

Niemikorvet kertovat, että taloyhtiö tuo oman helppoutensa asumiseen. Itse ei tarvitse vastata kaikesta, kun esimerkiksi piha-alueiden hoito voidaan järjestää yhdessä. Asukkaat päättävät yhdessä, mitä tehdään, ja sitten jakavat kustannukset. Kun jokainen asukas vielä teettää huoltotyöt yhtäaikaisesti, saadaan palveluiden hintaa pudotettua. Taloyhtiö lisää myös turvallisuutta ja systemaattisuutta käytännön asioiden hoitamiseen. Taloyhtiössä huolehditaan siitä, että kaikki tarvittavat asiat tulee hoidettua.

Yksi arkea helpottava asia on myös jätehuollon järjestäminen yhdessä toisten osakkaiden kanssa. Omalle piha-alueelle on saatu järjestettyä kierrätysastiat, eikä kierrätettävää jätettä tarvitse viedä kilometrien päähän kauppakeskuksen pihalle.

”Tämä on ollut meille loistava vaihtoehto. On vapautta, kun on omat seinät eikä naapuri ole seinän takana parin metrin päässä. Meillä on myös pieni kiva piha, mutta sen hoitaminen ei rasita. Omakotitalon piha olisi isompi ja siitä pitäisi huolehtia yksin.”

Erillistalo – loistava vaihtoehto omakotitalolle

Niemikorvet suosittelevat erillistaloa myös muille. ”Varsinkin silloin, jos haaveilee omakotitalossa asumisesta mutta ei ihan heti halua sitoutua siihen, erillistalo on hyvä ratkaisu.”

Erillistalot sopivat erityyppisille ihmisille ja erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Koska samaan taloyhtiöön voi kuulua erikokoisia asuntoja, jokainen voi valita niistä itselleen sopivan kokoisen. Niemikorvet kertovat, että heidän taloyhtiössään on kolmioita ja neliöitä ja pienimmät asunnot ovat noin 70 tai 80 neliön kokoisia.

”Olemme olleet tyytyväisiä kotiimme. Tämä on rakennettu hyvin, laatu ja maalaisjärkinen tekeminen näkyvät.”

Elisa kertoo, että Rakennuspalvelu Kokon slogan on ”Aina voidaan palata omille jäljille”. Hänen mielestään tämä kuvaa hyvin Kokon toimintaa. Jos on ollut jotain korjattavaa tai muutettavaa, asiat on hoidettu. Yhteistyö on ollut helppoa ja mutkatonta. Rakennuspalvelu Kokon tekemiin koteihin voi tutustua myös heidän verkkosivuillaan www.rakennuspalvelukokko.fi/referenssit/.

Erillistalot ovat nykyisin suosittuja ja niiden arvo säilyy. Niemikorvet toteavatkin, että heillä on hyvin tehty koti sellaisella asuinalueella, josta asunnon saa myös myytyä eteenpäin, jos sellaiseen tulisi tarvetta.

Tutustu myynnissä oleviin kohteisiin verkossa www.rakennuspalvelukokko.fi


Ota yhteyttä rakentajaan:

Pekka Kokko

044 562 1337

pekka@rakennuspalvelukokko.fi

-
Kuva: Rakennuspalvelu Kokko