Pää­kir­joi­tus: Joko olisi aika ja tekijät kypsiä Fant­tien maalle?

Kun Raahen työvoimatoimiston pitkäaikainen johtaja Esko Koskela jäi eläkkeelle 10 vuotta sitten, suri hän yhtä, mönkään mennyttä hanketta: Fanttien maata. Se oli hänen mielestään mahdollisuus, mutta se menetettiin, kun ei tarpeeksi moni nähnyt mistä oli kyse.

Fanttien maa oli kaupunginjohtaja Jaakko Nahkurin fantasia, viihtymiskeidas. Suunnitelma sai julkisuutta koko maassa, mutta Raahessa ei uskallettu tarttua siihen. Jos unelma olisi saatu syntyessään kolmisenkymmentä vuotta sitten alulle, mitä kaikkea Raahe tänä päivänä olisikaan?

Näkyvin osa Fanttien maa -suunnitelmaa oli kävelysilta Museonrannasta Fanttiin, niin korkea, että purjeveneet mahtuivat lipumaan sen alta. Itse saareen oli ajateltu monenlaista virkistystoimintaa.

Mikä on Fantin saari nyt? Pöheikkö, jonka läpi kulkee kävelypolku. Toki se on tavoitettavissa, mutta melkoisen kiertotien kautta.

Se, että rakennetaan luontoalue virkistyskäyttöön, ei tarkoita, että kaikki pitää tärvellä ja pilata. Fantti olisi täydellinen lähivirkistysalue raahelaisille ja myös turisteille, kun sen saavutettavuutta helpotettaisiin sillalla.

Fanttien maa -suunnitelma on päivittämisen arvoinen. Aika ja ihmisten tarpeet ovat 30 vuodessa muuttuneet, joten nyt olisi hyvä hetki pohtia millainen virkistyspuisto Fantista saataisiin kaikenikäisille kävelyreitteineen, oleskelualueineen ja ulkoilmalavoineen.