Pää­kir­joi­tus: Kes­kus­te­lua on odo­tet­ta­vis­sa

Yleisen asevelvollisuuden laajentamisesta koko ikäluokkaan on odotettavissa kiivas väittely.

Suomen Puolustusvoimat on näkynyt ja kuulunut tällä viikolla Raahessa. Ilmavoimien lokakuun alussa käynnistyneen Ruska 19 -harjoituksen on voinut havaita omin korvin, kun ilmavoimat ovat siirtäneet kalustoaan kaupungin yli.

Hieman pienemmällä äänellä käynnistyivät tiistaina Raahessa nelipäiväiset kutsunnat.

Kutsunnoissa tiistaina mukana ollut Kainuun prikaatin komentaja Tuomo Repo kommentoi tässä Raahen Seudussa yleisen asevelvollisuuden ulottamista naisiin. Jos Suomessa on jossain vaiheessa tarkoitus toteuttaa yleinen asevelvollisuus, se tietää hänen mukaansa runsaasti lisäinvestointeja. Kun alokkaita olisi tuplat, se vaatisi enemmän tiloja ja henkilökuntaa.

Yleistä asevelvollisuutta perustellaan muun muassa tasa-arvolla. Jos puolustusvoimien kehitys menee yleistä asevelvollisuutta kohti, edessä on varmasti runsaasti puhetta sen aiheuttamista kustannuksista. Tällä vuosikymmenellä puolustusministeriön hallinnonalan menojen osuus bruttokansantuotteesta on ollut 1,23 ja 1,46 prosentin välillä.

Se jää nähtäväksi, kuinka paljon poliittista halukkuutta löytyy puolustusbudjetin korottamiseen. Puolustusministeriön ensi vuoden talousarvioehdotus on 3,16 miljardia euroa, eli noin 20 miljoonaa euroa tämän vuoden talousarviota enemmän. Prosentteina korotus olisi 0,6. Bruttokansantuotteesta menojen osuus olisi 1,31 prosenttia.

Ruska 19:n lentotoiminta päättyi eilen, mutta keskustelu yleisestä asevelvollisuudesta ei ole vielä edes kunnolla käynnistynyt. Se keskustelu tulee olemaan kovaäänistä.