Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Mielen sairauksissa leima istuu tiukassa

Perintötekijöillä on vaikutusta, mutta sairastuminen voi olla ihan huonoa tuuriakin.

Eilen julkaistun mielenterveysbarometrin mukaan mielenterveysongelmiin liitetty negatiivinen leima on yhä vahva. Lähes joka toinen mielenterveysongelmista kärsivä kokee joutuneensa leimatuksi sairautensa takia.

Kyse ei ole vain sairastuneen omasta tuntemuksesta, sillä kyselyn mukaan aiempaa useampi suomalainen ei halua naapurikseen mielenterveysongelmia potevaa ihmistä.

Leimautuminen ei edistä paranemista, sillä se nakertaa sairastuneen omanarvontuntoa ja saattaa hidastaa hoitoon hakeutumista. Kuitenkin tiedetään, että mielenterveyden ongelmissa nopea avun saaminen edistää paranemista.

Suvaitsevaisuuden saralla meillä on vielä paljon opittavaa, ennen kuin mielen sairauksiin opitaan suhtautumaan yhtä luontevasti ja ymmärtävästi kuin muihin sairauksiin.

Tietoa mielenterveyden ongelmista ja niiden voittamisesta tarvitaan myös työyhteisöissä. On hyvä ymmärtää, että mielen sairastuminen voi kohdata ketä hyvänsä. Sysäys voi tulla vaikka työkuormituksesta, parisuhteen ongelmista tai traumaattisesta kokemuksesta. Perintötekijöillä on vaikutusta, mutta sairastuminen voi olla ihan huonoa tuuriakin.

Arvioidaan, että joka kymmenes kokee elämänsä aikana ainakin yhden vakavan masennusjakson. Omaa mielenterveyttään voi edistää liikunnalla, säännöllisillä elintavoilla ja mielekkäällä tekemisellä, mutta siitä huolimatta kuorma voi joskus kasvaa liian suureksi. Mieli pysyy paremmassa kunnossa, kun saa tukea itsetunnolleen, apua vastoinkäymisissä ja hyväksyntää elinympäristössään.