Pää­kir­joi­tus: Nyt on hyvä hetki olla ylpeä raa­he­lai­nen

Pekanpäivät ja Raahen kesä kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Hyvissä ajoin jo ennen juhannusta sen alkaa aistia raahelaisesta ilmasta. Raahen kaupunki valmistautuu perinteisiin Pekanpäiviin. Niiden vietto alkaa ylihuomenna keskiviikkona ja jatkuu aina sunnuntaille saakka.

Ensimmäisiä Pekanpäiviä vietettiin jo 1970-luvun alussa. On siis turvallista sanoa, että Raahen kaupungilla on ollut Pekanpäivissä käsissään brändi jo ajalta ennen kuin kukaan edes puhui brändistä tai brändäyksestä.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan brändi on tuote, henkilö tai jokin asia, jolle on esimerkiksi markkinoinnin avulla luotu tai syntynyt laaja tunnettuus. Pekanpäivien brändi on syntynyt määrätietoisella työllä yli neljänkymmenen vuoden aikana.

Sattumaa tai ei, kuka tietää, mutta Pekanpäivissä tiivistyvät mainiolla tavalla uudet Raahen slogan: Luonnostaan ylpeä. Kaupunkijuhlaksi Pekanpäivät on aidosti luonnonläheinen ja kaikki huomioon ottava.

Tällä viikolla on siis raahelaisten ja muualta tulleiden mahdollista juhlia aitoa Raahea.

Tekemistä ja menemistä on tarjolla niin paljon, että kaikkea ei edes ole tarkoituksenmukaista yrittää kokea.

Esimerkiksi keskiviikkona voi käydä katsomassa, millainen on Kari Juvan veistospuiston täydennykseksi tuleva uusi teos. Torstaina valittavana on taas vaikkapa frisbeen maalausta tai koruvalunäytöstä.

Lauantain Pekanpäivien iltajuhlassa pääsee puolestaan jännittämään, kuka valitaan tänä vuonna Raahen Pekaksi.