Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Paikallislehden pitää olla lähellä lukijaa

Sadan vuoden aikana lehtialan suurin mullistus on ollut internet ja sen mukanaan tuoma reaaliaikaisuus.

Hyvä lukija, jaossa on tänään Raahen Seudun 100-vuotisjuhlanumero. Sata vuotta sitten ilmestyneen lehden tyypillisiä uutisaiheita olivat laivaliikenne, tullitulot, kieltolaki ja salakuljettajat. Paikallisten uutisten lisäksi lehdessä oli runsaasti pikku-uutisia maailmalta: Lontoosta, Pietarista, Berliinistä, Kööpenhaminasta, Tukholmasta.

Lehden ilmoituksissa kerrottiin jaossa olevista uusista leipäkorteista, mainostettiin maito- ja veripulvereita, kärpäslastuja, separaattoreita ja puukengänpohjia. Myyntiartikkelit ovat sadassa vuodessa muuttuneet ja ulkomaanuutiset saadaan nyt digitaalisista kanavista. Sadan vuoden aikana lehtialan suurin mullistus on ollut internet ja sen mukanaan tuoma reaaliaikaisuus, verkkojulkaisut ja sosiaalinen media.

Yksi asia on kuitenkin muuttumaton, nimittäin lukijan tarve jäsentää ympäristöään ja paikkakunnan tapahtumia lehden kautta. Paikalliset uutiset ja ihmiset tarinoineen ovat eräänlaista liimaa, joka auttaa asukkaita sitoutumaan ja tulokkaita kiinnittymään paikkakunnalle. Paikallislehden lukijasuhde on perinteisesti läheinen. Lehti juttuineen herättää lukijoissa tunteita. Suhde ei ole yksisuuntainen, sillä lehti elää kiinteässä yhteydessä ympäristöönsä ja lukijoihinsa.

Raahen Seudun perustehtävistä tärkein on paikallisen demokratian edistäminen. Se tapahtuu herättämällä keskustelua ja tuomalla julkisuuteen keskenään erilaisia ja ristiriitaisiakin mielipiteitä. Tämä perustehtävä ei muutu, olipa käyttöliittymä sitten paperilehti tai kännykkä. Paikallisjournalismia tarvitaan aina.