Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Tulorekisterissä viilaamista

Uusi ohje edellytti, että kaikki kilpailupalkinnot on ilmoitettava rekisteriin ilman alarajaa.

Vuoden alusta käyttöön otettu tulorekisteri on monin tavoin helpottanut palkan maksamiseen liittyviä ilmoituskäytäntöjä. Tulorekisteri korvaa verohallinnolle, työeläkelaitoksille ja työttömyysvakuutusrahastoille annettavat vuosi-ilmoitukset. Palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin heti maksutapahtuman yhteydessä.

Monelle kilpailunjärjestäjälle uusi tulorekisteri toi lisää päänvaivaa. Uusi ohje nimittäin edellytti, että kaikki kilpailupalkinnot on ilmoitettava rekisteriin ilman alarajaa. Ilmoitusvelvollisuus on palkinnon antajalla eli esimerkiksi pilkkikisojen tai urheilukilpailujen järjestäjällä.

Aiemman käytännön mukaisesti korkeintaan 100 euron arvoisista palkinnoista ei ole tarvinnut tehdä ilmoitusta.

Uusi ohje olisi ollut varma kilpailutoiminnan tyrehdyttäjä, jos esimerkiksi karkkipussipalkinnosta olisi pitänyt toimittaa tieto verottajalle. Verottaja kiirehti uudistamaan linjausta niin, että hyvin vähäarvoiset palkinnot, kuten karkkipussit ja lippikset voi jättää ilmoittamatta. Edelleen uusi laki jää hieman epäselväksi, sillä vähäarvoisuuden raja ilman määriteltyä euromäärää jää nyt jokaisen kilpailujärjestäjän harkittavaksi.