Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pää­kir­joi­tus: Yksikin syr­jäy­ty­nyt nuori on liikaa

Me-säätiön laskelmien mukaan Suomessa on tällä hetkellä 69 000 syrjäytynyttä nuorta. Nämä ovat alle 30-vuotiaita nuoria, joiden koulutuspolut ovat katkenneet ja he ovat jääneet työmarkkinoiden ulkopuolelle – valtaosa pysyvästi. Me-säätiön vasta julkaiseman data-sivuston mukaan Raahessa koulutuksen on kesken jättänyt viimeisimpien tilastojen mukaan 76 nuorta, Siikajoella 17 ja Pyhäjoella 0. Prosentuaalisesti eniten koulunsa keskeyttäneitä nuoria on seutukunnan kunnista Siikajoella. Jokainen siikajokinen nuori, joka on jättänyt koulunsa kesken vuosien 2014 ja 2015 välisenä aikana, on jättänyt kesken ammatillisen koulutuksen. Raahessa 76:sta koulunsa keskeyttäneestä nuoresta 53 jätti kesken ammatillisen koulutuksen. Jos nämä nuoret eivät ole löytäneet uutta koulutuspaikkaa, voivat hekin olla matkalla syrjäytyneeksi.

Me-säätiö uskoo, että heidän kaikille avoimen, jatkuvasti päivittyvän, datan avulla syrjäytymiseen voidaan puuttua tehokkaammin. Niille paikkakunnille, jossa koulunsa keskeyttäneitä tai työttömiä nuoria on paljon, voidaan suunnata entistä tehokkaampia toimenpiteitä ja tuottaa vaikuttavampia palveluratkaisuja lasten ja nuorten syrjäytymisen poistamiseksi.

Syrjäytyminen on inhimillinen tragedia, mutta se ei ole yksilön ongelma – se on koko yhteiskunnan ongelma. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi pitää kehittää aidosti vaikuttavia toimenpiteitä, jotta jokaiselta tragedialta vältyttäisiin.