Pai­ni­jat har­joit­te­li­vat ki­sa­pai­nia

Saloisten Salaman Topias Sippala oli yksi seuran viidestätoista nuoresta painijasta, jotka pääsivät harjoituskilpailuissa vääntämään tutulle matolle lauantaina.
Saloisten Salaman Topias Sippala oli yksi seuran viidestätoista nuoresta painijasta, jotka pääsivät harjoituskilpailuissa vääntämään tutulle matolle lauantaina.

Urheilutalo Raahelan painimatoilla väänsi lauantaina 46 nuorta painijaa 61 ottelussa vastustajaa siltaan. Harjoituskilpailut tarjosivat kisamaistiaisia monelle aloittelijalle.

­– Harjoituskilpailut on hyvä paikka vasta-alkajille, jotka miettivät oikeita kisoja. Mutta kyllä otteluissa ihan tosissaan painitaan voitoista. Ei täällä kuitenkaan kukaan leikillään paini, Saloisten Salaman Jukka Pahkamaa kertoi.

Seuran kannalta harjoituskilpailujen järjestelyt eivät myöskään vaadi aivan samoja ponnistuksia toimitsijoiden osalta kuin viralliset kilpailut.

Otteluparit harjoituspaineissa muodostetaan ilman punnitusta ja valmentajat pyrkivät saamaan sopivan kokoisia vastustajia matolle.

Säännötkin voivat joustaa helposti yhteistyössä osallistuvien seurojen päätöksellä.

– Haluamme monipuolista painia ja samasta suorituksesta peräkkäin tehtynä ei saa pisteitä kuin ensimmäisestä, Salaman valmentaja Antero Holappa opasti painijoita kisojen alussa.

Saloisten Salamaa edustavia painijoita kotisalissa oli mukana 15, jotka ottivat 14 otteluvoittoa. Painoluokkia harjoituskilpailuissa oli 13, joista kolmen voittajaksi paini Salaman painija.

– Viime viikonloppuna 12 painijaa oli kilpailemassa Limingassa ja 3 painijaa Jyväskylässä. Tarjotaan hyvää harrastusta, mutta yritetään samalla saada myös kokeilemaan kilpapainia, Pahkamaa sanoi.

Saloisten Salaman painijoiden ohella salissa väänsivät Lakeuden Painin, Limingan Niittomiesten, Kajaanin Juntan, Koskenkylän Riennon, Haukiputaan Heiton ja Vieskan Voiman nuoria painijoita.

Yksi Salaman kotisalissa paininut oli Anni Sippala, joka on ehtinyt kiertää virallisiakin kisoja enemmän. Sippala on ikäluokkansa kärkipainijoita.

– Yleensä olen ollut ensimmäinen, toinen tai kolmas. Aina sattuu yksi paha vastustaja sarjaan, Sippala kertoi.

Anni Sippalan harjoittelukumppani kotisalissa on yleensä pikkuveli Niklas Sippala. Hyvää vaihtelua Anni Sippala on saanut leirien kautta.

– Ainakin Ruotsissa ja Kuortaneella olen ollut mukana leirillä. Siellä on ollut mukavaa vaihtelua harjoitusvastustajiin, Sippala sanoi.