Pala Lapin mai­se­maa pöy­däl­le tai sei­näl­le – Mikko Kes­ki-Kor­su sai ins­pi­raa­tion va­lai­si­miin­sa Lapin tun­tu­reis­ta

Mikko Keski-Korsu sanoo, että lamppujen vaihtaminen valaisimiin on yksinkertaista. Seinävalaisimet voi asentaa seinälle pystyyn tai vaakaan. Valaisimissa käytetyssä koivuohutviiluvanerissa ei ole lainkaan oksia. Valaisimet olivat esillä Habitare-messuilla syyskuussa.
Mikko Keski-Korsu sanoo, että lamppujen vaihtaminen valaisimiin on yksinkertaista.
Mikko Keski-Korsu sanoo, että lamppujen vaihtaminen valaisimiin on yksinkertaista.

Kun puuseppä Mikko Keski-Korsu esitteli suunnittelemiaan ja valmistamiaan Landscapes-valaisimia Helsingin Habitare-messuilla syyskuussa, valaisimet herättivät monissa messukävijöissä juuri sellaisen reaktion kuin Keski-Korsu oli toivonutkin.

Moni huomasi valaisimia katsoessaan nähneensä niiden esikuvia luonnossa. Luosto-, Saana-, Kaunispää- ja Vuontiskero-nimiset valaisimet on muotoiltu Suomen tuntureiden korkeuskäyrien mukaan.

Valaisimia on markkinoilla niin paljon, että erottautumisessa auttaa, jos tuotteella on jokin tarina, Keski-Korsu sanoo.

Keskikorsu on tehnyt korkeuskäyristä tietokoneella kolmiulotteisen mallinnuksen, minkä jälkeen hän on leikannut mallit CNC-koneella.

Koneen tekemän leikkauksen jälkeen palaset täytyy liimata käsin.

–Näissä on käytetty erilaisia tekniikoita, vaikka se ei heti näykään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lampunkannat hän tekee 3D-tulostimella. Nahkaiset nimilaput on puolestaan leikattu laserilla.

Luostosta ja Saanasta Keski-Korsu on tehnyt katto- ja seinävalaisimet. Kaunispäätä on saatavilla pöytävalaisimena ja Vuontiskeroa kattovalaisimena.

Valaisimet on tehty oksattomasta koivuohutviiluvanerista. Värivaihtoehtoina niissä on valkoinen ja koivu. Häneltä on kysytty jonkin verran myös tummempia värejä. Esimerkiksi tumman harmaa voisi olla hyvä vaihtoehto.

Tarvittaessa hän tekee valaisimia myös muista Lapin tuntureista. Asiakkaina voisivat olla esimerkiksi Lapin hotellit. Esimerkiksi 130-senttinen Vuontiskero sopisi hyvin hotelleihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Keski-Korsu aloitti valaisinsarjan suunnittelemisen vuosi sitten syksyllä. Silloin hänen saksalainen harjoittelijansa piirsi yhden mallin Saanasta. Kunnolla hän pääsi työhön käsiksi vasta kesällä, kun hän oli varannut paikan Habitare-messuilta.

–Oli aika nopea tuotekehittelyprojekti, hän sanoo.

Aivan kaikkia tuntureita hän ei valikoimiinsa hyväksy, koska muodon täytyy toimia hyvännäköisenä valaisimena. Hän jätti pois myös isot laskettelukeskukset. Tilaustyönä hän voi tehdä valaisimen asiakkaan haluamasta tunturista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yhden miehen Woodist-yritystä pyörittävä Keski-Korsu kertoo, että yrityksille ja yksityisille tehtävät projektityöt vievät niin paljon aikaa, että oma tuotekehitystyö on jäänyt vähemmälle. Leipätyönä hänellä on tällä hetkellä erilaiset kalusteprojektit.

Myyntiä varten valaisimet tarvitsisivat myös kunnollisen pakkauksen. Pakkaus voisi olla esimerkiksi salkun mallinen, jolloin ostos olisi helppo kuljettaa vaikka ulkomaille tai ottaa lentokenttäkaupasta mukaan lennolle.