Paluu kul­ta­kan­taan

Ensimmäiset odotetut kultaharkot valettiin Laivan kultakaivoksella Raahessa eilen.

Laivan kultakaivoksen ensimmäisen kultaharkon valu oli iloinen juhla. Toimitusjohtaja CEO Michael Hepworth saa harkon käteensä kaivoksen toimitusjohtajalta Joe Ranfordilta. Laivan kaivoksen ensimmäinen kultaharkko
Laivan kultakaivoksen ensimmäisen kultaharkon valu oli iloinen juhla. Toimitusjohtaja CEO Michael Hepworth saa harkon käteensä kaivoksen toimitusjohtajalta Joe Ranfordilta.
Laivan kultakaivoksen ensimmäisen kultaharkon valu oli iloinen juhla. Toimitusjohtaja CEO Michael Hepworth saa harkon käteensä kaivoksen toimitusjohtajalta Joe Ranfordilta.
Kuva: VESA JOENSUU

Laivan kultakaivoksen jaloilleen nostaminen päättyi eilen ja kaivos pääsi siirtymään tuotantoon.

Ensimmäiset kultaharkot valettiin kutsuvieraiden ja henkilökunnan seuratessa valua, osa paikan päältä valvomossa, osa pääkonttorin juhlahuoneessa seinälle heijastetun livekuvan kautta.

Hartaassa hiljaisuudessa seurattiin kuinka kattilasta alkoi kaatua sulaa kultaa kuuteen muottiin. Häikäisevän kiiltävää sulaa ainetta valuu reippaasti ylikin ja avaruusmieheltä näyttävä suojapukuinen valaja käy räpsimässä ylijäämät irti muottien reunoista. Kintaiden lämpösuoja on kovilla, kun hän kantaa muotin kerrallaan jäähtymään.

Valu on ohi muutamassa minuutissa ja noin puolen tunnin odottelun jälkeen kaivoksen toimitusjohtaja Joe Ranford kantoi jäähtyneen harkon juhlaväen ihailtavaksi.

12,3 kilon painoinen, rosoinen harkko ei näytä ihan samalta kuin elokuvissa, mutta tällä se bisnes tehdään.

Kullan hinta on tällä hetkellä noin 1200 Yhdysvaltain dollaria unssilta. Valetussa ensimmäisessä harkossa on 385 unssia eli reippaat 460 000 euroa kultaa.

– Harkot, joita valamme, ovat noin 20 kilon painoisia ja 600 000 euron arvoisia. Niitä tullaan valamaan kaksi kertaa viikossa, sanoo kaivoksenjohtaja Vern Langdale.

Valamisen ja tuotannon lopultakin alkaessa, hän ei tunne niinkään helpotusta, vaan itsetuntoa kohottavaa iloa.

– Tulimme tähän kuitenkin tähän pisteeseen aika nopeasti. Nyt olemme todistaneet, että pystymme tähän.

Eilen valetuista ensimmäisistä harkoista on jo myyntisopimukset olemassa.

Harkot lähtevät Raahesta Sveitsiin jalostamolle, kertoo Laivan talousjohtaja Juha Tiainen.

– Helpottaa, kun siirrymme projektista tuotantoon. On ollut mielenkiintoista olla mukana, Tiainen sanoo.

Yhtiö viimeistelee ja tarkentaa vielä ensi vuoden budjettiaan, eikä Tiainen halunnut vielä sanoa ääneen numeroina ensi vuoden tulosodotusta.

– Toiminta tulee olemaan kannattavaa, positiiviselta näyttää. Kullan hinta saattaa vaihdella paljonkin, mutta se on nyt suhteellisen hyvällä tasolla. Tämä on nyt aika iloista touhua.

Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jarmo Myllymäki näkee kaivoksen tuotantotoiminnassa suurimpina asioina työllisyyden paranemisen ja alueen elinkeinorakenteen monipuolistumisen.

Myllymäki kiitteli myös yhtiötä avoimuudesta, mikä luo luottamusta.

– Henkilökohtaisesti valamisen seuraaminen oli jännittävää. Tänään kaikki mikä kiilsi, oli kultaa, Myllymäki hymyili.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Juhani Kaakinen totesi yhtiön tekevän oikeita asioita oikeaan aikaan.

– Nyt ollaan kaivostoiminnassa aivan eri tasolla. Ihmiset on rekrytoitu oikeisiin tehtäviin ja toiminta on entistä ammattimaisempaa. Täältä ollaan meihin hyvissä ajoin yhteydessä ja yhteydenpito on avointa puolin ja toisin, Kaakinen kiitteli.

– Asiat tehdään oikeassa järjestyksessä ja kerralla oikein, totesi myös kaupunginjohtaja Ari Nurkkala.

Fakta

Laiva

Laivan kultakaivos Raahen Mattilanperällä aloitti eilen 30.11. tuotannon ja ensimmäiset kultaharkot valettiin.

Kaivoksella on 111 työntekijää omana henkilökuntana ja noin 120 alihankkijoiden työntekijää.

Kaivoksella valetaan kultaa kahdesti viikossa. Valumuotteja on kuusi.

Yksi harkko painaa noin 20 kiloa ja on arvoltaan 500 000–600 000 euroa.

Harkot lähtevät Raahesta Sveitsiin rikastamolle ja sieltä eteenpäin ostajille.