Pa­rem­pia seuroja ja sitä kautta pa­rem­pia pe­laa­jia

Palloliiton pelaajakehitys kulkee uusia polkuja pitkin

FC Raahessa pelaava Zia Heidari on päässyt nauttimaan Juha Malisen johtaman Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen tarjoamista kehittymisen palveluista.
FC Raahessa pelaava Zia Heidari on päässyt nauttimaan Juha Malisen johtaman Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen tarjoamista kehittymisen palveluista.
Kuva: Roy Viitanen

Palloliiton Pohjois-Suomen piirin pelaajakehitysseuranta on tänä keväänä tullut ensimmäisen 2-vuotiskauden loppuun. Aika on lyhyt tulosten syvällisempään arvioimiseen, mutta alueen jalkapalloseurojen innostus on kasvanut ja tuloksiakin on nähtävissä.

– Haku seuraavalle kaudelle on umpeutunut. Selkeästi seuroilla on halu olla aktiivisempia ja toiminta on hyvässä nosteessa. Eniten kehitystä on tapahtunut FC Raahen osalta, Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen päällikkö ja U21-maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen kertoi.

Yksi kimmoke pelaajakehitystoiminnan käynnistämiseen nykymuodossa oli karu tosiasia, että A-maajoukkueessa ei ole tällä hetkellä yhtään pohjois-suomalaista pelaajaa. 15-vuotta sitten pohjoisesta pelaajia oli eniten.

– Kastellin urheilulukion kautta taso nousi, mutta jatkossa ei pystytty kehittymään ja on pitänyt tehdä uusia linjauksia. Nyt on alkanut tapahtumaan oikeita asioita, Malinen kertoi taustoja.

Pelaajakehitysseurantaan liittyy seurantatapahtumat kaksi kertaa vuodessa ja seuravierailut. Toiminta on ennen kaikkea seurojen ja niiden valmentajien kehittämistä. Kehittymisen tulokset näkyvät sitten paremmissa pelaajissa.

– Tasoero oli ensimmäisissä tapahtumassa suuri. Nyt sitten kahdella viimeisellä kerralla ollaan pystytty pelaamaan ja haastamaan tosissaan, FC Raahe P05-junioreiden valmentaja Petteri Tähjä tuumasi toiminnan tuloksista.

Viime kädessä isoimman työn tekevät kuitenkin yksittäiset pelaajat. Ja suurin osa työstä tehdään omalla ajalla. FC Raahesta 05-ikäluokan seuraavalle portaalle kohti maajoukkuetoimintaa eli huuhkajapäiviin etenivät Zia Heidari ja Otto Iivonen.

– Treenien jälkeen jään tekonurmelle. Jos ei ole treenipäivä, niin olen 3-5 tuntia tekonurmella, Heidari sanoi.

Seurantatapahtumien kaikki ottelut on kuvattu videoille. Valmentajille ja pelaajille on tarjolla myös lyhyempiä klippejä, joita voi käyttää oman toiminnan kehittämiseen.

– Videot auttavat tosi paljon. Näkee omat virheet ja seuraavalla kerralla pystyy pelaamaan paremmin, Heidari totesi.