Pat­tas­ten uudesta päi­vä­ko­dis­ta tulee kolme kertaa edel­tä­jän­sä ko­koi­nen

Pattasten päiväkoti aloittaa toimintansa ensi vuoden elokuussa.

-
Kuva: Annika Ollanketo

Pattijoella rakennustyömaalla uusi Pattasten päiväkoti on kohonnut harjakorkeuteensa. Rakentaminen käynnistyi tämän vuoden toukokuussa ja päiväkodin on tarkoitus valmistua vuodessa.

Uusi päiväkoti on kooltaan 1 444 neliömetriä ja entiseen verrattuna sen koko kasvaa noin tuhannella neliömetrillä. Pattasten päiväkodissa toimintansa aloittaa kuusi päiväkotiryhmää. Päiväkoti on suunniteltu noin 110 lapselle ja ryhmiä on alle kolmevuotiaille, 3–4-vuotiaille ja 5–6-vuotiaille. Lisäksi Pattasten päiväkodissa järjestetään tuttuun tapaan esikouluopetusta. Kaikille ikäluokille on rakennuksessa omat siipensä.

– Päiväkodissa aloittaa tarpeen mukaan yksi tai kaksi esiopetusryhmää, mutta ainakin yksi kokopäiväinen esikouluryhmä, kertoo Pattasten päiväkodin johtaja Johanna Juola.

Uuteen päiväkotiin valmistuvat ajanmukaiset päivähoitotilat. Tarkoituksena on päästä eroon pienistä satelliittiryhmistä ja keskittää päivähoito yhteen isompaan toimipisteeseen.

– Toiminnallisuus parantuu ja saadaan kaikille terveet, valoisat ja tätä päivää olevat tilat, kertoo Satu Kaipio kaupungin talonsuunnitteluinsinööri.

Uuteen päiväkotiin yhdistyvät kaksi Vihastenkarin päiväkodissa väistötiloissa olevaa Pattasten päiväkodin ryhmää ja kaksi toimintansa Auratiellä lopettavan Metsätähden päiväkodin ryhmää.

– Ajatuksena on, että kaikki kuusi ryhmää aloittavat elokuussa 2020, kertoo Juola.

Tuleva päiväkoti on suunniteltu riittävän tilavaksi ja niin, että se tarjoaa tarpeeksi jakotiloja myös erityislapsien tarpeisiin.

Ensi vuoden toukokuussa valmistuva työmaa on edennyt aikataulussa. Urakoitsija Rakennus Miilukankaan vastaava työnjohtaja Jani Käräjäoja on tyytyväinen kaupungin antamaan realistiseen aikatauluun.

Tällä hetkellä työmaan lattioita valetaan loppuun. Ensi viikon aikana asennetaan loput seinien tuulensuojalevyt ja peitetään ikkuna-aukot vaihtelevien sääolosuhteiden varalta.

Seuraava selkeä tavoite on kytkeä rakennuksen lämmöt päälle seuraavan kuukauden aikana. Lämmityksen myötä rakenteet saadaan täysin kuivaksi ja pintojen rakennus- ja viimeistelytyöt voidaan aloittaa. Puurunkoisessa rakennuksessa kuivien olosuhteiden tärkeys korostuu.

– Meidän onni on ollut myös tämä kuiva kesä, ettei ole ollut kosteuden suhteen ongelmia, kertoo Käräjäoja.

Rakennus verhoillaan siniharmaalla puupaneelilla ja päädyt saavat kuitusementtisen pinnan. Ulkokatto saa huopaisen päällysteen.

Päiväkodin huonesuunnittelut ovat tällä hetkellä hyväksymisvaiheessa. Kaikki pinnat tulevat olemaan M1-luokiteltuja eli vähäpäästöisiä ja myrkyttömiä. Rakennuksen korkeimmalla kohdalla sijaitsevat ruokailutila ja pieni jumppasali, jotka voi tarvittaessa yhdistää yhdeksi isoksi tilaksi.

Leikkialueet ja päiväkodin liikenne on suunniteltu tarkkaan ja turvallisesti. Lapsien jättöliikenne on erillään henkilökunnan parkkipaikoista ja pienemmät sekä isommat lapset saavat omat leikkialueensa.

Päiväkodin rakentamisessa on edetty porrastetusti. Käräjäojan mukaan ensimmäisen siiven pitäisi näyttää valmiilta jo helmikuun lopulla.

Varsinaiseen käyttöön päiväkoti saadaan elokuussa 2020.