Pat­ti­joen Ur­hei­li­joi­den naiset ovat hal­lin­neet Suo­men­sar­jan poh­jois­loh­koa

-
Kuva: Roy Viitanen

Pattijoen Urheilijat on pelannut naisten Suomensarjaa kymmenen ottelua ja pohjoislohkon sarjataulukossa on yhtä monta voittoa. Ainoa kauneusvirhe tuli toukokuun lopulla Kajaanin vieraana, kun toinen jakso päättyi tasan. PattUn juoksusuhde 251–50 kertoo kaiken olennaisen.

– Pitää olla valmiina, vaikka välillä on ollut helppoja pelejä. Syksyllä tarvitaan varmasti laadukkaampia suorituksia, PattUn Eveliina Hildén totesi.

Kärkilyöntitilaston ykkösenä majaileva Hildén on yksi syy joukkueen musertavaan ylivoimaan. Hän pelasi viime kaudella superia Oulussa ja joukkueessa pelaa muun muassa viime vuonna Itä-Lännessä pelannut Iiris Puskala. Kaksikon lisäksi useammalla pelaajalla on kokemusta ykköspesiksestä.

– Ollaan me puhuttu, että varmaan pärjättäisiin ykköspesiksessäkin. En tiedä sitten kuinka hyvin. Pelattiin harkkapelejä ykkösen joukkueita vastaan ja pärjättiin, Hildén sanoo.

Perinteisellä urheilusanonnalla PattU pelaa väärässä sarjassa. Joukkue lähtee jokaiseen peliin ennakkoon vahvempana. Muhos on ollut käytännössä ainoa, joka on pystynyt haastamaan PattUn.

– Ei passaa mihinkään otteluun lähteä takki auki. Ihan sama onko vastassa sarjakakkonen tai viimeinen. Samat asiat tehdään ja tosissaan ollaan, Hildén sanoo.

Iiris Puskala pelasi kolme kautta Kempeleessä superia. Pelaamisen piti loppua kokonaan, mutta paluu tuttuun keltamustaan peliasuun on tuottanut jäätävän kovaa tulosta 5+52 ja ylivoimaisen kärkipaikan lyöjätilastossa.

Vaikka sarjataso vaihtui pari pykälää alemmaksi, niin Puskala on kaikkea muuta kuin jäähdyttelemässä.

– Tosissaan sitä pelataan. En osaa lähteä pelaamaan läpsyttelemällä. Ehkä nyt on löytynyt lisää rentoutta pelaamiseen. Olen ottanut aikaisemmin enemmän paineita, että on aina pakko onnistua.

Etenijätilaston kärjessä viilettää yksi Suomen lupaavimmista junioreista. Viivi Partanen on tuonut jo 38 juoksua ja ikää on vasta 15 vuotta. Jalkoja riittää monella muullakin.

– Meillä on tasainen ryhmä ja ei ole heikkoja lenkkejä. Ulkopelikin on varmaa ja vastustajien on vaikeaa tehdä tilannetta, Hildén sanoo.

Ulkopelin osalta PattUlla on yksi ase lisää. Lukkari Sofia Tuovinen on pelannut loistavasti. Tuovisen kädestä irtoaa korkeaa tolppaa, joka tuottaa varsinkin heikommille joukkueille suuria vaikeuksia.

– Tänään oli vähän tylsää ulkona. Sofia teki niin korkeaa tolppaa, että vastustaja ei saa kunnon osumia, Hildén totesi sunnuntain Rovaniemi-ottelun jälkeen.

Suomensarjasta nousee ykköspesikseen vain kaksi joukkuetta. Neljän lohkon sisäisten karsintojen jälkeen pelataan kahdessa ottelusarjassa noususta. Syksyä ajatellen kaikki pisteet ovat tärkeitä.

– Kaikki pelit on tärkeitä, jos mennään jatkoon. Halutaan kotietu loppuun saakka, PattUn pelinjohtaja Petri Ylilehto kertoo.

PattUlla on tällä kaudella kasassa joukkue, jonka ainoa tavoite voi olla vain nousu. Näyttääkö urheilu paremmat vai huonommat kasvonsa, ratkeaa elo-syyskuun vaihteessa.

– Ollaan pettyneitä, jos nousua ei tule. Tällä joukkueella nousu tulee, jos tulee, Ylilehto sanoo.

Fakta

Tilastot

Naisten Suomensarja sarjatilanne pohjoislohko 7.7: 1. PattU 10 ottelua / 29 pistettä, 2. Muhos 10/24, 3. Kempele 9/16, 4. Kannus 11/12, 5. Haapajärvi 8/11, 6. Kajaani 9/10, 7. Oulainen 8/10, 8. Rovaniemi 9/3 ja 9. Oulunsalo 8/2.

Lyöjätilasto: 1. Iiris Puskala 5+52, 2. Essi Bäckman 4+38, 3. Eveliina Hildén 2+22. Etenijätilasto 1. Viivi Partanen 38, 2. Sofia Tuovinen 33, 3. Hildén 33, 4. Jonna Heinula 24. Kärkilyönnit 1. Hildén 79, 2. Puskala 75, 3. Bäckman 70, 4. Tuovinen 69