PattU kat­kai­si Joen­suun yh­dek­sän ottelun voit­to­put­ken

Joensuun Mailan tähtipelaaja, ex-pattulainen, <span class="type--person">Tuomas Jussila</span> ei vielä tiedä ensi kauden seuraansa. Vuosien varrella neuvotteluita on käyty suuntaan jos toiseenkin, mutta JoMa on saanut pidettyä miehen riveissään: "Moneen suuntaan on varmasti ollut aina yhteyksiä, mutta vielä aikaisempina vuosina ei ole ollut semmoinen aika."

Paavo Pelto vaihteli etenijää mallikkaasti tiistaina Joensuuta vastaan. Tuomas Jussila pokkasi Joensuun ykköspalkinnon. Tuomas Jussila.
Paavo Pelto vaihteli etenijää mallikkaasti tiistaina Joensuuta vastaan.
Paavo Pelto vaihteli etenijää mallikkaasti tiistaina Joensuuta vastaan.
Kuva: Annika Ollanketo

Miesten pesäpallon hallitsevan Suomen mestarin Joensuun Mailan heinäkuun voittokulku katkesi tylysti tiistaina Raahessa, kun joukkue hävisi Pattijoen Urheilijoille lukemin 2-0 (4-3, 5-3). Kotijoukkue pelasi todella kypsän ottelun, ja vaikka virheitäkin tuli, eivät ne suistaneet joukkuetta raiteiltaan. Myös vieraat tekivät virheitä, jotka PattU otti vastaan hymyssä suin.

Kummankin jaksojen loput olivat osoitus siitä, että PattU pystyy kaatamaan hyvänä päivänään kenet tahansa. Raahelaiset nousivat kummallakin jaksolla rinnalle ja ohi tiukassa paikassa.

Ottelun hahmo oli PattU-jokeri Jari Törmänen. "Törrö" löi ottelussa viisi (1+4) juoksua.

Joensuu ei ollut hävinnyt heinäkuussa yhtään ottelua ennen tiistaita, ja sen voittoputki oli jo yhdeksän pelin mittainen. Nyt kuitenkin PattUn vahva heinäkuinen vire oli liikaa.

– Paska maku jäi. Ulkopelissä oltiin melko huonoja. Ei ollut jotenkin latinkia, eikä voittamisen halua, JoMan ykköspalkittu Tuomas Jussila analysoi.

Avausjaksolla PattU karkasi johtoon, kunnes koitti synkkä kolmannen vuoroparin aloittava. Vahva ulkopeli hajosi sen verran, että virheet antoivat vieraille tärkeitä tilanteita ja juoksuja.

Viime kausilla PattU olisi lannistunut tästä, eikä olisi noussut enää sillasta. Mutta nyt nousi. Tasoittavassa vuoroparissa Törmänen pisti pallon takaa läpi, mutta mainosaita pysäytti pallon. Tuloksena oli kuitenkin yksi juoksu.

Ratkaisu syntyi neljännen tasoittavalla, kun Juuso Keski-Koukkari löi ajolähdöstä pallon millin tarkasti rajalle, vaikka vieraat odottivat laitonta lyöntiä. Tilanteesta syntyi yksi juoksu ja isännät veivät jaksovoiton.

Tauon jälkeen esiin astui Joensuun lukkari Juha Puhtimäki. Ulkona hän piti PattUn lyöjät kurissa ja sisällä mies iski kaksi joukkueen kolmesta juoksusta. Toinen juoksuista syntyi upealla kakkosrajaleikkurilla, joka ei kuitenkaan riittänyt aivan kunnariin asti.

Neljännessä vuoroparissa kotijoukkue heräsi. Herättelijänä toimivat kokeneet Timo Kallio ja Jari Törmänen. Kumpikin löi kunnarin, Kallio kakkospuolelta ja Törmänen takaa. Viimeksi mainittu koulutti ottelussa kunnolla Joensuun kolmoskoppari Konsta Piirosta.

Tästä Joensuu ei enää toennut, joten kaikki sarjapisteet jäivät Raaheen.

– Totta kai täydet pisteet lämmittävät erittäin paljon. Ei mitään väliä, miten ne tuli. Tuli lahjalla tai ei, PattUn pelinjohtaja Jussi Haapakoski totesi ottelun jälkeen.

Pattijoen paidassa Suomen mestaruuden vuonna 2008 voittanut Tuomas Jussila pelasi tiistaina, jälleen kerran, mallikkaan ottelun. Sisäpelissä miehen onnistumisprosentti oli 86, mutta se ei lämmittänyt viime vuonna vuoden pesäpalloilijaksi valitun pelaajan mieltä.

Hänen sopimuksensa päättyy JoMan kanssa tähän kauteen, ja mies myöntää miettineensä jo ensi kautta. Sen enempää hän ei kuitenkaan avaa mietiskelyjään.

Seitsemättä kauttaan Joensuussa pelaava Jussila kuitenkin myöntää, että vuosien varrella häntä on kyselty muuallekin pelaamaan. Oletko ollut neuvotteluissa PattUn kanssa?

– Moneen suuntaan on varmasti ollut aina yhteyksiä, mutta vielä aikaisempina vuosina ei ole ollut semmoinen aika. Mennään hetki kerrallaan eteenpäin ja katsotaan mitä syksy tuo tullessaan, talvet Oulussa asuva Jussila toteaa salaperäisesti.

PattUssa suuren pesäpalloväen tietoisuuteen noussut Jussila kertoo, että Raahessa vieraileminen alkaa olla periaatteessa vain yksi vieraspelipaikka muiden joukossa.

– Nykypäivänä (tämä) rupeaa olemaan samalla tavalla vieraskenttä kuin muutkin. Muutama ensimmäinen vuosi oli erilainen fiilis, mutta ei ehkä enää tässä viime vuosina sen suuremmin. Siitä on kuitenkin niin kauan, kun olen PattUssa viimeksi ollut, Jussila toteaa.

Ylivieskan kasvatti pelasi PattUssa miesten Superpesistä kausilla 2007-2012. Väliin tosin mahtui yksi kausi (2010) Oulun Lipossa.

Jussila muistelee keltamustapaitaista joukkuetta lämmöllä.

– Hyviä muistoja on tietenkin. Tuli mestaruus ja muutenkin oli koko ajan porukka, jolla taisteltiin mitaleista. Kovia äijiä oli silloin mukana. Pääsin murtautumaan ylipäätään yhdeksikköön, se on ollut omalla uralla sellainen isompi steppi.

PattU pelaa seuraavan kerran jo torstaina, kun kylään saapuu Kouvolan Pallonlyöjät. Jaossa on jälleen tärkeitä pisteitä, sillä pudotuspelipaikkakaan ei ole raahelaisille missään tapauksessa itsestäänselvyys. Eroa tosin yhdeksäntenä olevaan Kankaanpäähän on jo 11 pistettä.

Raahelaisjoukkue pelaa runkosarjassa vielä viisi ottelua. Vastustajat ovat todella kovaa tasoa, sillä Kouvolan jälkeen edessä ovat reissut Sotkamoon ja Vimpeliin. Sen jälkeen kotikentällä vastassa ovat vielä Kempele ja Seinäjoki.

PattU-JoMa 2-0 (4-3, 5-3)

PattU: Jari Törmänen 1+4/1, Juuso Keski-Koukkari 1/0, Timo Kallio 1+1/3, Paavo Pelto 0/2, Jan Hankala 0/1, Topi Kosonen 0/1, Jere Achren 0/1, harhat 1.

JoMa: Simo Rahunen 1/0, Konsta Kettunen 1/0, Aleksi Rautiainen 2/1, Juha Puhtimäki 2/1, Tuomas Jussila 0/2, Henri Litmanen 0/1, Konsta Piironen 0/1.