Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

PattU otti kolmen pisteen voiton – ko­ti­mat­kal­la odot­ti­vat uin­ti­reis­su ja Bonnie Tyler

Pattijoen Urheilijat lähti perjantaiaamuna puoli seitsemän jälkeen kohti Imatraa. Joukkue kohtasi ja voitti illalla Imatran Pallo-Veikot. Raahen Seudun valokuvaaja Vesa Joensuu ja toimittaja Toni Länkinen hyppäsivät joukkueen bussiin, ja raportoivat päivän tapahtumia tähän alle.

Harri Kolehmainen ja Jari Törmänen pitivät paluumatkalla pienen palaverin. Ossi Meriläinen toipui pelikuntoon ja oli heti kentän paras. Topi tuo ja Jari lyö. Ossi Meriläinen oli kentän kunkku. PattU vei avausjakson. Kopissa oli tauolla varsin letkeä tunnelma. Jere Achrén iski avausjaksolla superpesisuransa neljännessä ottelussa ensimmäisen kunnarin. Hyvällä ilmeellä sitten pojat, vaikka tapahtuisi mitä. PattU veti alkulämmöt jalkapallon parissa. PattUn pukukopissa on tunnelmaa, kun tiskijukka Markus Lehtiniemi toteuttaa pelajaien toiveita. Jalkapallo kuuluu olennaisena osana PattUn aamutreeneihin. Jari Törmänen katsoo videolta Imatran kuvioita. Topi Kosonen ravistelee vielä unihiekkaa silmistä. Paavo Pelto pisti laukun ruumaan ja valtasi takapenkin. PattU lähti perjantaiaamuna kohti Imatraa. Topi Kosonen otti heti oman paikkansa bussin lattialta. Tästä ei mennä hevillä läpi. Tämä PattUn tennissukkanäyttely on matkalla kohti Imatara jossakin päin Pohjois-Pohjanmaata. Huoltaja Arto Törmänen tekee tärkeää työtä koko päivän ajan.
Harri Kolehmainen ja Jari Törmänen pitivät paluumatkalla pienen palaverin.
Harri Kolehmainen ja Jari Törmänen pitivät paluumatkalla pienen palaverin.
Kuva: VESA JOENSUU

Kello 4.25. Vihdoin perillä. Kakkospelinjohtaja Jari Luoto saa vielä viimeisen puheenvuoron.

– Raskas reissu, mutta tavoitteet täyttyivät.

Kello 23.56. Topi Kosonen vetelee sikeitä bussin lattialla makuupussissa, mutta lähes kaikki muut ovat vielä hereillä. Liekö kuutamouinti vienyt voimat kokeneelta lukkarilta.

Matkaa on taivallettavana vielä yli puolet.

Kello 22.40. Toinen menomatkan lupaus täyttyi. Bussin kaiuttimista lähti soimaan Bonnie Tyler, mutta voi olla, ettei siitä kuitenkaan tule jatkossa joukkueen voitto-ottelun tunnussävelmää.

Kello 22.35 yllätysstoppi jossakin Puumalan järvisessä maastossa. Menomatkalla joku totesi ääneen, että jos tulee voitto, tulee paluumatkalla uintireissu. Ja nyt se tuli. Muutama rohkea sukelsi järveen Jari Törmäsen johdolla. Tosin aika lyhyeksi uintireissu jäi, mutta veren se taisi pistää kiertämään.

Kello 21.40. Kevyeksi iltapalaksi pekonipastaa ja matka kohti Raahea alkaa. Kuulemma voitetun pelin jälkeen matka on lyhyempi.

Kello 21.06. Bussi starttaa Imatran Ukonniemen stadionilta, kun Topi Kosonen pääsee viimeisenä bussiin.

– Kyllä pesis on kivaa, Kosonen huikkaa.

Kello 20.33. Voittobiisinä PattUn kopissa raikaa Oulun Kärppien mestaruusjuhlistakin tuttu: "Kruunalla kotiin, ja klaavalla Esson baariin". Tästä on selvästikin tullut urheiluseuroille uusi voittobiisi.

Imatran pukukoppiin marssii pettyneitä miehiä. Joukkueen kärkipelaaja Ville Lantiainen harmitteli, etteivät he päässeet lopussa rinnalle.

– Huono fiilis on tottakai. Meiltä puuttui henkilökohtainen uskallus. Lopussa oltiin jo lähellä, mutta ei vaan uskallettu.

PattUn pelinjohtaja Juha Karjaluoto oli luonnollisesti hieman eri tunnelmissa.

– Kolme pistettä lämmittää. Enempää ei voi saada mukaan, "Urkki" naurahtaa.

Kello 20.27. Palkintopöydästä vieraiden ykköspokaalin haki Ossi Meriläinen. Kakkospytty ojennettiin Jari Törmäselle.

Kello 20.25. Ottelu päättyy, kun PattU tekee toisen jakson neljännen vuoroparin aloittavan kolmannen palon kakkospesälle. Näin ollen PattU vie kolme pinnaa lukemin 0-2 (1-6, 4-5).

Kello 20.17. PattU tekee vaihdon. Markus Lehtiniemi tulee jokeripaitaan ja pitelee jalkaansa. Hänen tilalleen ulkokentälle menee Tapio Salo.

Kello 20.15. Kotijoukkue sai kolmannessa vuorossa harhaheitolla kavennusjuoksun, joten neljänteen vuoropariin lähdetään tilanteesta 3-5.

Kello 19.59. Jokerilyöjät Meriläinen & Törmänen vievät raahelaiset jo kolmen juoksun karkumatkalle. PattU näyttää nauttivan kentällä joka hetkestä. Kolmannen vuoroparin alkuun lähdetään lukemista 2-5.

Kello 19.51. Harri Kolehmainen on lyömässä ja miehen maila lentää vaarallisen näköisesti kädestä. Onneksi se ei osu keneenkään. Kova sade aiheuttaa omat haasteensa ja vaaratilanteensa.

Kello 19.48. Jussi Hurskainen tuo IPV:n peliin mukaan toisen vuoron aloittavalla. Hän iskee pallon takaa läpi ja kiertää kunnarin. Saldona yksi juoksu.

Kello 19.40. Toisen jakson avausvuoro ohi. Imatra meni johtoon, mutta vieraat vastasivat kolmella juoksulla. Eli avausjakson tahti tuntuu jatkuvan pelitapahtumien ja sateen puolesta.

Kello 19.23. Toinen jakso käynnistyy. PattU aloittaa ulkona. Avausjaksolla kunnarin lyönyt Jere Achrén kertoi, että kunnari oli aivan suunniteltu juttu. Hän aikoi lyödä toisella jaksolla toisen.

– Pääsin lyömään matalasta syötöstä. Hyvältä se tuntui, Achrén hymyili kopissa.

Tauolla kopissa ei soinut Anna Eriksson. Musiikki oli vaihtunut hieman rankemmaksi tunnelman nostattajaksi.

Kello 19.04. Avausjakso päättyy PattUn voittoon 1-6. Näin ollen raahelaiset todella ovat sateisen sään erikoisjoukkue.

Kello 18.45. Jere Achrén tällää pallon kolmospuolelta maisemiin, aina ampumahiihtostadionille asti. Tuloksena oli kunnari tyhjään kenttään. Lyönti oli niin hyvä, että jopa kotiyleisö antaa Jerelle aplodit.

Kello 18.43. Kolme vuoroa pelattu, samoissa 1-3 -lukemissa mennään. Sade on latistanut tunnelmaa koko stadionilla.

Kello 18.30. Pari vuoroparia takana. Isäntäjoukkue kavensi jokeri Jere Dahlströmin lyönnillä. Sade jatkuu rankkana.

Kello 18.20. Sade yltyy Imatralla. Ainakin ennakkoon Harri Kolehmainen vakuutti, ettei sade haittaa joukkuetta lainkaan. Kuitenkin toinen sisävuoro menee PattUlta aika lailla vihkoon.

Kello 18.16. Avausvuoro takana. PattU johtaa 3-0.

Kello 18.05. Paikallinen järjestysmies on sitä mieltä, että PattU vie tämän ottelun ja ehkäpä jopa reilusti. Raahelaiset ovat juuri menneet 3-0 -johtoon.

Kello 18.00. Ottelu on valmis alkamaan. PattU aloittaa sisällä.

Kello 17.50. Vielä viimeiset kannustuksen sanat pelinjohdolta ennen ottelua.

– Mennään sinne hyvällä ilmeellä ja sykkeellä. Tehdään omia suorituksia sisäpelissä ja pidetään ulkona vahvaa liikettä, Karjaluoto korosti.

Video: Toni Länkinen

Kello 17.40. Verryttelyt verrytelty ja joukkue tulee koppiin valmistautumaan. Maija Vilkkumaa soimaan ja pelipaitaa päälle. Kauden ensimmäiseen otteluunsa valmistautuva Ossi Meriläinen puhkuu itseluottamusta.

– Hyvin kävi keppiin. Iskussa ollaan, Ossi vakuuttaa.

Kello 16.45. Alkuverryttelyt, jotka käynnistyvät jalkapallolla.

– Hölkkää, futista, koordinaatiota, vetoja, Teemu Juntunen raottaa.

Pelinjohtaja Juha Karjaluoto on vetäytynyt kauemmas porukasta. Hän selkeästi miettii jo reilun tunnin päästä alkavaa peliä.

– Käyskentelen ja käyn vielä peliasioita läpi, Karjaluoto sanoo.

Kello 16.15. Kohteessa. PattU pääsee pukukoppiin ja saa musiikkivehkeet viriteltyä kohdilleen. Tiskijukan rooli on annettu Markus Lehtiniemelle, joten aivan pakko kysyä ensimmäisenä soineen kappaleen tarinaa. Kajareista nimittäin pyörähti soimaan Anna Erikssonin "Oot voimani mun".

– Toteutan toiveita ja tämä oli Törmäsen toive. Jari saa tästä kappaleesta voimaa, Lehtiniemi perustelee.

Lehtiniemi sanoo, että hänen soittamastaan musiikista on tullut suoraakin palautetta.

– Moitteita on tullut, mutta ei ole vielä mies vaihtunut.

Pelinjohtaja Juha Karjaluoto piti joukkueelle palaverin, jossa käytiin läpi tulevan ottelun tärkeitä seikkoja. Harri Kolehmainen seurasi vierestä.
Pelinjohtaja Juha Karjaluoto piti joukkueelle palaverin, jossa käytiin läpi tulevan ottelun tärkeitä seikkoja. Harri Kolehmainen seurasi vierestä.
Kuva: VESA JOENSUU

Kello 15.10. Palaveri on päättynyt. Karjaluodon lisäksi varsinkin Jari Törmänen toi oman panoksensa keskusteluun. Jari Luoto kertoo, että palavereissa sovitut asiat yleensä muuttuvat aina pelin aikana,

– Yleensä ne toimivat hyvin ensimmäisessä vuoroparissa, mutta muuten ne toteutuvat ehkä kerran kymmenestä. Pesäpallo on hetkessä elämistä, ja aina mennään tilanteen mukaan. Näissä palavereissa käydään esimerkiksi läpi, mitä itse tehdään vastustajan vaihto- tai kolmostilanteissa. Ja samoin myös vastustajan ulkopeliä, jos siellä vaikka on joku paikka, mistä voisi saada läpilyönnin, Luoto arvioi.

Kello 14.25. Pieni kahvitauko Juvalla ohi. Alkaa ottelupalaveri. Pelinjohtaja Juha Karjaluoto ottaa ohjat käsiinsä ja kertoo illan pelitaktiikkaa porukalle. Sen tarkemmin sitä ei tässä avata, jottei IPV saa liikaa tietoa etukäteen.

Kello 13.45. Keskusteluissa nousee esiin vanha PattU-bändi, joka nähtiin kymmenen vuotta sitten joukkueen mestaruusjuhlissa. Mukana olivat nykyjoukkueesta Jari Törmänen (kitara), Topi Kosonen (laulu) ja kakkospelinjohtaja Jari Luoto (rummut). Kosonen paljastaa, että jotain suunnitelmia bändin suhteen on pöytälaatikossa olemassa.

– Keikalla esitettiin neljä biisiä; Final Countdown, Suuret setelit, Dirlandaa ja Keltamustat, joka oli Luden (Jari Luoto) käsialaa oleva PattU-biisi. Mestaruudesta voin luvata bändin comebackin, Kosonen paljastaa.

Kello 12.55. Kuopio on ohitettu ja Imatra lähestyy. PattUn bussissa on pitkillä pelimatkoilla mukana kaksi kuskia. Kun reissu kestää yli 24 tuntia, on kummankin pakko levätä välillä. Nyt ajovuorossa oleva Antti Markus ei muista tarkalleen ensimmäistä matkaansa kuskina, mutta kauan siitä kuulemma on aikaa. Reissujen kokonaismäärää hän ei lähde arvioimaan.

– Yhtenä kesänä kilometrejä tuli toistakymmentä tuhatta.

Toinen kuljettaja on Eino Lomu, joka aloitti urheilujoukkueiden kuljettamisen 1984 tai 1985.

– Ajoin silloin jääkiekkojoukkuetta, Lomu muistelee.

Kummankaan kohdalle ei ole onneksi sattunut mitään ikäviä tapahtumia matkan aikana tai perillä pelipaikalla. Markus sanoo tehneensä ikimuistoisimmat ajokeikat silloin, kun PattU pelasi vielä Ykköspesistä.

PattUn kuskit Eino Lomu ja Antti Markus ovat kuskanneet urheilujoukkueita jo 80-luvulta lähtien.
PattUn kuskit Eino Lomu ja Antti Markus ovat kuskanneet urheilujoukkueita jo 80-luvulta lähtien.
Kuva: VESA JOENSUU

– Silloin jokaisen voitetun pelin jälkeen bussissa laitettiin soimaan Bonnie Tylerilta yksi kappale. Sitä soitettiin niin kovaa kuin radiosta lähti, Markus naurahtaa.

Nykyään tätä tapaa ei ole, mutta tavat saattavat muuttua.

– Olen sanonutkin, että sellaista pitäisi alkaa taas tekemään, pelinjohtaja Juha Karjaluoto huikkaa.

Kenties tänään illemmalla Bonnie Tyler pärähtää soimaan bussin kaiuttimista.

Kello 12.30. Matka jatkuu kohti päämäärää. Tunnelma bussissa on melko hiljainen ja odottava. Joukkue latautuu illan peliä varten lepäämällä.

Kello 11.50 lounastauko Siilinjärvellä.

– Toivottavasti on muusia ja lihapullia, Teemu Juntunen esittää vienon toiveensa.

Kello 11.00. Jalkapallo vaihtuu pesäpalloon. Lajiin, joka näillä kavereilla on paremmin hallussa. Tarkoituksena on treenata juuri niitä lyöntejä, joita isketään illalla Imatran kenttään.

– Uskomme, että Imatran kentästä nousee tänään pomppu, Karjaluoto ennakoi.

Pomppuspesialistit Timo Kallio ja Paavo Pelto ovat samoilla linjoilla. Pomppua on tänään luvassa.

– Tämä aamutreeni on tällaista kropan herättelyä, Kallio korostaa.

Video: Toni Länkinen

Kello 10.43. PattU treenaa parhaillaan Siilinjärven niin sanotulla kakkoskentällä. Heti alkuun pelataan nuoret vastaan vanhat -jalkapallo-ottelu. Vanhat ovat kuulemma dominoineet aiemmin näitä pelejä mennen tullen. Nyt nuoret tekevät kauden avausmaalin Markus Lehtiniemen toimesta. Hän pääsi niittaamaan pallon tyhjään maaliin. Vanhat tasoittavat ottelun minuutin myöhemmin. Ottelu myös päättyi näihin lukemiin.

– Ei niillä omilla maaleilla niinkään ole väliä. Pääasia, että nuoret pärjäävät. Näissä peleissä tuloksella on väliä, Lehtiniemi kommentoi heti ottelun jälkeen.

Juha Karjaluoto ja Jari Törmänen neuvottelivat Siilinjärvellä järjestetyissä aamutreeneissä.
Juha Karjaluoto ja Jari Törmänen neuvottelivat Siilinjärvellä järjestetyissä aamutreeneissä.
Kuva: VESA JOENSUU

Kello 9.50. Ensimmäinen stoppi takana Lapinlahdella. Moni ravitsi itseään sämpylällä ja kahvilla, mutta pitkä mies Topi Kosonen tarvitsi aamupuurot.

Bussi jatkaa matkaansa ja heti kättelyssä Tuukka Sarkkinen saa onnittelut ylioppilaaksi pääsystään. Nuori mies kertoo kirjoitusten sujuneen hyvin.

– Kolme beetä, yksi c ja yksi a. A tuli enkusta. Yllättävän reilusti ne meni kuitenkin läpi, Sarkkinen vakuuttaa.

– Onko meillä peliä sinä viikonloppuna, kun on ylioppilasjuhlat. Eipähän tarvi miettiä, mitä sinä viikonloppuna tehdään, Kosonen huutelee.

– Ollan Tukin kotona koko yö, Törmänen osallistuu keskusteluun.

Tuukka Sarkkinen saa tänä keväänä ylioppilaslakin.
Tuukka Sarkkinen saa tänä keväänä ylioppilaslakin.
Kuva: VESA JOENSUU

Kello 8.55. Ollaan Iisalmessa. Vielä tovi matkaa ensimmäiseen stoppiin, joka tulee olemaan Lapinlahdella. Jokerilyöjä Jari Törmänen innostuu avaamaan hieman pelitaktisia juttuja. Hän katselee kännykästään Imatran edellistä ottelua. Tiedossa on, minne "Törrö" aikoo lyöntinsä tänään suunnata, mutta sitä ei voi kertoa julkisuuteen. Mutta puheista päätellen Imatran ulkokentällä pitää tänään kiirettä.

– Näin pelaajana on helppoa, kun ei tarvi katsoa kuin oma tontti. Mitä paremmin on valmistautunut peliin, ei tule pelissä eteen yllätyksiä. Tiedetään aina se ratkaisu, mikä tullaan tekemään ja ollaan oikella kartalla, aiemmin pelinjohtajana toiminut Törmänen analysoi.

Kello 7.45. Teemu Juntunen heräilee ensimmäisten joukossa. Tunnin unet kuulemma riittivät omalla Muumi-tyynyllä.

– Ei tämä menomatka ole niin pitkä, se menee yllättävän nopeaa. Tottakai noilla vanhuksilla se on eri asia, Juntunen toteaa ja havahduttaa samalla Jari Törmäsen unesta.

– Menee kai se nopeasti kun nukut koko matkan, Törmänen kuittaa.

Juntusella on omat rutiininsa pitkillä pelireissuilla. Yksi osa rutiineja on yleinen härnääminen.

– Kirjojen lukeminen on ihan ykkösharrastus. Luen urheiluelämänkertoja, niistä oppii jotakin, Juntunen mainitsee.

Kello 7.20. Radio pauhaa taustalla, mutta mistään bussin kolkasta ei kuulu puhetta. Käytävällä näkyy Kososen lisäksi vain "tennissukkanäyttely". Ahdas bussi saa monet keksimään keinoja saada itsensä levitettyä täyteen mittaansa, joten jalat on nostettu käytävän yli. Ainakin 90 prosenttia bussin porukasta yrittää nukkua. Liekö eilisen illan Suomi-Sveitsi -peli vienyt miehiltä yöunet.

Kello 6.35 bussi starttasi Pattijoelta. Topi Kosonen kaivoi heti makuupussin esiin ja hyppäsi lattialle nukkumaan.

Takapenkin vallannut Paavo Pelto avaa hieman joukkueen matkarutiineja. Hän kertoo, etteivät he nuku Jari Törmäsen kanssa pelireissuilla silmäystäkään.

– Topilla on koko matkan makuualusta tuossa lattialla. Sitä ei tarvi väistellä. Oma vika, kun jättää siihen, Pelto opastaa ja jatkaa.

– Topi voisi vaihtaa jo välillä kalsarimallia. Sillä on edelleen nuo stringimallin kalsarit, Pelto valottaa.