Pel­to­nie­mi haluaa kan­sain­vä­li­sil­le la­duil­le

Saloisten Reippaan ampumahiihtäjä on ottanut harppauksia kohti Suomen kärkeä.

Kontiolahden katsastuskisat sujuivat Lauri Peltoniemeltä varsin mallikkaasti.
Kontiolahden katsastuskisat sujuivat Lauri Peltoniemeltä varsin mallikkaasti.

Saloisten Reipasta edustavan Lauri Peltoniemen tavoitteet ovat kovat, mutta täysin saavutettavissa. 22-vuotias ampumahiihtäjä haluaisi päästä maistamaan jo tänä talvena kansainvälistä kisameininkiä.

Sitä hän tosin sai jo viime talvena Universiadien talvikisoissa, mutta nyt toiveissa on pääsy IBU-cupin kisoihin.

–Maailmancupin kisat eivät ole vielä ajankohtaisia. IBU-cup olisi tällä hetkellä oikea paikka, Peltoniemi alleviivaa.

Seuraavan kerran Peltoniemi antaa niin sanottuja IBU-näyttöjä joulukuun puolivälissä Imatralla. Jos siellä pärjää hyvin, on mahdollisuus päästä tammikuussa IBU-cupiin mukaan.

Juuri kyseinen cup on raahelaislähtöisen Peltoniemen päätavoite koko talvelle.

–Ja totta kai tavoitteena on edelleen myös hiihtovauhdin parantaminen. Sen eteen olen tehnyt työtä, ja se onkin mennyt eteenpäin. Olen tyytyväinen tilanteeseen, Peltoniemi toteaa.

Peltoniemen alkukausi on sujunut suurin piirtein suunnitelmien mukaan. Mies on käynyt muutamissa kisoissa, ja tulokset ovat olleet lupauksia antavia.

Esimerkiksi Kontiolahdella katsastuskisoissa hän oli molempina päivinä kymmenen parhaan joukossa. Mukana oli käytännössä koko Suomen ampumahiihtokärki.

Täysin tyytyväinen Peltoniemi ei kuitenkaan ole alkukauden kisaesityksiinsä.

–Suoritus heittelee pikkuisen, mutta ihan tyytyväinen olen. Kontiolahdella pikamatkalla lauantaina oli ok veto, pystyin nopeuttamaan ammuntaani ja osumatarkkuus oli hyvällä mallilla. Sunnuntaina oli huonompi suoritus, Peltoniemi arvioi kriittisenä.

Mutta jos on kymmenen parhaan joukossa koko Suomessa, ei se kovin huonosti ole mennyt?

–On ihan ok sijoitus olla kympin joukossa, mutta ei se ole riittävän kova. 1-2 sijaa olisi pitänyt pystyä parantamaan, varsinkin lauantaina, jotta olisin päässyt jo kansainvälisiin kisoihin, Peltoniemi toteaa.

Yksi kauden tärkeimmistä koitoksista on edessä maalis-huhtikuun vaihteessa, kun Kontiolahdella järjestetään SM-kisat. Siellä jopa mitali saattaa olla nappisuorituksella mahdollinen.

Viime kevään SM-kisoissa Oulussa Peltoniemi oli normaalimatkalla viides.

–Viime kauden sijoituksen tienoille olisi kiva päästä nytkin, mies ennakoi kevättalvea.

Oulun yliopistossa sähkötekniikkaa kolmatta vuotta opiskeleva Peltoniemi satsaa ampumahiihtoon täysillä. Hän tietää, että rahkeissa on varaa parantaa ja potentiaalia löytyy.

–Oikeastaan opiskeluaika on melko hyvää aikaa panostaa urheiluun, eikä minulla ole kiire pois opiskelemasta. Laitan kaiken peliin ampumahiihdossa. Sitten kun tuntuu, ettei kehity, eikä ole mahdollista tavallaan saavuttaa tavoitteitaan, pitää miettiä tilannetta uudestaan, Peltoniemi puntaroi.

Opiskelut ovat sujuneet tiukasta treenistä ja kisailusta huolimatta hyvin.

–Opiskelut ovat yllättävän hyvällä mallilla. Viiteen vuoteen on menossa tuo valmistuminen. Nyt alan kirjoittaa kandia kevään puolella, ampumahiihtäjä valottaa.

Vaikka ampumahiihto on Oulussa asuvan Peltoniemen päälaji, tulee hän hiihtämään tänäkin talvena maastohiihtokisoja. Ne ovat tärkeitä kokemuksen ja vauhdin kehittymisen kannalta.

–Maastohiihdossa pitää parantaa sijoitusta armottomasti viime kaudesta. Pitää saada kovasti oman ikäluokan maastohiihtäjiä kiinni.