Pentti Si­mo­jo­ki 80 vuotta – Aina oman paik­ka­kun­nan puo­lel­la

Pentti Simojoki haluaa toimia entisen virkakuntansa hyväksi edelleen.
Pentti Simojoki haluaa toimia entisen virkakuntansa hyväksi edelleen.
Kuva: Kirsi Junttila

Kunnalliselle uralle Pentti Simojoen johdatti isän esimerkki. Tämä oli Rantsilan kunnankirjuri, hoiti säästöpankin ja meijerin taloutta sekä oli kirjastonhoitajana.

– Kerran isä ei ehtinyt kirjastoa avaamaan ja laittoi minut asialle. Olin viisi- kuusivuotias. Siitä lähti kunnallinen ura, Simojoki naurahtaa.

Ennen Ruukin kunnanjohtajuutta hän sai alan kokemusta Pulkkilasta, Rantsilasta ja Paltamosta. Entisistä virkapaikoista vain Paltamo on enää itsenäinen kunta.

Alku Ruukissa oli myrskyistä. Takana oli Paavolan ja Revonlahden traumaattinen pakkoliitos. Päättäjät ja viranhaltijat riitelivät tämän tästä, ja Paavolan vanhojen kunnallismiesten mielestä kunnanjohtajan olisi pitänyt tehdä niin kuin he sanovat.

– Onneksi kuntaliitoksessa oli tehty paperille sopimus, jossa sovittiin kunnanviraston ja vanhainkodin paikat. Liitossopimus oli pohja toiminnalle, Simojoki muistelee.

Kinastelusta huolimatta Ruukissa oli hyvä vire päällä. Väkiluku kasvoi ja Ahlströmin tehdas työllisti.

Vaaran merkkejä alkoi näkyä 1980-luvun lopulla. Ensi loppui valtion työlaitoksen toiminta. Kunta vuokrasi kiinteistön, kävi kovan kisan vastaanottokeskuksesta muiden kuntien kanssa, voitti ja osti kiinteistön. Keskus sai valtiolta niin hyvät tuet, että sillä rahalla kiinteistökauppa tuli kuitattua.

Samoihin aikoihin valtio päätti lopettaa Ruukin maaseutuoppilaitoksen. Ei käy päinsä, tuumittiin kunnassa, ja Simojoki sekä muita kunnan edustajia lähti opetusministeriöön neuvottelemaan koulun kunnallistamisesta. Valtio myikin oppilaitoksen ja siitä tuli Raahen ammattikoulun alainen.

– Ilman kunnallistamista olisi maaseutuoppilaitoksen toiminta lakannut ja ilman vastaanottokeskusta olisi työlaitoksen kiinteistö jäänyt tyhjäksi, Simojoki toteaa.

Kova isku tuli sitten vuoden 1992 viimeisenä arkipäivänä, kun Ahlström ilmoitti lopettavansa toiminnan Ruukissa. Tieto oli raskas taakka kunnanjohtajalle.

– Se oli muutenkin ollut menetysten aikaa. Työlaitos, maaseutuoppilaitos ja tutkimusasema olivat yhtä aikaa kriisissä, Simojoki muistaa.

Maaherran uuden vuoden vastaanotolla Simojoki sai sovittua kauppa- ja teollisuusministeriön, Keran ja työvoimapiirin kanssa kokouksen, jossa sovittiin Ruukin Yrityspuiston perustamisesta. Kunta osti Ahlströmiltä koko puiston rakennuksineen, Kreivinsaaren sekä Ruukin ja Hämeen kartanot.

Vähitellen Yrityspuisto nousi siivilleen ja vuokralle tuli menestyviä yrityksiä guruineen, kuten Terentjeff, Laurila ja Sipilä. Kriisejä oli, mutta myös työpaikkoja syntyi.

– Yrityspuiston perustaminen oli hyvä ratkaisu. Ilman sitä kunnan elämä olisi monella tavoin kärsinyt, Simojoki näkee.

Kunnan kehittämisen lisäksi Simojoki on ollut ahkerasti mukana koko seutukunnan kehittämisessä. Miten aika on kaikkeen riittänyt?

– Ehkä isältä peritty asenne vaikutti, ettei omaa aikaa jäänyt. Opin isältä, että kaikki, mitä voi tehdä oman paikkakunnan hyväksi, pitää tehdä, Simojoki kertoo.

– Onneksi on ollut hyvä ja mukava henkilökunta kunnassa, niin on ollut hyvä johtaa kuntaa ja saada jotain aikaan, hän jatkaa.

Eläkeelle jääneen kunnanjohtajan asenne on edelleen kotiin päin: Mitä vielä vain jaksaa tehdä, tehdään entisen virkapaikkakunnan hyväksi.

Pentti Simojoki

Syntynyt Rantsilassa 16.6.1939

Perheeseen kuuluvat puoliso Sinikka, kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta

Kunnallistutkinto Tampereen yliopistosta 1965

Pulkkilan kunnansihteeri 1964-1965

Rantsilan kunnansihteeri 1965-1968

Paltamon kunnanjohtaja 1968-1974

Ruukin kunnanjohtaja 1974-2002

Siika-Pyhäjokialueen liiton toiminnanjohtaja 1991-2016

Jokilaaksojen rahaston perustajajäsen

Kasitie ry:n perustajajäsen

Ruukin Yrityspuiston isä

Toiminut lisäksi muun muassa Ruukin kyläyhdistyksessä ja Ruukin Lions-clubissa

Avoin 80-vuotisjuhlamatinea Siikajoen lukion juhlasalissa 16.6. kello 12 alkaen

Mahdolliset muistamiset Pentti Simojoen rahaston tilille FI85 5317 1720 0293 59