Pepin haa­veis­sa siintää ral­li­ura

Peppi Keski-Korsu, 7, on Raahen Urheiluautoilijoiden ainoa crosskart-harrastaja.

7-vuotias Peppi Keski-Korsu ajaa ensi viikon lauantaina kotiradalla crosskart-kisan. Peppi Keski-Korsu tykkää ajaa crosskart-autolla lumella, koska siinä pääsee sivuluisuun. Peppi Keski-Korsu toivoo saavuttavansa yhtä paljon pokaaleja kuin hänen isänsä Pekka Keski-Korsu.
7-vuotias Peppi Keski-Korsu ajaa ensi viikon lauantaina kotiradalla crosskart-kisan.
7-vuotias Peppi Keski-Korsu ajaa ensi viikon lauantaina kotiradalla crosskart-kisan.

Raahelainen crosskart-harrastaja Peppi Keski-Korsu, 7, tietää mikä hänestä tulee isona. Hän on tehnyt päätöksen lähteä urheilu-uralle.

– Minusta tulee rallikuski. Tai rallicrossikuski, Peppi tarkentaa.

Peppi Keski-Korsu aloitti koulun viime syksynä, mutta kouluaikana hän ei pääse ajamaan crosskart-autolla, vaikka mieli tekisi.

– Liikuntatunneilla pitäisi olla tämmöistä, Peppi lähettää terveisiä opetussuunnitelmien laatijoille.

Crosskart on laji, joka ei heti ensi kuulemalta avaudu kaikille. Se on vähän niin kuin kartingia, jota ajetaan erilaisilla alustoilla. Crosskart-autoilla kisaillaan niin asfaltilla, soralla, lumella kuin jäälläkin.

Lajissa on viisi eri luokkaa. Pienimmät ajavat mini-luokassa, josta lähdetään kapuamaan vähitellen kohti xtrem-luokkaa. Peppi ajaa vielä ainakin pari vuotta mini-luokassa.

– 9-vuotiaana siirryn seuraavaan luokkaan. Se on haastavaa, kun siellä pitää käyttää jo vaihdekeppiä. Oon jo harjoitellut sitä, Peppi kertoo.

Mini-luokassakin nopeudet nousevat jo kohtalaisen suuriksi.

– Mun auto kulkee kuuttakymppiä, Peppi valottaa.

– Eihän ne pienimmät moottorit kuitenkaan mitään raketteja ole, itsekin ikänsä moottoriurheilua harrastanut, Pepin isä, Pekka Keski-Korsu toteaa.

Crosskart-autolla pääsee ainakin Pepin mielestä riittävän lujaa. Se on se juttu, miksi hän haluaa harrastaa tätä lajia.

– Vauhti kiehtoo, kun ei tarvi mennä kävelyvauhtia, Peppi korostaa.

Peppi löysi crosskartin pitkälti perheen moottoriurheiluharrastusten kautta. Nuori neiti muistelee pyytäneensä autoa jo pari vuotta sitten.

– Vuonna 2016 sanoin, että ensi vuonna hankit minulle crosskartin, Peppi taustoittaa.

– Ja näin kävi. Vähän aikaisemmin Peppi taisi sanoa, että heti kun pääsee ajamaan, haluaa hän ajaa. Tuli se kuitenkin yllätyksenä, että näin pienenä, Pekka toteaa.

Raahen Urheiluautoilijat järjestää ensi viikon lauantaina ensimmäistä kertaa crosskart-kilpailun. Kiilun moottoriradalla ajettava kisa on toinen osakilpailu kolmiosaisesta talvisarjasta.

– Yleensä ne kisat jännittävät, mutta kotikisa ei jännitä, Peppi vakuuttaa.

Pepillä on kokemusta jo lukuisista kisoista – kesältä ja talvelta.

– Ajan mieluiten lumella, kun auto menee sivuluisussa. Menee se joskus sorallakin. Asfaltilla poltan pyörästä kumia, Peppi mainitsee.