Per­kiö­mäen har­ras­tuk­ses­ta tuli pal­kit­tu ammatti

Yhdessä paikassa voidaan kurkistaa tulevaisuuteen: varaosaliikkeessä.

Harrastusjulkisuus ei ole ollut haitaksi, sanoo Ari Perkiömäki. Tuore Suomen mestari johtaa vuoden Osaset-kauppiaaksi valittua Rannikon Tarviketta.
Harrastusjulkisuus ei ole ollut haitaksi, sanoo Ari Perkiömäki. Tuore Suomen mestari johtaa vuoden Osaset-kauppiaaksi valittua Rannikon Tarviketta.
Kuva: VESA JOENSUU

Rannikon Tarvike on valittu vuoden Osaset-kauppiaaksi Osaset-ketjuyrittäjien joukosta. Suomen motosportin ykkösnimiin kuuluva yhtiön toimitusjohtaja Ari Perkiömäki on tullut tunnetuksi monista autourheilu-uutisista. Tänä syksynä hän ajoi Suomen mestariksi rallicrossin Supercar-luokassa.

Palkitun varaosaliikkeen ja autokorjaamon johtajalla ei ole autonasentajan koulutusta.

– On vain perusteellinen autonasentajakoulutus, sanoo rallicross-, rallisprint- ja jokkis-autoja rakennellut ja mikroautoja pienestä pojasta korjaillut Perkiömäki.

Hän oli kunnossapidon työnjohtaja PKC:n elektroniikkatehtaalla, kun Osaset-liike lopetti toimintansa Raahessa 6 vuotta sitten. Liike ehti olla 2 viikkoa suljettuna, ennen kuin Perkiömäki yhdessä Tero Vehkalan ja Jari Muotion kanssa päätti ottaa riskin ja alkaa autoalan yrittäjäksi.

– Katsottiin, että Raahen kuluttajat tarvitsevat toisenkin varaosaliikkeen, jotta olisi kilpailua. Kilpailu on tullut alalle. Asiakas tulee takaisin, kun on saanut hyvän fiiliksen.

6 vuoden aikana Rannikon Tarvike on kasvanut. Sen veroton liikevaihto on noin miljoona euroa. Henkilökuntaa on kahden sijasta 7. Autokorjaamotoiminta aloitettiin 2 vuotta sitten. Liike hoitaa renkaanvaihtoja ja toimii rengashotellina.

Kauppias käyttää tietokoneohjelmia, joilla voi seurata alueen autokantaa ja joiden perusteella voi jonkin verran ennustaa autotarvikkeiden kysyntää. Rannikon Tarvike pitää Raahessa noin 10 000 varastonimikettä. Ihan kaikkea ei kannata pitää hyllyssä.

– Me tiedetään, mitä vikoja autoissa on, mitä niissä huolletaan ja mitä varaosia niihin yleensä tarvitaan. Ohjelmista näkee, minkä varaosien kysyntä on nousussa, ja siihen voidaan varautua.

– Keskusvarasto on Vantaalla. Kun illalla viiteen mennessä tekee tilauksen, on varaosa aamulla täällä.

Varaosaliikkeessä on nähty autojen sähkövikojen yleistyvän. Volkswagen-moottoreita vaivanneet jakopäänhihnaongelmat ovat rauhoittuneet mutta eivät poistuneet.

– Huoltokorjaamoilla on alettu seurata jakopäänsarjojen kuntoa. On järkevää huollattaa auto ammattimaisessa liikkeessä.

Renkaiden vaihdossa on nähty autoihin laitatettavan paljon kuluneita nastarenkaita. Autoilijat ilmeisesti haluavat käyttää vanhat renkaat loppuun vielä sulien aikaan. Perkiömäki pelkää, että kun uudet liukkaat alkavat, talvi voi yllättää autoilijat toiseen kertaan.

Hän neuvoo auton omistajia teettämään rengasliikkeessä renkaiden tarvekartoituksen, sillä hienon auton hyvät ajo-ominaisuudet voi pilata huonoilla renkailla.