Piilota mus­tik­ka kannen alle

Elokuu ja mustikat kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kun sato on heikko, löytyy sinistä herkkua ainakin kaupan pakastealtaasta. Mustikan ravintoarvot ovat huippuluokkaa.

Pienellä vaivannäöllä mustikkakukon kansitaikinaan saa näyttäviä kiekuroita ja lisämakua. Kanelin sijasta voi käyttää myös kardemummaa. Italialaista tunnelmaa saa kahvin kaveriksi tai aterian päätteeksi mustikkamisulla.
Pienellä vaivannäöllä mustikkakukon kansitaikinaan saa näyttäviä kiekuroita ja lisämakua. Kanelin sijasta voi käyttää myös kardemummaa.
Pienellä vaivannäöllä mustikkakukon kansitaikinaan saa näyttäviä kiekuroita ja lisämakua. Kanelin sijasta voi käyttää myös kardemummaa.

Mustikkapiirakka on syksyn suurta herkkua. Maultaan miedon marjan makupariksi käy esimerkiksi kirpeä sitruuna, vanhastaan tuttu vanilja tai hienostunutta aromia antava kardemumma.

Kahvihetken kruunaa näyttävä mustikkakukko, jonka muropohjataikinan voi napata joko valmiina pakastealtaasta tai tehdä itse.

Mustikkakukko eli rättänä

2 pkt makeaa piirakkataikinaa
Kanteen myös:
30 g huoneenlämpöistä voita
1 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
Täyte:
¾ dl sokeria
3½ rkl perunajauhoja
1 l mustikoita
Tarjoiluun:
vaniljakastiketta

Ota pakastetaikinat sulamaan huoneenlämpöön. Toisesta taikinasta tehdään piirakan pohja, toisesta pinta.

Kauli pinnalle tuleva taikina 0,5 cm paksuksi, 17 cm leveäksi levyksi. Yhdistä voi, fariinisokeri ja kaneli ja levitä seos taikinalevyn päälle. Kääri rullalle. Nosta rulla pakastimeen kohmettumaan noin puoleksi tunniksi. Leikkaa sitten 8 mm paksuiksi viipaleiksi.

Aseta viipaleet leivinpaperin päälle vieri viereen. Laita toinen leivinpaperi päälle ja kauli päältä niin, että viipaleet litistyvät ja tarttuvat toisiinsa. Jatka kaulimista, kunnes levy laajenee reilusti vuoan halkaisijan kokoiseksi. Ota leivinpaperi päältä. Leikkaa levystä ympyrä. Voit käyttää apuna nurinpäin käännettyä piirakkavuokaa (halkaisija 24 cm). Jämäpalat voit paistaa pikkuleiviksi.

Painele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Yhdistä sokeri ja perunajauhot ja sekoita mustikoiden joukkoon. Levitä täyte vuokaan. Kumoa päälle kanelitaikina.

Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut sopivasti väriä. Tarjoile vaniljakastikkeen kera.

Resepti: Kinuskikissa

Mustikkamisu

Pohja:
1 pkt kauramurotaikinaa
Kostutus kypsälle pohjalle:
1 dl vahvaa kahvia tai espressoa
½ dl Marsala-viiniä
Täyte 1:
n. 5 dl mustikoita
Täyte 2:
3 munaa
3/4 dl sokeria
250 g mascarponejuustoa
Pinnalle:
1 rkl vahvaa kaakaojauhetta
1–2 dl mustikoita

Levitä sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Paista 200-asteisen uunin alimmalla ritilällä vaalean keltaiseksi, noin 10 minuuttia.

Valmista vahvaa kahvia ja mausta kahvi Marsala-viinillä. Pistele kypsä piirakkapohja haarukalla tiheästi. Levitä marsalakahvi piirakkapohjalle kostuttamaan pohjaa. Levitä päälle puolet mustikoista. Mikäli käytät pakastemustikoita, ne voi laittaa päälle jäisinä.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset omiin kippoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri keltuaisten joukkoon. Vaahdota kuohkeaksi keltuaisvaahdoksi. Jatka heti vatkausta ja vispaa joukkoon vielä mascarpone. Lisää joukkoon lopuksi valkuaisvaahto kevyesti nostellen.

Levitä päälle puolet vaahdosta ja sen päälle toinen puoli täytteen mustikoista. Levitä päälle loppu vaahto. Sihtaa päälle kaakaojauhetta. Koristele vielä mustikoilla.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy