Piispa Jukka Kes­ki­ta­lo haluaa muis­tut­taa po­si­tii­vi­ses­ta us­kon­non­va­pau­des­ta

Lari Tuikkala pääsi ensimmäisten joukossa tervehtimään piispa Jukka Keskitaloa. Piispa Jukka Keskitalo esitteli piispan sauvaansa Yppärin koululaisille. Yppärin koulunjohtaja Annukka Kolehmainen oli piispaa vastassa.
Lari Tuikkala pääsi ensimmäisten joukossa tervehtimään piispa Jukka Keskitaloa.
Lari Tuikkala pääsi ensimmäisten joukossa tervehtimään piispa Jukka Keskitaloa.
Kuva: Vesa Joensuu

– Nyt on vaarana, että lapsi menee pesuveden mukana, Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kommentoi apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen koulujen kirkoissa pidettäviä päättäjäisjuhlia koskevasta lausunnosta lähtenyttä keskustelua.

Keskitalo sanoi perjantaina Pyhäjoella Yppärin koululla, että kun järjestelyt ovat kunnossa, tapahtumia voidaan hyvin järjestää kirkossa.

Järjestelyt ovat kunnossa, kun asiasta on tiedotettu vanhemmille ja niille oppilaille, jotka vakaumuksensa vuoksi eivät voi tilaisuuteen osallistua, järjestetään täysipainoista korvaavaa toimintaa kouluissa.

Joulukirkko, pääsiäiskirkko tai vaikkapa kevätkirkko on siis edelleen sallittu eikä apulaisoikeusasiamies ollut niitä kieltämässäkään. Vaatimuksena on, että järjestelyt menevät Opetushallituksen ohjeiden mukaan.

Suomessa on sekä positiivinen että negatiivinen uskonnonvapaus. Positiivinen uskonnonvapaus tarkoittaa, että omaa uskontoa saa harjoittaa ja elää sen mukaisesti. Negatiivinen uskonnonvapaus on puolestaan vapautta uskonnosta.

Keskitalon mielestä negatiivinen uskonnonvapaus on saanut viime aikoina paljon huomiota. Positiivinen uskonnonvapaus olisi hyvä muistaa ja myös puolustaa sitä.

– Nyt minun mielestäni vanhempien pitäisi herätä.

Piispa Jukka Keskitalo aloitti perjantaina piispantarkastuksen Pyhäjoen seurakunnassa.

Perjantaiaamuna hän kävi vierailemassa Yppärin koululla. Oppilaat olivat valmistelleet vierailua varten 17 kysymystä, joihin piispa sai vastata.

Alkuvirren ja Keskitalon lyhyen puheen jälkeen, kysymyksiä pääsivät esittämään Jenny Keskitalo, Meri Pisilä ja Luka Tuikkala.

Aivan kaikkiin kysymyksiin piispa ei tiukan aikataulunsa takia ehtinyt vastata, mutta selväksi tuli muun muassa se, että piispan työpäivät ovat hyvin monipuolisia ja että perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

Uskonasioista hän kertoi kiinnostuneensa toden teolla lukion ensimmäisellä luokalla. Hän alkoi lukea Raamattua ja nähdä kaikkialla merkkejä Jumalan läsnäolosta.

Monien mutkien jälkeen hän päätyi lukemaan teologiaa. Papiksi hänet vihittiin vuonna 1988.

Erittäin ajankohtaiseksi osoittautui kysymys piispan lempiautomerkistä.

– Tämä oli hyvä, sillä mietin juuri auton vaihtoa.

Perheen autokuumeisempi on Marja-vaimo. Mietinnässä on katumaasturin hankinta ihan turvallisuuden vuoksi, sillä piispa joutuu ajamaan paljon sellaisilla alueilla, joilla on runsaasti hirviä.

Nyt hän ajaa Audilla, mutta vaihtoehtona on myös Volvo.

– Audi vai Volvo? Kumpi olisi parempi? hän kysyi läsnäolijoilta.

Äänet menivät aika lailla tasan, joten Yppärin koululta ei ratkaisua tähän pulmaan tullut.

Yleinen piispantarkastus on sunnuntaina 17. marraskuuta kello 10 alkavan piispanmessun jälkeen Pyhäjoen kirkossa. Silloin piispa kertoo piispantarkastuksen tulokset ja antaa arvionsa seurakunnasta.

Seurakuntalaiset voivat esittää tilaisuudessa kysymyksiä ja kommentteja seurakunnasta. Piispantarkastuksen jälkeen noin kello 12.30 seurakuntatalolla on hirvipeijaiset.

FAKTA

Jukka Keskitalo

Vihittiin Oulun hiippakunnan piispaksi 11. marraskuuta 2018.

Syntynyt 1962 Karungissa.

Sai pappisvihkimyksen vuonna 1988.

Teologian tohtori.

Ennen piispaksi tuloaan oli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallituksen kansliapäällikkö.

Jyväskylän kaupunkiseurakunnan kirkkoherrana 2004–2008.

Jyväskylän seurakunnan kirkkoherrana 2004–2008.

Harrastaa lukemista, hiihtoa ja metsästystä.