Pik­ku­lah­den si­ni­le­vä­ha­vain­to oli ly­hyt­ai­kai­nen

Pikkulahden uimarannalla kanoottilaiturin vieressä havaittiin sinilevää tiistaina. Kalajoen ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Anu Räsänen kertoo, että tilanne on nyt jo ohi.

– Kävin tarkastamassa rannan ja sinilevä oli hävinnyt. Kyltitkin on nyt poistettu. Sinilevä on sellaista, että se voi yhtäkkiä ilmestyä ja hävitä nopeastikin tuulten ja virtausten mukana.

Sinilevä on yleensä loppukesän ongelma. Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon. Räsänen sanoo, että kun sinilevää ei näy, on vesi kunnossa.

– Uimarannan osaltahan ei ollut mitään ongelmaa eilenkään.

Alueen uimarannoilta on myös otettu vesinäytteet maanantaina. Räsäsen mukaan yleisesti uimavedet ovat hyvässä kunnossa, mutta Varessäikässä on havaittu ongelmia. Varmuus Varessäikän vedenlaadulle saadaan uusintanäytteiden jälkeen.

– Siellä on havaittu suolistoperäistä saastumista. Mutta sekin tilanne voi olla lyhytaikainen. Huomenna tiedämme siitä paremmin.

Video: Maarit Kesti