Pitkän linjan pa­lo­mes­ta­ri ja ih­mis­ten auttaja

Palomestari Antero Suomela on syntynyt Rantakadulla Katinhännässä ja asuu Antinkankaalla, jonne hän muutti Palonkylästä.

Antero Suomelan piharakennukset ovat omaa käsityötä. Taustalla oleva leikkimökki meinattiin jo purkaa, mutta sillä on uusi käyttäjäkunta.
Antero Suomelan piharakennukset ovat omaa käsityötä. Taustalla oleva leikkimökki meinattiin jo purkaa, mutta sillä on uusi käyttäjäkunta.
Kuva: Annika Ollanketo

Nukuin hyvin. Minulla ei ole ongelmia nukkumisen kanssa.

Aamulla herään puoli kuudelta, ja jo kuudelta olemme vaimoni kanssa kuntosalilla, jos on kuntosalipäivä. Käymme siellä 2-3 aamuna viikossa.

Työpäiväni alkaa aamupalaverilla. Siinä lähtevä ja tuleva työvuoro vaihtavat kuuluiset. Mitä on tapahtunut, ja mitä on tiedossa. Hälytyksiä ei tietysti tiedetä etukäteen, mutta koulutukset ja muuta vastaavat tapahtumat käydään läpi. Koska olen palontutkija, joskus lähdetään heti aamusta tutkimaan poliisin kanssa tulipalon syttymissyytä, jos on ollut tulipalo. Jokainen työpäiväni on erilainen.

Olen innostunut työstäni, koska jokainen päivä erilainen. Koskaan ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Joskus ei tapahtu mitään, mutta siihenkään ei voi olla tyytymätön, koska silloin kukaan ei ole menettänyt mitään.

Työkaverini ovat kaikki hyviä, omanlaisiaan persoonoita. Tässä työssä täytyy pystyä luottamaan työkaveriinsa.Tulen mielestäni hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen ja auttaminen. Jos pystyn jollain tavalla helpottamaan vaikeissa tilanteissa olevia henkilöitä, se on palkitsevaa.

Olin 21-vuotias kun aloitin palolaitoksella palomiehenä. 24-25 –vuotiaana aloitin palomestarina. Olin nuori ja kokematon, mutta en hoksannut sitä itse. Nyt kun olen vanhempi ja varttuneempi, on minulla elämän tuomaa arvovaltaa. Kun neuvon ihmisiä, he ottavat neuvot paremmin vastaan.

Raskainta työssäni on, jos lapsille tapahtuu jotain ikävää ja ihmisten menehtyminen. Talot ovat vain materiaa.

Minua naurattaa tilannekomiikka. Olen sarkastinen. Pikkuhuumoria pitää olla koko ajan. Vaikea tilanne laukeaa helposti, jos sanoo jotain asiaan liittyvää kevennystä.

Itkin viimeksi, siitä on kauan. Pikkulasten kohtalot menee tunteisiin.

En ärsyynny oikein mistään.
En ärsyynny oikein mistään.
Kuva: Annika Ollanketo

En ärsyynny yleensä mistään. Elämä on opettanut, että pitää tottua kaikenlaiseen.

Olen oppinut, että jos johtaja menettää hermonsa, niin tekevät kaikki muutkin. Omalla käytöksellään voi vaikuttaa. Jos pitää rauhoittua, kävelen pienen kierroksen.

Minua huolestuttaa ilmastonmuutos. Olen työurani aikana huomannut, miten erilaiset ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet. On esiintynyt esimerkiksi outoja myrskyrintamia ja kaatosateita. Olemme taloudessani kierrättäneet kaikki roskat ja jätteet jo kauan. Sen jälkeen kun rupesimme kuljettamaan muovit ja kartongit keräyspisteisiin, on jäteasian tyhjennyksen saanut vähentää yhteen kertaan kuukaudessa, kun se aikaisemmin tyhjennettiin joka toinen viikko. Lisäksi meillä on kaksi kompostia, joilla kompostoidaan maatuvat jätteet.

Haaveilin merikajakista ja aloitin sen tekemisen 18-vuotiaana, kun se ei ollut valmistunut 50-vuotispäivääni mennessä, ostin sellainen. Enää en haaveile mistään, mutta projekteja on paljon kesken.

Haaveilin kauan merikajakista.
Haaveilin kauan merikajakista.
Kuva: Annika Ollanketo

Ostin viimeksi työkaluja, sellaisia perinteisiä poikien leluja. Työkaluja minulla on ennestäänkin paljon, mutta nyt autan poikaa auton huoltamisessa, kun en löytänyt kotoa

tarvittavaa työkalua, ostin uuden. Valmistuin -72 autonasentajaksi, siksi kai poikani luottaa edelleen minun taitoihini tässä asiassa.

Suunnittelen talon huolto- ja remonttihommia. Paljon on tullut tehtyä. Nyt uusitaan talon sähköistys ja uusitaan pistorasiat ja muut, ja katsotaan, että maadoitukset ovat kohdallaan. Samalla sähkölasku pienenee. Tarkastuksessa selvisi, että talosta löytyy muutama heikko kohta. Työssäni olen huomannut, että vanhat sähköjohdot ja -laitteet ovat syypää moneen tulipaloon. Samalla vaihdetaan palovaroittimet sähköverkkoon, niin ei tarvitse paristojen kanssa pelata.

Rakastan Leila-vaimoani ja perhettäni. Olemme vaimoni kanssa olleet yhdessä 15-vuotiaasta asti. Naimisissa on oltu jo 42 vuotta, mutta yksissä siis vieläkin kauemmin.

Lapsuudestani muistan Katinhännän seikkailut. Poikaviikareilla oli paljon tohuamista Pitkäkarin metsissä, jonne ei oltu rakennettu vielä mitään. Seminaari on viimeinen rakennus. Ei ollut edes kauneuskanavaa. Fantinväylällä käytiin uimassa lämpimässä vedessä ja sen jälkeen irrotimme toisistamme iilimatoja.

Tulevaisuudessa, kun jään eläkkeelle vuoden vaihteessa, kiireinen elämä varmaan jatkuu. Työvuosia on kertyy 43. Toivon, että on enemmän aikaa touhuta lastenlasten kanssa, mutta myös itselle. Nuorempana harrastin piirtämistä ja maalaamista, mutta se jäi, kun tuli lapsia. Pikku-Soinin mökillä riittää tekemistä, jos täällä kotona hommat loppuu

Illalla viimeiseksi, katson, että ovet ovat luokossa ja menen nukkumaan, jos ympäristössä kaikki hyvin.

Fakta

Esko Antero Suomela

Kutsutaan Anteroksi

Ikä: 64 vuotta.

Ammatti: Palomestari Jokilaaksojen Pelastuslaitoksella.

Perhe: Leila-vaimo ja kolme aikuista lasta perheineen. Lastenlapsia on laskutavasta riippuen 6 tai 7.

Harrastukset: Muiden ihmisten palveleminen ja auttaminen, pääasiassa omien lasten ja lastenlasten. Kuntosali ja muu liikunta. Mökkeily.

Oikia raahelainen

Raahen kaupungin 370-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Raahelaisessa julkaistaan juttusarja, jossa esitellään Raahessa asuvia henkilöitä, joita kohtaamme arjessamme.